časopis kuš naslovna strana
Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Za nama je još jedan mesec mirovanja, ali tim časopisa KUŠ! vredno radi i u vanrednim uslovima kako bi vam doneo nove zanimljive tekstove svakog prvog u mesecu. Izolacija je idealna prilika da na zabavan i kreativan način unapredimo svoja znanja iz različitih oblasti, a kako je to baviti se obrazovanjem u doba izolacije, saznaćete u intervjuu koji smo za majski broj napravili sa dvoje profesora srpskog jezika i književnosti – Anđelkom Petrović iz Matematičke gimnazije i Nenadom Guglom iz Treće gimnazije u Beogradu.

Naša majska slika meseca, Žena sa suncobranom Nadežde Petrović, pokazuje kako je ograničavanje ženskog prostora na prostor doma (ono što nam sada tako teško pada) bilo veoma česta praksa u prošlosti. Ženska perspektiva čeka vas i u rubrici Čitam i skitam u kojoj ćemo se podsetiti protagonistkinja Odiseje i njihovih uloga u ovom epu. Ali da žensko stvaralaštvo nije uvek svedeno isključivo na vradžbine ili, u pogledu običnih smrtnica, njihov dom, tu je priča o Edmoniji Luis, američkoj skulptorki crne i indijanske krvi.

Pozicija afroameričkog stanovništva tema je i ovomesečne Riznice hitova, a kada smo već kod muzike, ne propustite da pročitate Tinin tekst o Karlhajncu Štokhauzenu. Dela ovog kompozitora, koji je muziku smatrao „najsuptilnijim načinom stvaranja sopstvene spiritualnosti”, stvarana su i pod utiskom istočnjačkih religija, te se usput podsetite i koliko znate o Višnuu, trećem bogu velike hinduističke trijade. Da je broj tri oduvek smatran mističnim i moćnim u različitim kulturama sveta pokazaće vam i Anin Dese(r)t za kraj. U našem majskom broju naći ćete troglave aždaje, tri praseta, treću sreću, ali i Tri razloga zbog kojih će nam Kant promeniti život.

U maju se prepustite čarima mistične Sevilje na čijim se ulicama i zdanjima prepliću uticaji mnogih kultura. Upoznajte se sa istorijom botaničkih bašti i pripremite za posetu našoj čim to ponovo bude moguće, ili prekratite vreme čitajući Ideoluzije, knjigu mladog slovenačkog pisca Jasmina B. Freliha koju vam preporučuje Tamara. Pogledajte intrigantan i višestruko simboličan film Majka! ili neku od mnogih pozorišnih predstava koje su proteklih meseci postale dostupne i u onlajn verziji, o čemu je pisao Igor. Za kraj, o ulozi informacija i umetnosti izolacije upoznajte se i sa projektom Aesthetics for nobody o kojem smo pisali u rubrici Mladi i kreativni.

 Rascvetale bašte, suncobran za žarko sunce i da vam se ispune sve tri želje, želi vam

urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.