Avgustovski broj posvetili smo sportu i njegovim vezama sa umetnošću. Ove dve discipline mogu se povezati zajedničkim ciljem da oplemene, zabave, uzdignu i ulepšaju nam život, ili bar dokolicu, a kako su ih povezali naši autori videćete na stranicama koje slede.

Za početak, sa posebnim zadovoljstvom vam preporučujem tekst Vladane Putnik Price, istoričarke umetnosti koja je doktorirala na temi arhitekture sokolskih domova i koja je za KUŠ! napisala kratki pregled istorije sokolskih domova u svetu i kod nas. Sokoli su, osim ljubavi prema sportu, negovali i ljubav prema obrazovanju, zdravom životu i humanitarnom radu, a možda će vas iznenaditi da se humane ideje i ideje ravnopravnosti danas najpre mogu pronaći u sportu koji je nastao kao plod piščeve mašte – kvidiču (koji, verovali ili ne, možete trenirati i u Srbiji!)

Iako se veruje da u sportu ima mnogo varanja i prljave igre (pročitajte Logoreikov tekst o problematici dopinga), on je uglavnom bio odraz plemenitih ideja i džentlmenskog ponašanja. Na ovim postulatima formiran je engleski klub Korintijan, sportsko čudo 19. veka. O uspesima fudbalskih timova i fudbalerima našeg područja čitaćete u prikazima dve izložbe i analizi pesme Nedelja kad je otiš’o Hase. Plemenitost povezanu sa religioznim karakterom sporta pronaći ćete u tekstu o svetim stubovima turskih pobednika u streljaštvu, no verujem da vam je mnogo poznatija priča o srednjoameričkoj igri loptom, zvanoj Pok-Ta-Pok, u kojoj su pobednički timovi žrtvovani bogovima, a iz koje se kasnije razvila košarka. Na ovom mestu je zgodno da vam napomenem da je nezvanični naziv ovog broja i radni naslov koji smo mu dali pripremajiću ga – KUŠarka.

Jedna od najlepših kombinacija sporta i umetnosti sigurno je ples, a šta o tome misle naši državni prvaci u latino-američkim plesovima pročitajte u intervjuu koji smo napravili sa njima. Jedan drugi sportski par, poznat u mitologiji i ovekovečen u Ovidijevim Metamorfozama, čine čuvena trkačica Atalanta i njen ljubavnik Hipomen. Hipomen je prestigao Atalantu i oženio se njome na prevaru, a da se tako nešto ne bi dogodilo i vama, pripremite se za trčanje uz Murakamijevu knjigu O čemu govorim kada govorim o trčanju.

Sport su voleli i o sportu su pisali i naši pisci, poput Andrića, Duška Radovića i Crnjanskog. Sportom su se bavili i neki od naših slikara, poput Ivana Radovića, a mnogi umetnici, domaći i strani, prikazivali su sportiste na svojim delima. Neka od njih vas čekaju u našem dese(r)tu za kraj. I slika meseca je ovog puta geografski i vremenski bliska nama – u pitanju je slika Long net koja je predstavljena na Olimpijadi u Brazilu 2016. godine, a njen autor je dubrovački slikar, kapetan Stjepko Mamić.

Zdravo telo, zdrav duh, fer-plej i plemenitost koju nude sport i umetnost želi vam

Urednica

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.