Dragi čitaoci i drage čitateljke,

Nije lako napisati uvodnu reč za stoto izdanje našeg časopisa. Jer ovo izdanje nije samo brojka, već pravi pokazatelj našeg entuzijazma, zajedništva i ljubavi prema umetnosti i kulturu. Kroz sve ove godine, KUŠ! je bio naše i vaše utočište za razmenu ideja, inspiraciju i dobru zabavu. A ovo izdanje je samo šlag na torti – puno sjajnih tekstova, ilustracija, i naravno, malo nostalgije za svim onim što smo prošli.

Tema jubilarnog izdanja je novinarstvo, te smo se potrudili da priđemo ovoj temi iz svih uglova naših rubrika. U ovom broju Nikola će vam otkriti kako je nastao prvi srpski muzički časopis, a Ermina će vas upoznati sa novinarima koji su se proslavili kao pisci. Uspon i krah jedne novinarske redakcije u Rimu tema je knjige Imperfekcionisti Toma Rahmana, o kojoj možete čitati u rubrici Prikaz knjige. O značajnoj ulozi novina u politici govori film The Post o kojem je pisala Marija, a kakvu ulogu novine igraju u izmaštanim DC  i Marvel univerzumima, otkrijte na stranicama ovomesečnih Grafičkih storija. Kakav je stav Kralj popa, Majkl Džekson, imao prema novinarima koji mu nisu davali mira, saznaćete u rubrici Iz riznice hitova.

Novinari i novinarke često su nazivani herojima i herojinama. Zato rubrika Bogovi i heroji govori upravo o onima koji žrtvuju svoje živote da bi izveštavali o užasima rata u Pojasu Gaze. Jovana nas šalje u 19. vek i predstavlja nam dve hrabre novinarke koje su oborile fiktivni rekord koji je Žil Vern postavio svojom knjigom. Još jedna heroina istraživačkog novinarstva našla se u fokusu naše Slike meseca. Iva je u okviru ove rubrike pisala o portretu Silvije fon Harden, kao i njenom hrabrom izvještavanju društvenih prilika u Vajmarskoj republici. A upravo jedna hroničarka belog grada, novinarka i TV autorka naša je sagovornica i glavna junakinja ovomesečnog Intervjua. Majska Razglednica poslata je iz Beograda i govori o jednoj arhitektonskoj lepotici. Naime, reč je o zgradi Beogradskog izdavačkog grafičkog zavoda – kako je nastala i šta se sa njom danas dešava.

Hvala svima koji su, od 2016. godine do danas, bili deo ovog putovanja, hvala što ste doprineli svojim pričama, svojom umetnošću i svojom strašću. I kao što je rekla naša draga saradnica iz Sarajeva: neka nam je ovo prva, ali ne i posljednja stotka! Ako je ovo stoto izdanje znak gde smo sada, jedva čekamo da vidimo gde ćemo biti za još sto!

Još mnogo šarenih,

zabavnih i poučnih izdanja KUŠ!-a

Želi vam

Urednica

Nevena Stajković


Open Book

Leave a Reply

Your email address will not be published.