Ovog februara naš časopis će proslaviti svoj treći rođendan što me, osim smišljanja prikladnog autfita za tu svečanu priliku, tera i na izvesnu dozu sentimentalnosti u pisanju. U nešto izmenjenom ruhu nego na početku i sa dosta sjajnih ljudi koji su se u međuvremenu pridružili timu, KUŠ! je zajedno sa planetom obrnuo tri puna kruga oko Sunca što nas čini ponosnim i srećnim, a vas, nadam se, i dalje zainteresovanim za tekstove koji čekaju na stranicama koje slede.

Čitajući tekstove propraćene originalnim ilustracijama našeg osveženog kreativnog tima, primetićete da se ovogodišnji februar okitio ruhom stare Srbije. Domaća serija Koreni, tužna ljubavna priča o Šanku i Boni prepričana kralju Milanu i šetnja Kalemegdanskim parkom kroz čije vas formiranje vodi Irena vratiće vas u prošlost jednim klikom na tastaturi. I dok je u požarevačkom zatvoru Šanko pevao o svojoj Boni, u dalekom Parizu jedan pesnik zvani Šarl Bodler pisao je svojoj Žani Dival neke od najlepših pesama ranog simbolizma.

Bodlerovo stvaralaštvo u početku je bilo osuđivano između ostalog i zbog lezbejskih motiva, a ljubav između dve žene tema je koja već vekovima prati proučavanja lika i dela antičke pesnikinje Sapfo. Ovog puta, o Sapfo ćete čitati iz ugla njene muzike. Još jedna slobodna žena koja je svoju ljubav delila sa oba pola, ne dozvoljavajući da to stane na put njenoj karijeri, bila je poljska slikarka Tamara de Lempicka, čiji smo Autoportret u zelenom bugatiju odabrali za februarsku sliku meseca. A o čemu sve pevaju moderni pesnici i gde imaju priliku da svoje stihove podele sa publikom, saznaćete iz intervjua koji smo vodili sa Anom Marijom Grbić, pesnikinjom i jednom od osnivača pesničke grupe Argh! (u okviru čijih pesničkih večeri su se poluuspešno oprobali i neki od nas…)

Preporučujemo vam i posetu izložbi Gojko Varda, 60 godina posvećenih dizajnu, posvećenu jednom od pionira jugoslovenskog industrijskog dizajna. O multimedijalnosti umetnosti svedoče i požarevački murali digitalizovani i katalogizovani od strane srednjoškolaca, čiji je angažman u očuvanju nasleđa ovomesečna tema rubrike Mladi i kreativni. Za kraj, ljubitelji pozorišta neka pohitaju u Jugoslovensko dramsko pozorište na predstavu Kako je poludeo Gospodin R?  a ljubiteljima književnosti poručujemo da je sve Baš kako treba, kao što bi rekao Justejn Gorder.

Poeziju u svakom februarskom danu, šarene murale na grubim fasadama i dobar dizajn osmeha (i nosa!), želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.