Naslovna strana našeg novog broja vodi vas na egzotičnu destinaciju o kojoj čovečanstvo oduvek mašta: u vrt uživanja, sreće i blagostanja, poput onog za koji su se zalagali antički filozofi okupljeni oko slavnog Epikura, ili onog koji je francuski slikar Pol Gogen pronašao na dalekom rajskom ostrvu zvanom Tahiti. Gde su rajska ostrva, tu su i ona mediteranska, uhvaćena četkicom i bojom slikara Bojana Savića, o kojem smo pisali u okviru rubrike Mladi i kreativni; a gde je Mediteran, tu je i Španija koja nam se, spontano, nametnula kao tema nekoliko tekstova.

U ciklusu Razglednica iz Španije Milica je za jul odabrala da vas sprovede kroz istoriju, arhitekturu i duh jednog zaista svetog mesta, Santijaga de Kompostele. Nakon ovog grada na severu selimo se na istok Iberijskog poluostrva, u sanjivu Kataloniju i njenu lepoticu Barselonu, na čijim se ulicama odigrava drama knjige Marina, koju je Tamara odabrala da vam predstavi u ovom broju, a u koju krajem pretprošlog veka stižu i naši junaci stripa Larpurlartizam, Keskifo i Lila, željni sunca, blage klime i inovativne umetnosti. Spremite se i za vreli jug, mali andaluzijski grad Dos Emranas i njegove verovatno najpoznatije sugrađane, Antonia Romera i Rafaela Ruiza, čija se dobro poznata numera Makarena našla u ovomesečnoj Riznici hitova.

Osim dalekih destinacija i toplih preporuka za putovanja (makar i u mašti i snu), u julskom broju bavili smo se i domaćim temama: Dunja je pisala o kompozitorki i profesorki Fakulteta muzičke umetnosti u Beogradu, Svetlani Savić, Nevena se osvrnula na nedavno goruće pitanje mesta poezije Desanke Maksimović u okviru školske lektire, a Marko je pričao sa poznatim mladim glumcem Ivanom Mihailovićem. O dramskoj umetnosti i visokoj tehnologiji čitaćete u novom tekstu Tise Milić, Ivana zatim pravi kritički osvrt na film Gaja Ričija, Džentlmeni, a za kraj, Ana se ponovo uhvatila ukoštac sa manje poznatim crtanim filmovima uz koje smo odrastali, a o kojima ste nam postavili veliki broj pitanja na sajtu.

Latino ritmove, rajske vrtove i uspešno primenjenu formula sreće, želi vam

urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.