Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Priprema avgustovskog broja KUŠ!-a uvek pada u najtopliji deo leta, a članovi naše redakcije vredno obavljaju svoje zadatke ispred kompjutera, maštajući o prirodi i putovanjima. Upravo takvim željama obojili smo 67. broj koji ćete, nadamo se, čitati pored bazena, poput čoveka na slici Dejvida Hoknija, ili negde van grada, udobno smešteni dok iščekujete kišu zvezda padalica, tradicionalno najjaču sredinom avgusta. Da biste se za svetlucave želje pripremili što bolje, Nevena je za vas napravila izbor pesama posvećenih zvezdama, a tu je i intervju koji je vodila sa članovima crnogorskog benda Sijenke sa čijim smo se albumom prvencem upoznali ovog proleća.

Ljubitelje kupanja naša Razglednica iz Engleske vodi u grad Bat, poznat po impozantnim rimskim termama koje su imperatori starog sveta izgradili u cilju osveženja i uživanja. Iz morske pene, ovog puta sa istoka, nam stiže hinduistička boginja Lakšmi, zaštitnica bogatstva, izobilja, zdravlja i sudbine, svega što avgustovsko sunce obećava ljudskom rodu, a za one koji veruju da u morskim dubinama još uvek žive magična bića tu su i sirene – Heart Shaped Dolls o kojima ćete čitati u rubrici Mladi i kreativni.

Umetnicima dokoličarenja preporučujemo da letnje dane provedu poput Fauna, čijim popodnevima su se bavili Stefan Malarme, Klod Debisi i Vaclav Nižinski, a koja su tema Sonjinog teksta Iz ugla muzike. Dama koja se izležava na mediteranskom suncu i ispunjava svoje hirove čeka vas u Priči iz dugog 19. veka u okviru koje će vas Aleksandra upoznati sa motivom samovoljne egipatske kraljice Kleopatre i načinima na koje su je umetnici predstavljali tokom ovog veka.

Bez obzira na temperature, uvek je pravo vreme za igru, te ćemo u ovom i narednom broju u okviru rubrike Specijal skrenuti pažnju na Magu Magazinović, prvakinju modernog plesa kod nas, jednu izuzetnu i svestranu damu koja je u shvatanje plesa uvrstila ideje i učenja antičkih filozofa. Filozofija i umetnost neodvojivi su i kada su u pitanju pojedini filmovi, poput Sedmog pečata ili Vivre sa vie, o čemu je za avgustovski broj pisao Dorijan. A onima koji od sedme umetnosti traže lepršavije sadržaje predlažemo seriju Ljubav, smrt i roboti koju vam preporučuje Tisa.

Kišu zvezda, bazena, igre i sirena tokom avgusta želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! avgust 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.