Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Mesec februar počinjemo Mesecom, nebeskim telom koje je oduvek budilo inspiraciju umetnika i pesnika. Kako su Mesec doživljavali i opisivali neki od poznatih književnika, čitaćete u Neveninom odabiru citata napisanih u čast ovog princa noćne tame. Jedna epska pesma sa zanimljivom istorijskom pričom, obrađena od strane muzičara Ramba Amadeusa, tema je Pajine februarske Riznice hitova. Gde je epike, tu su i junaci, te vas među Bogovima i herojima čeka čuveni anglosaksonski junak Beovulf, a u Slici meseca manje herojska, a više dramatična priča o engleskom kralju Ričardu II i jednom diptihu kojim je ovekovečen njegov lik.

Osim slavnih epova i autora iz lektire, u našem novom broju imaćete prilike da se upoznate i sa poezijom Zlatka Stevanovića, savremenog mladog pesnika čiji je rad tema rubrike Mladi i kreativni. Drugi kreativni mladić, muzičar i tekstopisac Ivan Jegdić, razgovarao je sa Milicom i Sonjom o svojim pesmama, inspiraciji i planovima za prvi album o kojima ćete više saznati u februarskom Intervjuu.

Preporučujemo vam da mesec koji je pred nama ispunite dostupnim kulturnim sadržajima, poput posete izložbi Vlaho Bukovac – slikarstvo neprolazne lepote, otvorenoj u Galeriji SANU u Beogradu. Za one željne putovanja tu je naša Razglednica koja ovog puta stiže iz Kikinde. Ukoliko poželite da prošetate jednom od trideset najlepših ulica sveta, biće dovoljno da se uputite upravo u ovaj banatski grad, a kada međunarodna putovanja ponovo postanu moguća, možda ćete poželeti da posetite čak i daleki Briž. Pre toga saznajte zašto je ovaj belgijski grad tokom 19. veka poneo nadimak „mrtvog grada”.

A ukoliko biste poslednje hladne dane radije proveli u toplini doma, potražite knjigu Zavod za nagađanje, o kojoj je pisala Tamara, ili pogledajte grčki film Jabuke koji nam preporučuje Igor. Ne zaboravite i da se igrate pogađanja na poslednjim stranicama našeg časopisa na kojima se nalazi odabrani detalj jedne slike, otkrićete već sami koje.

Epske podvige, Mesečev sjaj i najlepše ulice sveta želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić


KUŠ! februar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.