Utisci u vezi sa jubilarnim, stotim izdanjem KUŠ!-a jedva da su se slegli, a sto prvi broj je već spreman da ga prelistate! Ljubitelji i ljubiteljke književnosti trebalo bi da obrate pažnju na Prikaz knjige u kojem smo predstavili roman Odrastanje Dušana Pavlovića. Ermina se u rubrici Čitam i skitam bavila pitanjem slikanja žena u Bodlerovoj čuvenoj zbirci Cveće zla. Možda niste očekivali, ali čak se i rubrika Mladi i kreativni bavi književnošću. U njoj možete upoznati Anu Stojković i njen roman prvenac Pomahnitalost i ataraksija. Rubrika Grafičke storije bavi se strip antologijom Kod kuće udruženja autorki stripa Stripotetke.

Ako slušate klasičnu muziku, moći ćete Draženi da odgovorite na pitanje: imena kojih klasičnih muzičara i muzičarki bi trebalo da se nađu na Holivudskoj stazi slavnih? Paja je prošetao do Monmartra i proverio može li se sresti još koji boem u tom kraju, a utiske vam prenosi u rubrici Iz riznice hitova. U prošlom broju ste imali prilike da se upoznate sa Neli Blaj, novinarkom koja je obišla svet za 72 dana, a ovoga puta Iva vam priča priču iz 19. veka o još jednoj njenoj avanturi. Na brod Avantura istraživača Tobijasa Furna ukrcao se Mai i tako postao prvi Polinežanin koji je kročio na tlo Velike Britanije. Kako ga je na slikarskom platnu predstavio Ser Džošua Rejnolds, otkrijte u Slici meseca. Tijana vam ovog juna šalje Razglednicu iz Italije jer je nadomak Milana pronašla vinograd koji je negovao Leonardo da Vinči.

Berlinale ove godine dolazi kod vas jer vam Maša prenosi utiske o fimu Kuhinja meksičkog scenariste i reditelja Alonsa Ruispalasiose, koji je premijerno prikazan upravo na ovom filmskom festivalu. Jasna je posetila Hartefakt kuću i pogledala predstavu Kako sam naučila da vozim, o kojoj možete čitati u rubrici O pozorištu.

Ovog juna,

uživajte u

Persefoninom prisustvu

Želi vam

Urednica

Nevena Stajković


kuš 101

Leave a Reply

Your email address will not be published.