Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Početak nove godine u skorije vreme nije bio optimističnije iščekivan, niti je u njega ulagano više nade, a mi smo 2021. godinu dočekali malim jubilejem – pripremom 60. broja časopisa! Novu deseticu i novu godinu počinjemo pričama o dve mlade umetnice: Neveni Živković, o kojoj ćete čitati u rubrici Mladi i kreativni, i intervjuom sa Ankom Stojanović, koja nas je uputila u tajne drevne veštine veza zlatnim i srebrnim nitima. Žensko stvaralaštvo, bez ulepšavanja, sa duhovitim, ali i gorkim poukama, tema je monodrame i serije Fleabag, koju nam u ovom broju preporučuje Igor.

Pitanje mesta umetnosti i uloge umetnika u svetu problematizovao je još u antičko doba Platon dijalogom koji se u njegovom delu poveo između Sokrata i pevača Ijona, a analizu ovog dela i problema analizirala je Teodora u Usputnoj filozofiji. Deveta umetnost našla je ipak mesto u dve rubrike našeg januarskog broja – Prikazu izložbe, posvećenoj izložbi Alan Ford trči počasni krug, otvorenoj u Muzeju Jugoslavije, i osvrtu na pet stripskih sižea sa kojima nas upoznaje Tisa u okviru Specijala.

Godinu počinjemo i izvesnom dozom mistike. Ivana nas upućuje na „folklorni horor” neobične serije Treći dan, mene je zima inspirisala da pišem o temi okultizma u dugom 19. veku i jednoj dami bez koje shvatanje onostranog danas ne bi bilo isto, a tu je i priča o egipatskom bogu Ozirisu, božanstvu vezanom za mnoge kultove i misterije. Snovi, fantazije i snoviđenja, pomešani sa likovima različitih žena, što stvarnih, što istorijskih ili izmaštanih, saputnici su našeg pisca Jovana Dučića u njegovom putopisu Gradovi i himere, o kojem je u ovom broju pisala Nevena.

I za kraj, dok čekamo da se nova godina iskupi za staru, udobno ušuškani u toplini doma, možemo se zabaviti čitajući nedavno objavljenu knjigu Siroti mali ratovi Uroša Dimitrijevića, čija je radnja smeštena upravo u ovo doba godine. Bečki valcer, Četiri skakaonice, novi broj KUŠ!-a – načina je puno da se januarski dani ugreju i ispune kreativnim sadržajima.

 Magiju novih početaka, zlatom vezen put i srećnu Novu godinu i Božić želi vam

urednica, Jovana Nikolić


KUŠ! januar 2021.

Leave a Reply

Your email address will not be published.