Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Značaj jezika, njegov razvoj i briga o njegovom očuvanju teme su koje ćete u majskom broju pronaći u nekoliko rubrika. Pored malog omaža nedavno preminulom filologu Ivanu Klajnu, sa čijim se rečnicima naše lektorke predano konsultuju prilikom sklapanja svakog broja KUŠ!-a, tu je i tekst o zanimljivoj i svestranoj ličnosti pančevačkog prote, učitelja i pesnika Vasilija Vase Živkovića, čiji se pojedini stihovi i danas uveliko pevaju iako možda ne znamo ko je njihov autor. Problematika jezika i terminologije jedan je od izazova sa kojima se u svom radu susreće i naša majska sagovornica, autorka grafičkih romana, Nina Bunjevac sa kojom smo razgovarali o umetnosti, stripu, recepciji dela, društvenim tabuima i različitim socijalnim problemima na koje njeni radovi skreću pažnju. Tamara vam za maj preporučuje knjigu Da je bolje, ne bi valjalo Bojana Ljubenovića, a ko bi bolje posvedočio o važnosti reči od božanskog glasnika, brbljivog boga Hermesa, o kojem je Saška odabrala da piše u ovom broju.

Muzičke teme čekaju vas u tekstu o mladenovačkom bendu Black Dot, sa čijim je članovima razgovarala Dušica, ali i u filmskoj ribrici, s obzirom na to da je Ivanin izbor ovog meseca pao na Zvuk metala – priču o teškoćama nekadašnjeg bubnjara koji se suočava sa gubitkom sluha i uči da sa ovim nedostatkom živi. U Riznici hitova tokom maja čitaćete o urbanoj legendi vezanoj za nastanak jedne od najpoznatijih pesama Fila Kolinsa i potonjoj slavi ovog hita.

Preporučujemo vam i da se tokom toplih majskih dana prošetate do Muzeja savremene umetnosti i pogledate izložbu fotografija Goranke Matić koja prikazuje bogato stvaralaštvo ove umetnice nastajalo od osamdesetih godina do danas. Ljubitelji vizuelne umetnosti saznaće nešto više o jednoj od najkontroverznijih slika nastalih u doba Francuske revolucije, ali i o revoluciji koju su moderni mediji i razvoj tehnologije uneli u savremeno slikarstvo, u ovom slučaju konkretno rad umetnika Dejvida Hoknija. Nakratko vas vodimo i u London, odakle stiže ovomesečna razglednica u čijem fokusu je jedno remek-delo prirode, a za kraj, tu je i nova zagonetka koju je za vas osmislila Ana izdojivši detalj iz spavaće sobe jednog čuvenog bračnog para.

Mudru iracionalnost, neuništivu nadu i proleće u svim saksijama u stanu želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! maj 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.