Časopis KUŠ! /Časopis KuŠ!

Reč urednice

U april ulazimo sa prolećnim entuzijazmom koji smo, usled trenutne situacije, prinuđeni da kanališemo kroz kreativan rad i uživanje u različitim formama umetničkog stvaralaštva. Da bismo odgovorno ispoštovali mere zaštite, tu su mnogi virtuelni sadržaji kojima pripada i naš časopis, te tokom aprila uživajte u njemu beležeći ideje za dalje čitanje, gledanje, slušanje i istraživanje. Tamara vam ovog meseca preporučuje knjigu Kraj raspusta Ane Miloš, Igor film Nebrušeni dijamanti, Marija nas upoznaje sa bendom Khruangbin i žanrom Thai Funk, a Pavle priča priču o Genzburovoj rege Marseljezi. A ako sedenje u kući i ograničeno kretanje za vas predstavlja smak sveta (ova urednica vas i te kako razume), preporučujem vam da u Aninom Dese(r)tu za kraj pogledate kako su kroz istoriju prikazivane velike katastrofe i smak sveta. Potom sa našom Razglednicom otputujte u obližnji Temišvar, a ja vas, umesto u muzej, ovog puta vodim u zoo-vrtove i istoriju njihovog nastanka.

I kao što bi internet mudraci ovih dana rekli – proleće još uvek nije otkazano! Zbog toga vas u Pričama iz dugog 19. veka i novim Keskifovim avanturama čekaju priče o dva cveta: ruži, vezanoj za kult Svete Elizabete, i kameliji, koja nas uglavnom asocira na čuvenu francusku kurtizanu Margaret Gotje. Kad smo kod kurtizana, proverite kakve veze one imaju sa našom aprilskom slikom meseca, Sikstinskom madonom Rafaela Santija, umetnika koji je 6. aprila pre tačno pet stotina godina napustio ovaj svet. A kad smo kod svetosti, u rubrici Mladi i kreativni pronaći ćete tekst o Arači, srednjovekovnoj crkvi nadomak Novog Bečeja, i mladom istoričaru umetnosti koji je snimio film o njoj. Srednjovekovni liričari zaljubljeni u udate žene tema su novog Neveninog teksta o književnosti.

U aprilu ćemo započeti i novi projekat prenošenja naših tekstova u audio-formu. Od 51. broja, koji je upravo pred vama, časopis KUŠ! moći ćete da pratite i na ovaj način, na sajtu www.buzzsprout.com, pa se nadamo da će vam naši sadržaji prekratiti vreme dok sređujete kuću, trenirate ili idete do prodavnice. 

Punu kuću snova, umetnosti i prolećne vedrine, želi vam

urednica

2 thoughts on “KUŠ! #51”

  1. Ima jedan crtac,gledao sam ga kao mali i ne sjecam se puno detalja ali evo nekih…Na pocetak se vide nege rode ili laste sve u svemu radi se o djecaku koji se druzi sa majmunima i ima svoj carobni stap koji se povecava do nebaa kao veliki stub i smanjuje do poda popud mrava…Sjecam se scene kada djecak dolazi do nekog Kralja i neke Kraljice koji tada igraju sah,onda djecak ide sa kraljom i kralj mu pokazuje dzinovski stub koji je zapravo carobni stap.Dok mu on to pokazuje Kraljica pomjre pijuna od saha i pobjedjuje…E sad se ne mogu sjetit ali djecak valjda krade taj stap i bjezi(mislim da je tako bilo)…Danima trazim taj crtac,a naisao sam na vas i vidim da mnogima nadjete te crtace pa vas molim da meni bar pokusate pronaci crtac i napisite mi ime(PLS).

Leave a Reply

Your email address will not be published.