Decembarski broj volim da barem delom posvetim praznicima koji najavljuju završnicu još jednog uspešnog kruga oko Sunca, pa sam vas u novom broju podsetila na lepotu rituala pisanja i slanja čestitki odabravši za sliku meseca crtež Beatriks Poter na kojem je umetnica predstavila svog kućnog ljubimca zeca kao poštara koji užurbano razdeljuje čestitke. Možda se neki od vas nadaju da će njihov novogodišnji poklon stići u poluotvorenoj kutiji iz koje vire radoznala njuška, šapa ili rep, a oni koji su tu kutiju već dobili, znaju koliko je ljubimac voljeno biće i ponekad ili često gazda kuće. Ljubimcima, tj. njihovim portretima bavi se i ovomesećna rubrika Mladi i kreativni u kojoj smo vam predstavili Tanju Babić, devojku koja portretiše kućne ljubimce u tehnici goblena, a umesto konca koristi životinjsku dlaku! Neke starije i tradicionalnije prikaze voljenih pasa predstavila vam je Ana u tekstu koji prati prikazivanje ove životinje kroz istoriju umetnosti od drugog milenijuma pre nove ere do danas.

Milica vas ove zime svojim tekstom o muzičkoj folklornoj tradiciji severne Španije vodi u Galiciju i grad Vigo, Irena piše o indijskoj kulturi spremanja i konzumiranja hrane koja nije nužno povezana sa predstojećim praznicima, koliko nam može pomoći sa dijetama koje ćemo započeti „od januara”, a tu je i tekst o mom omiljenom piću uz objašnjenje zašto ga danas nepogrešivo vezujemo za novogodišnje praznike. U pitanju je jedan visokokaloričan sok iako verujem da dosta ljudi praznike vezuje za alkoholna pića. Da njima treba rukovati oprezno podsećaju nas glavni junaci knjige Boldvin Milice Vučković i filma Doktor San snimanog po knjigama Stivena Kinga koji je i sam patio od alkoholizma. Kad smo kod književnosti i ekranizacije, ne propustite Nevenin tekst o tome šta čitaju junaci poznatih filmskih ostvarenja, a šta su čitali velikani romantičarske poezije, saznaćete u novom hitu iz Pajine Riznice.

Persijski pesnik Hafiz inspirisao je Getea, ali i našeg Zmaja, ne samo da mu posveti stihove, već i da se angažuje kao kritičar i analitičar društva. Koliko je taj posao bio nezahvalan znali su dobro svi oni pesnici koji su zbog pogrešnih stihova robijali i čija su dela bila zabranjivana, poput Molijerovog Tartifa, komedije koja u režiji Igora Vuka Torbice izaziva gorak smeh, a o kojoj je u decembarskom broju pisala Ivana. Kritika savremenog društva vodi nas i do Logoreikovog novog teksta o seksualizaciji ženskih karakera u video-igrama i (štetnom) uticaju na predrasude koje gejming industrija šalje u „stvaran svet”. A da je veliki deo toga „u glavi” sa kojim nije uvek lako izaći na kraj govori i grčki mit o boginji Psihi, heroini ovomesečnih Bogova i heroja.

Budnu i hrabru psihu, razmenu poklona i čestitki sa dragim ljudima, verne prijatelje i srećne praznike želi vam

urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.