U julu naprivite đir po mediteranskoj obali, makar u mašti, čitajući knjige Olivere Skoko – istoričarke umetnosti, kustoskinje, spisateljice i naše ovomesečne sagovornice. I dok je bokokotorski gradić Perast jedan od glavnih sporednih junaka ovih knjiga, jedna od njegovih sugrađanki sačinila je od svoje kose neobičnu sliku koju smo odabrali za julsku sliku meseca. Olivera je čitaocima KUŠ!-a preporučila i posetu izložbi slika Save Šumanovića, otvorenoj u Galeriji Doma Vojske Srbije, ne znajući da je upravo ta izložba i naša preporuka za beg od vrelih letnjih podneva u hlad šidskih pejzaža.

Sa druge strane jadranske obale leži prelepa Italija i njen glavni, večni grad, kojem su plemići i intelektualci devetnaestog veka pripisali magična svojstva prilikom lečenja ljubavnih i duševnih boli. Velika lepota ove zemlje, nažalost, nije zadržala njene stanovnike od migracija, što je tema jedne od tri predstave premijerno prikazane u novootvorenom gradskom pozorištu u Čačku. Iskustvo devojčice primorane da bežeći napusti domovinu čeka vas i u knjizi nagrađivane Marjam Mađidi, a delić nasleđa zemlje koju je ostavila za sobom otkrićete u rubrici Bogovi i heroji.

Naličje vrlog modernog sveta izrodilo je mnoge tabu teme savremenog društva. Upravo one su u fokusu transgresivne fikcije, posebnog žanra književnost koji smo verovatno svi imali prilike da upoznamo, barem kroz filmske adaptacije ovih knjiga. Mesto transrodnih osoba u društvu svakako je jedna ovakva tema, a kako se transrodne osobe snalaze u svetu sporta, saznajte u Usputnoj filozofiji.

Biti drugačiji i zbog toga ismejan od strane većine osećaj je, nažalost, poznat mnogima. Ali da različitosti ne moraju nužno biti i mane zna svako ko je čuo priču o Dambu, slonu koji uspeva da poleti, a koju je nedavno Tim Barton pretvorio u film. Pročitajte Ivaninu analizu filma, prisetite se i crtaća, a ako vas cirkuske avanture malog slona vrate u detinjstvo, uživaćete i u julskom Dese(r)tu za kraj. U zavisnosti od toga kojoj generaciji pripadate, imena Violete Peković i Nebojše Burovića značiće vam mnogo ili ništa, kao i naslovi Hiljadu i jedna Amerika, Džetsonovi, Čarobno putovanje

Detinju radost, leto bezbrižno kao da ste ponovo na raspustu i pero uz pomoć kojeg možete sve, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.