Kako bi izgledao svet u kojem Bitlsi i njihova muzika nikada nisu postojali? Tom pretpostavkom počinje radnja filma koji nosi naziv najpoznatije numere ove engleske četvorke: Juče, ili Yesterday. Na sreću, Bitlsi jesu postojali, te njihovu muziku danas svi uglavnom vrlo dobro znamo. Ono što nam je možda promaklo su elementi indijske kulture koju su članovi benda počeli da istražuju i usvajaju nakon snimanja filma Help!, a o kojima Sonja piše u ovom broju. Indijska kultura, tj. mitologija, tema je i ovomesečne rubrike Bogovi i heroji, u kojoj vas Aleksandra upoznaje sa Bramom, bogom tvorcem hinduističke mitoligije. Brama se često prikazivao kako jaše na belom labudu, a kakva sve značenja ova i mnoge druge ptice imaju u različitim kulturama sveta proverite u Aninom Dese(r)tu za kraj.

Nije nepoznato da se svi umetnici pomalo osećaju kao retke ptice u svom jatu. Jedna takva retka ptica obeležila je srpsku umetničku scenu sredinom devetnaestog veka, a sada, zahvaljući saradnji Galerija Matice srpske iz Novog Sada i Narodnog muzeja u Beogradu, beogradska publika ima priliku da tokom leta poseti izložbu posvećenu ovom slikaru i pesniku. Pretpostavljate, u pitanju je Đura Jakšić. Što se književnosti tiče, Tamara vam u avgustu preporučuje knjigu Persson, autora i mog kolege, istoričara umetnosti, Nikole Lekića, a naše avgustovske gošće Sanja Stefanjesko i Tisa Milić pišu o knjizi Kako se zaljubiti u muškarca koji živi u žbunu, i jednoj od epizoda strip serijala KonanKćeri Ranove.

Kao što sam na početku godine i obećala, tokom 2019. posebnu pažnju ćemo posvetiti ženskom stvaralaštvu, zbog čega vam u ovom broju predstavljam jedan od najpoznatijih pejzaža Novog Meksika, sliku Ovnova glava, beli slez i mala brda, američke slikarke Džordžije O’Kif. Pre nego što pročitate priču o ovoj slici, bacite pogled i na dela Zane Ranđelović Braun, slikarke koja je prenela boje svog rodnog Bora na platna koja stvara u toplom i živopisnom Nju Orleansu. Ne propustite ni da se upoznate sa Kristinom Milosavljević, mladom pesnikinjom čiji su nas stihovi očarali i sa kojom smo za avgustovski broj razgovarali o poeziji, samopouzdanju, stvaralačkom procesu i kritici publike.

Inspiraciju koja ne zna granice, rukom pisana ljubavna pisma i sklad i smelost paunovog pera želi vam,

urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.