Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Dobro došli u zimu kojom ispraćamo ovu godinu verovatno bez izuzetka u nadi da ostaje za nama i da se neće uskoro ponoviti. U to ime, na stranicama rubrike Bogovi i heroji čeka vas priča o Janusu, rimskom bogu vremena i novih početaka. Ne zaboravite da nove početke krajem meseca poželite svojim najbližim, a ako spadate u one koji još uvek šalju tradicionalne, rukom pisane čestitke, saznajte ko je, kada i uz pomoć kojih izuma učinio da one danas tako brzo i sigurno putuju. Osim praznika, zima donosi i neke manje lepe stvari zbog čega o njoj retko ko nema snažan stav – neki je vole, neki ne, a kako su zimu doživeli i opisali pesnici iz regiona čitaćete u novom Neveninom tekstu. Pravo je vreme i da vas pričom povedemo u severni Oslo – ovog puta šetaćemo jednim od njegovih parkova, zapravo, najvećim parkom na svetu posvećenom radu umetnika čije ćete ime saznati u rubrici Razglednica.

Sneg i led su vremenske (ne)prilike koje nam neizostavno predstoje, ali da li vam je poznat prirodni fenomen koji se naziva ljubičastom kišom? Nešto više o njegovoj simbolici čitaćete u Riznici hitova, a tema muzike čeka vas i u rubrici Mladi i kreativni, u kojoj vam predstavljamo projekat Koncerti 1 na 1, nastao sa ciljem promovisanja klasične muzike (i) u doba vanrednih, nepredvidivih okolnosti. Promocijom klasične muzike i njenim menadžmentom bavio se i Marko. U njegovom tekstu ćete saznati kako je Betoven postao ime koje danas svi prepoznajemo, ko mu je u tome pomogao i šta bi sve savremeni kompozitori i izvođači mogli da nauče od velikana prošlosti.

Za hladne dane pripremili smo vam još neke preporuke: Tamara je ovog meseca odabrala da vam prikaže knjigu Gogoljev disko estonskog pisca Pava Matsina, Igor je pisao o domaćem filmu Vikend sa ćaletom, Sanja vas upoznaje sa radom multitalentovane umetnice Marije Strajnić, a ja vam preporučujem da posetite Galeriju SANU i aktuelnu izložbu Vladan Đorđević: portret neumornog stvaraoca.

Svetlucave početke, čaj od brusnice i udobne vikende, želi vam

urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.