Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Sedam stotina godina prošlo je od smrti čuvenog italijanskog pesnika Dantea Aligijerija, a mi još uvek citiramo njegove reči, pravimo reference na opise raja, pakla i čistilišta kakvi su ostali zabeleženi u Božanstvenoj komediji i pojedine istorijske junake pamtimo zahvaljujući vrlinama i manama koje su ih, posredstvom njegovog pera, učinile besmrtnim. Ove godine, u ime jubileja, poslali smo ga i u svemir, ne bi li se kao jedan od najboljih predstavnika naše planete obratio intelektualnim bićima, ukoliko ih tamo gore sretne. Zbog toga smo mi 68. broj časopisa, koji izlazi u mesecu u kojem se davne 1321. godine Dante ponovo susreo sa svojom Beatriče, posvetili njegovom liku i delu i različitim interpretacijama kojima su umetnici kasnijih epoha dali svoj odgovor na Danteovo viđenje dobra i zla, raja i pakla, i svega onoga što se nalazi između.

Bacivši svetlo na žudnje i strasti običnih ljudi, na njihove snove, postignuća i grehe, Dante je stvorio panteon junaka čije će sudbine ostati duboko ukorenjene u evropskom kulturnom nasleđu potonjih vekova. Skulptura Poljubac Ogista Rodena danas je poznatija od legende kojom je inspirisana – priče o Paolu i Frančeski, ljubavnicima čija je strast dovela do smrti, a greh preljube ih smestio u Danteov Pakao. U kom se krugu pakla Frančeska našla, i ko joj u njemu pravi društvo, saznaćete u rubrici Čitam i skitam, a o vladaru strašnog podzemlja u ovomesečnim Bogovima i herojima. Jedan od najpoznatijih kasnije nastalih citata vezanih za pakao pripada francuskom filozofu i piscu Žanu-Polu Sartru o čijoj je drami Iza zatvorenih vrata pisala Ivana, a o apsurdu u delima njegovog prijatelja, Albera Kamija, Marko.

Pitanje čistilišta koje pronalazimo u Kamijevom romanu Kuga posredno je i tema slika koje smo u septembru odabrali za Slike meseca – u pitanju je nekoliko dela poljskog fantastičnog slikara Jaceka Jerke koja smeštaju svet ljudskih fantazija Između raja i pakla. U domaćoj sredini verovatno prva asocijacija na nebesku čekaonicu jeste drama Dušana Kovačevića Sabirni centar, koja, poput Danteovog dela, uz sve elemente tragedije ipak nosi i olakšavajući ton komedije. Jer, gde je greha tu je i vrlina, pa će vas kroz rajske melodije, poput KUŠ!-ovske Beatriče, provesti Pavle u tekstu posvećenom nebeskom hausu, i Dušica koja je pisala o nedostižnom raju Franca Lista. Delić raja sakrili smo i u Detalju za kraj, te se potrudite da ga, barem na našim stranicama, dosegnete.

Da vam život bude božanstven i da svako zlo na kraju pobedi komedija, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! septembar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.