Kada smo početkom prošlog meseca raspisali konkurs za saradnike iz oblasti filozofije, nismo verovali da će odziv biti toliki da ćemo morati da smišljamo strategiju kako da uposlimo sve entuzijastične mlade filozofe koji su nam se javili. Zahvaljujući njima, u narednim brojevima čitaćete tekstove naših novih saradnika, a prvi među njima je Marko Vesić koji će vas u februaru upoznati sa šalama filozofa Slavoja Žižeka i podstaći na razmišljanje.

Aleksandra će vas pozvati da joj se pridružite u vožnji vremeplovom, upoznate holandskog slikara Vermera i otkrijete tajne njegove slike Mlekarica, Ivana nas prikazom predstave Lorencačo šalje u renesansnu Firencu, a čovekovu neprestanu žalost za prošlim vremenima, tj. nostalgiju, pronaći ćete u Dunjinom tekstu o Lani del Rej. Isticanjem poznatih elemenata američke potrošačke kulture, ova pevačica se često poziva na vremena u kojima još uvek nije bila rođena, a američki san, ljubav, porodica i traganje za svojim mestom pod suncem tema su i postmodernističkih drama Sema Šeparda o kojem u ovom broju piše Sanja.

U februaru vam predstavljamo i jednu neobičnu veštinu – duborez, i Natašu Petrović, ženu veštih ruku koja u drvetu rezbari prava mala čuda. Duborez mnoge podseća pre svega na crkvenu umetnost – temu izložbe o istoriji i duhovnom i kulturnom nasleđu manastira Studenice, koju vam preporučujemo da posetite tokom ovog meseca. Nakon što vas Studenica očara svojim slikarstvom, skulpturom i arhitekturom, pročitajte i našu novu Priču iz dugog 19. veka – to je priča o jednom pomalo zaboravljenom ali veoma značajnom arhitekti i sportisti, Momčilu Tapavici.

Ne propustite ni intervju sa momcima iz benda Buč Kesidi, novi domaći film Moj jutarnji smeh i knjigu izraelskog pisca Etgara Kereta, Sedam dugih godina. Za kraj, Ana vas poziva da ponovo pogledate omiljene Diznijeve crtaće i pronađete reference na klasičnu umetnost kojih je kod Diznija uvek bilo u izobilju.

Jutarnji, popodnevni i večernji smeh i ceo februar dobrih dana želi vam

urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.