Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Novembar je mesec koji retko vezujemo za cveće i baš zato ovog novembra okrugli 70. broj časopisa započeli smo tekstom o domaćem brendu Obilje, pod čijim imenom dve arhitektice, Anja i Nikolina, stvaraju posuđe od epoksidne smole u koju umeću sušeno i presovano cveće. Na ovaj način duša biljaka pretrajava vreme cvetanja, a za ljubitelje vegetacije tu je i naša Razglednica koja vas ovog puta vodi u vrtove jedne od najvećih botaničkih bašti na svetu, sa veoma kratkim imenom – Kju. Briga o prirodi jedan je od načina očuvanja reda i poretka na zemlji, a šta se desi kada se makar i najmanja biljka zanemari, saznajte u Bogovima i herojima i priči o nesrećnoj sudbini skandinavskog boga Baldra kojem je mlada imela došla glave.

Skulpture nekoliko božanstava, o kojima ste mogli da čitate u okviru ove rubrike, tokom prve polovine meseca imaćete prilike da vidite na izložbi Prometeji novog veka, otvorene u Muzeju 25. maj, koja prikazuje prijateljske odnose Jugoslavije i Indije i skreće pažnju na bogatu umetničku tradiciju ove zemlje. Tu će vas, među ostalima, dočekati i Šiva, Gospodar igre, a da je igra jedan od važnih epiteta starih božanstava videćete i u Usputnoj filozofiji koja se ovog puta bavi vezom filozofije i plesa. Osim toga, prijateljstvo je tema i Detalja za kraj, pa ćete u novembru tragati za zagonetnom slikom kojom je ovekovečeno prijateljstvo dvojice slavnih umetnika (a vi ćete nam već javiti kojih).

U novembarskom broju upoznaćemo vas i sa stvaralaštvom mladog pančevačkog pesnika, Stefana Stanojevića, autora zbirki Mladi Atlas i Napad panike, čiji su entuzijam i angažovanje značajno doprineli poetskoj sceni ovog grada tokom prethodnih godina. A Iz ugla muzike dolazi nam još jedna tema o entuzijazmu i inovaciji – koncerti za bebe koje organizuju Vuk Božilović i Dušan Grozdanović, poznati i pod umetničkim imenom VooDoo piano duo, sa kojima je razgovarala Mia.

Novembar je pravi mesec da se, ušuškani u ćebe i sa šoljom toplog napitka, prepustimo čarima dobre knjige ili serije, te, ako do sada niste, pravo je vreme da date šansu knjigama Karla Uvea Knausgora, pogotovu njegovoj tetralogiji koja počinje – u jesen. Takođe, bez obzira na to da li ste već gledali originalno Bergmanovo ostvarenje, seriju Scene iz braka, ili ne, nedavno je snimljena njena moderna verzija koju vam u novembarskom broju preporučuje Igor.

Čvrsta prijateljstva i rasplesanu jesen želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! novembar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.