Redakcija KUŠ!-a dočekala je jednu malu „zlatnu svadbu” – pred vama je jubilarni pedeseti broj koji smo zajedno sa novim, mladim i entuzijastičnim saradnicima obukli u slavljeničko ruho. Za nežne boje pedesetog broja zaslužna je naša divna Ljiljana, a za svetle i malo mračnije teme tim naših autora koji su se potrudili da vam mart ispune zanimljivim štivom.

Nevena je, inspirisana ranim prolećem, u ovom broju započela mini-ciklus koji vas očekuje tokom 2020. godine u okviru rubrike Čitam i skitam. U martu, junu, septembru i decembru čitaćete o tome kako su svako godišnje doba videli i opisali poznati pesnici i pesnikinje. Dok vas prvi topli dani ne probude iz zimskog sna, pogledajte utiske naše saradnice Gordane koja nam je iz, još uvek hladnog, Osla pisala o Vikinškom muzeju, kao i neko od filmskih ostvarenja prikazanih na ovogodišnjem Festu koje preporučuje Tisa. Nakon buđenja, širom otvorite prozore (poput junaka slika odabranih za ovomesečni Anin Desert), a tu je zbirka priča spisateljice Mire Popović nazvana takođe – Buđenje. Osim naše mašte, u proleće se bude i raznorazne bubice koje će biti siguran znak da je zima iza nas. No, bubice su u Beograd stigle već krajem februara i smestile se u Velikoj galeriji Narodnog muzeja u okviru izložbe belgijskog umetnika Jana Fabra koju vam predstavljamo u ovom broju.

Nakon što prošetate izložbom ovog poznatog umetnika, odvešćemo vas na jedno netipično mesto – srednju školu Tehnoart koju su učenici i profesori zajedno pretvorili u mali kreativni raj oslikavanjem jednog hodnika koji danas liči na renesansnu vilu, kineski restoran i vojvođanski šor mnogo više nego na običan školski hodnik. Povrh svega o ovoj hvale vrednoj inicijativi za KUŠ! su pisali sami učesnici procesa – učenici Tehnoart škole, Tara i Filip. U pripremi pedesetog broja imali smo prilike da razgovaramo sa još jednom mladom umetnicom, Tamarom Hašičević, koja nas je kroz odgovore na pitanja upoznala sa svojim radom, studijama scenografije i prednostima digitalne umetnosti.

Za kraj, pročitajte i priču o jednoj od najkontroverznijih skulptura s početka 20. veka, koju smo odabrali za martovsku skulpturu meseca, i javite nam da li se slažete sa umetnikom ili većinom publike.

Da u ljubavi i kreativnom zanosu dočekate mnoge jubileje, želi vam

urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.