Na moje insistiranje ideja da ceo jedan broj posvetimo maskama i problematici zamene identiteta pala je baš u oktobar, mesec koji se završava praznikom slične tematike. Na Anino insistiranje broj nosi naziv U tuđoj kozi, što je ujedno bila i tema konkursa za kratku priču, na koji ste odgovorili u velikom broju i izvanredno kreativno. Na žalost i muku našeg žirija koji je morao da odabere samo tri priče, u ovomesečnoj rubrici Mladi i kreativni čitaćete kako su se sa temom snašli Mladenka, Dario i Aleksandra kojima i ovom prilikom zahvaljujemo na učešću i želimo puno sreće u daljem radu.

Umesto priče o bogu ili heroju, Saška vam ovog puta približava poklade, paganski praznik prigrljen od strane hrišćanstva, koji odlikuju mnoge ritualne radnje i naravno – specifične maske. Veza mitologije i maske osnova je i japanskog No teatra, o kojem ćete više saznati u Tisinom tekstu. A kako nastaju maske koje svakodnevno viđamo u filmovima, na televiziji i u pozorištu? Ko ih i kako pravi, saznaćete u intervjuu koji smo uradili sa Marinom Dacić Dacom, scenskom šminkerkom i vlasuljarkom pozorišta za decu Boško Buha.

Videćete, nije lako glumcima da uvek iznesu masku koju im uloga nameće. Glumačka profesija jeste prva asocijacija kada govorimo o maskama i zameni identiteta, te u ovom broju Ivana analizira novi film Kventina Tarantina, Bilo jednom u Holivudu. Sumrak jedne, zlatne, ere najpoznatije filmske industrije pokazuje kako su zavist i divljenje često neodvojivi pratioci slavnih umetnika, baš kao u pesmi Bijelog dugmeta Šta bi dao da si na mom mjestu, jednom od primera Aninog oktobarskog Dese(r)ta za kraj. A Pavle se u okviru svog teksta dotakao i problematike transrodnih osoba i svih maski i identiteta koje one moraju da nose, pa pročitajte i kako je nastao jedan od najpozanitijh hitova muzičara Lu Rida i ko su bile osobe koje su ga inspirisale za njegovo stvaranje.

Gde je maska, tu je i kostim, a Marija nam u oktobarskom broju analizira ličnost kompozitora Erika Satija kroz kostime koje je nosio. Ako ste čitali prethodni KUŠ! znate da je ovaj kompozitor jedno vreme bio ljubavnik slikarke Suzan Valadon, mame takođe čuvenog slikara Morisa Utrila. No, ko je bio Utrilov otac i zašto je dečak poneo baš ovo prezime – saznaćete u ovomesečnoj Priči iz dugog 19. veka. Problem identiteta je tema kojom se bavi i drama Laze Kostića Maksim Crnojević. Identitet preispituje i Logoreik kroz niz poznatih primera i pitanja postavljenih u istoriji filozofije. Ponekad, da bismo dali odgovor na njih moramo da posegnemo duboko u sebe. Put u svoju dušu, metaforično prikazan putem na istok i suočavanjem sa identitetom daleke, nepoznate kulture, tema je i knjige Hodočašće Tita Alekseja, o kojoj piše Tamara.

Za kraj, nadam se da ćete uživati u čitanju našeg oktobarskog tematskog broja barem koliko smo i mi uživali pripremajući ga. I ne zaboravite – pre nego što osudite bilo koga za bilo šta probajte da prvo zamislite sebe – u tuđoj koži.

Maske iz zabave, a ne iz nužde, šareni oktobar i karnevalski duh, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.