Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

U sunčani maj ulazimo praćeni muzikom Vremena čuda, beogradskog rokenrol benda čiji su članovi bili naši ovomesečni sagovornici, zatim melanholičnim „belkantom” Luča Dale, i nešto čvršćim zvukom grupe Queens of Stone Age. Praćeni ovom neobičnom plejlistom, vodimo vas u egipatsku pustinju kojom vlada moćno htonsko božanstvo sa glavom šakala – bog Set – ali ne kvadovima, već u kolicima koje nebom vuku guske. Kao u starom egipatskom mitu u kojem božanstvo sunca preleće zemlju i donosi dan, i vozač naše Skulpture meseca, votivnih kolica iz Dupljaje, preleteo je od bronzanog doba do današnjih dana i postao zaštitno lice vozačkih dozvola naše zemlje. A za ljubitelje četvorotočkaša za čiju vožnju nije potrebna dozvola tu je naša nova Razglednica koja vas vodi u Podgoricu, tačnije u njen skejt park.

Da su paganski elementi i ljubav prema prirodi ostali čvrsto ukorenjeni u tradiciji i misli ovdašnjeg naroda, govori i njihovo pojavljivanje u poeziji naše Desanke Maksimović, ali i njene bliske prijateljice, bugarske pesnikinje Jelisavete Bagrjane. O motivima zemlje, prirode i rodoljublja koji prožimaju stvaralaštvo ove dve književnice pisala je Nevena, a kada pomenemo prirodu i Bugarsku, među prvim asocijacijama verovatno nam se javlja – ruža. U Priči iz dugog 19. veka čeka vas upravo ovaj cvet, doduše odgajan u francuskim vrtovima i oslikan rukom umetnika koji je poneo titulu najpoznatijeg slikara cveća.

Novi broj bavi se i konzumerizmom, i to iz ugla filozofije sa osvrtom na čuvenu izjavu da su dijamanti najbolji prijatelji devojaka i žena, ali i kroz kritiku potrošačkog društva koju austrijski umetnik Ervin Vurm izvodi prenaglašenim oblicima svojih „debelih” skulptura, a koje ćete ovog proleća i leta moći da pogledate u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu. Suprotna konzumerizmu jeste unikatnost zanatskih proizvoda, pa se pozabavite novom Aninom zagonetkom koja vas vodi u svet gospode i stolara.

Za kraj, ako do sada niste, u maju pogledajte novi film Vesa Andersona, Francuska depeša, koji na humorističan način govori o novinarima i novinarstvu, te iako aludira na nastanak daleko ozbiljnijeg Njujorkera, u pojedinim situacijama mene je podsetio i na naš maleni KUŠ! i fino nasmejao.

Majske ruže i pogled sa stare terase nad zalivom kod Sorenta želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! maj 2022.

Leave a Reply

Your email address will not be published.