U mesecu u kojem proslavljamo Dan žena KUŠ! nastavlja da se bavi ženskim umetničkim stvaralaštvom. U to ime, naša martovska sagovornica je mlada i talentovana ilustratorka čiji duhoviti crteži oslikavaju smešnu, manje smešnu i ironičnu svakodnevicu Balkana – Andrijana Vešović, poznatija po pseudonimu Zombijana Bones. Sanja vam u martu preporučuje knjigu Sati koji prati tri protagonistkinje od kojih je jedna engleska književnica Virdžinija Vulf. Skulptura meseca nosi naziv Valcer, a njena autorka je Kamij Klodel, poznata po ljubavnoj vezi koju je imala sa svojim nešto poznatijim kolegom Ogistom Rodenom.

No, kako se sa svim ovim umetničkim stvaralaštvom kasnije snalaze stručnjaci? Ukoliko ste skloni zavođenju od strane sedme umetnosti, verovatno verujete da je posao radnika u kulturi ako ne baš lak, onda barem veoma glamurozan; a ukoliko poznajete lično nekog istoričara umetnosti, znate i da to nije tačno. Tabue i (puste) snove srušiće vam Ana u Dese(r)tu za kraj posvećenom motivu istoričara umetnosti na filmu. U ulozi istoričara umetnosti našla se ove zime i grupa novosadskih srednjoškolaca koji su u okviru radionica Galerije Matice srpske imali prilike da se upoznaju sa realnim uslovima rada u muzeju i na kraju sami osmisle i realizuju izložbu. Naša preporuka je da prvi sunčani martovski vikend iskoristite za posetu Novom Sadu i njihovoj izložbi Mladi biraju.

U martovskom broju čekaju vas i tri venca – Prešernov, sonetni, Kosančićev, gradski i Petrijin, manje liričan, ali pažljivo satkan od vedrine i optimizma. Prešern je svojim Sonetnim vencem želeo da proslavi ljubav, narod i pesništvo, Kosančićev venac je, kako Irena tvrdi, naziv mogao dobiti zato što je lep „k’o san” (proverite i sami!), a čuveni Petrijin venac Dragoslava Mihajlovića govori o tragediji i lepoti našeg podneblja. Lepota i rodoljublje su teme koje čine tkanje ovih venaca, a zajedno sa peršunom, žalfijom, ruzmarinom i timijanom utkale su se i u jednu staru folklornu pesmu „sa ostrva” o kojoj ćete čitati u Riznici hitova. U okviru rubrike Iz ugla muzike čitaćete o Pjeru Bulezu, jednom od najznačajnih francuskih kompozitora savremene muzike, a o muzici i kreativnosti onih najmlađih saznajte više u tekstu posvećenom radionici Maje Bosnić, Zvechkalica, u okviru koje se razvija muzička stimulacija beba.

Lepotu svakodnevnih trenutaka oplemenjenu lekovitim humorom, želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.