Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Pred vama je jedan pravi muzički broj, s obzirom na to da se ta tema ovog puta našla u čak pet rubrika, a naši autori će vas, sigurnim stopama (pomenutim u Detalju za kraj), povesti putem tradicionalnih i modernih melodija, kao i njihovih mikseva. Muzičku rubriku posvetili smo nedavno preminuloj kompozitorki Isidori Žebeljan, o čijem radu je pisala naša nova saradnica, Mia Matković. Još jednu damu muzičkog stvaralaštva, Tamaru Ristić Kezz, upoznaćete kroz novembarski Intervju, a u okviru rubrike Mladi i kreativni predstavićemo vam i domaći bend MAiKA i njihovu muziku sveta. Etno momenti pojavljuju se ne samo u njihovoj i Tamarinoj muzici, već su tema i izlozbe Svirale, otvorene u Etnografskom muzeju u Beogradu, čiji će posetioci imati prilike da upotpune svoje znanje o ovoj vrsti instrumenata i pogledaju neke zaista neobične primerke iz bogate muzejske zbirke.

Za ovomesečnu Riznicu Pavle je odabrao pesmu Mehmetemi, biser anadolskog roka nastalog u ime bunta protiv vlasti sedamdesetih godina 20. veka. Tursko, tj. osmansko nasleđe utkano je i u slojeve boje kojom je naš Paja Jovanović naslikao jedno od svojih najpoznatijih dela, o kojem ćete više čitati u rubrici Slika meseca, a posredno, osmanska kultura uticala je i na današnju kulturu ispijanja kafe u kafićima ili kafeima. Kako je, od Turske preko Beča, ritual kafenisanja postao simbol moderog društva, saznajte čitajući Priču iz dugog 19. veka. Iz srednje Evrope nam, osim prvih pržionica kafe, na ove prostore stiže i jedno književno delo, Erlangenski rukopis, slučajno otkriven zbornik epskih pesama, zahvaljujući kojima danas znamo malo više o Marku Kraljeviću i drugim srpskim junacima.

Kada vas tokom predstojećeg meseca jesen napadne sa svih strana, ugrejte se literarnom šetnjom kroz Herceg Novi, mnogima blizak i poznat grad, o kojem je pisala jedna njegova žiteljka. Nakon jadranske obale, skoknite do zemlje Aboridžina čitajući o njihovoj Duginoj zmiji, mitološkoj nemani zaduženoj za stvaranje sveta i ljudske rase. Ukoliko vam je pak draže da novembar provedete ušuškani uz dobar film ili knjigu, Ivana i Milica vam preporučuju novo ostvarenje – Razmišljam da prekinem sve – i roman Samotinja Radiše Dragićevića. 

Snagu epskih junaka, soundtrack za dobro raspoloženje i šoljicu stvarno dobre jutarnje kafe, želi vam

urednica, Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.