Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Ulazimo u jesen, melanholično godišnje doba, pa je i naš oktobarski broj, zajedno sa pojedinim tekstovima, obojen sličnim tonovima. Ukoliko vas uhvati tmurno raspoloženje, predlažemo vam da posetite izložbu Najlepše priče Moma Kapora, na kojoj će vas vrcavi duh ovog velikog stvaraoca podsetiti na radost jednostavnog života.  Zatim se upoznajte i sa dvojicom mladih umetnika, Stefanom Lukićem, koji se našao u rubrici Mladi i kreativni, i Vukom Ljubisavljevićem, kojeg smo imali prilike da intervjuišemo za oktobarski broj.

Poput Kapora, koji je bio vešt i u slikanju i u pisanju, spoj likovne umetnosti i književnosti pronaći ćete u Miličinom tumačenju stvaralaštva umetnice Leonore Karington. Jedna Leonorina koleginica autorka je misteriozne slike čije odgonetanje čeka na vas u Detalju za kraj, a osim Leonorine nadrealistične poezije, tu je i Nevenin tekst o tumačenju jedne pesme našeg Sime Pandurovića koja za temu ima nesećanje i/ili zaborav.

Da se neke stvari nikada ne bi zaboravile, tu je naša Razglednica u kojoj na osamdesetu godišnjicu masovnog streljanja civila u Kragujevcu podsećamo na spomenik Prekinut let, poznat i pod imenom V3. Ne propustite ni da se bliže upoznate sa životom dve dame, Mis Irbi i Mis Mekenzi, koje su krajem 19. veka zadužile srpski narod svojim dobrotvornim radom. Čuvanje sećanja na njihove zasluge počinjemo u oktobarskom broju tekstom o njihovim putničkim avanturama i putopisnoj literaturi.

Čitanje je lek protiv usamljenosti, kažu, a usamljenost je tema ovomesečne Usputne filozofije. U Mladenovom tekstu saznajte kako su filozofi prethodnih stoleća tumačili pojam usamljenosti, a zatim pronađite pravu knjigu koja bi vas od nje izbavila. Na primer, Ljubav u slučaju opasnosti Danijele Krin, čije je korice srpskog izdanja ilustrovala naša nekadašnja saradnica Danica Čudić, na čije smo uspehe veoma ponosni. Još jedno savremeno delo, koje je prošle godine podiglo veliku prašinu u krugovima ljubitelja knjiga, ove godine dobilo je svoju pozorišnu adaptaciju upravo kod nas. U pitanju su knjiga i istoimena predstava Zašto se dete kuva u palenti, o kojoj ćete čitati u novom Tisinom tekstu.

Let slobodan i smeo i ljubav u svakom slučaju,  želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! oktobar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.