Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Novu 2022. godinu počinjemo „od nule”, a upravo je novi početak, tj. Nulta tačka bila tema pesničkog konkursa čiji vas rezultati – tri najbolje pesme po proceni našeg žirija – čekaju u rubrici Mladi i kreativni. Dobar način da započnete novu godinu, osim poezijom, svakako je i tradicija darivanja, a detalj jedne takve scene, koja govori o toploj prazničnoj atmosferi u okviru porodice, inspirisao je Anu za ovomesečni Detalj na kraju broja. Da li ste bili dobri i zaslužili da vam Deda Mraz donese poklon? Proverite šta o tome kaže pesma Santa Baby, poznati božićni hit pevačice Erte Kit koji je tema novog Pajinog teksta, a koji ste u nekoj od kasnijih obrada sigurno čuli na radiju ovih dana. 

U isto praznično ruho obojili smo i Sliku meseca. Veseli trio Džudit Lejster upoznaće vas sa omiljenom temom sedamnaestovekovnog holandskog žanr slikarstva – pijankom u društvu prijatelja, koja nam je svima bliska i u sadašnjosti, pogotovu tokom praznika i slavlja. A ako se u noći pozdravljanja stare i iščekivanja nove godine mahom pije, onda se prvi dan u godini u većini srpskih domaćinstava proslavlja ručkom čiji je neizostavni deo jedna veoma poznata salata, specijalitet nastao u 19. veku, čiji su originalni recept tokom vremena menjale istorijske i političke prilike zemlje po kojoj danas nosi ime. Jedna takva istorijska prilika dovela je ruskog pukovnika Rajevskog do naših prostora, te je telo vojnika koji je inspirisao Lava Tolstoja za lik grofa Vronskog sahranjeno u okolini Aleksinca, gde nas vodi januarska Razglednica.

Tokom meseca predlažemo vam da obiđete i izložbu Od bidermajera do Mediale otvorenu u Istorijskom muzeju Srbije i pogledate predstavu Ova će biti ista u Ateljau 212 o kojoj je pisao Igor. Tamara vam u ovom broju preporučuje knjigu Zemljani japanske spisateljice Sajake Murate, a Tisa pravi listu crtaća o hrabrim devojčicama koje su tokom prethodne dve decenije uzele stvari u svoje ruke i postale glavne protagonistkinje velikog platna i malih ekrana. Ovako ušuškani u zimske bajke začinite januar još i muzikom našeg novog sagovornika, Fantoma, ili nekom od hiperinovativnih kompozicija koje su obeležile preokrete u istoriji muzike.

 Srce princeze ratnice, dobro društvo, veselje, zabavu i srećnu Novu godinu i Božić želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ!januar2022

Leave a Reply

Your email address will not be published.