Ko razmišlja slobodno, razmišlja pravilno – podnaslov je jednog od naših majskih tekstova, a na neki način on može biti i podnaslov čitavog broja. Ova misao vezana je za neobično ime koje smo možda sretali na plavim tablama jedne od dorćolskih ulica: Riga od Fere. Riga od Fere bio je grčki pesnik iz doba kada je udar pera sekao jače od udarca mača, i koji je zbog svojih revolucionarnih misli i stihova tamnovao i umro upravo u Beogradu. Kada vas lepo vreme namami u šetnju spustite se do donjeg grada Beogradske tvrđave i posetite to mesto – kulu Nebojša koja će vam ispričati priču o svojoj neobičnoj istoriji i prethodnim namenama.

Mnogo se mudrih glava tokom istorije kotrljalo zbog smelih reči, no stara poslovica i naš majski dese(r)t kažu: dela, dela, a ne reči! Ne smemo zaboraviti da su ipak dela ono što se najčešće računa, pa vam u to ime predstavljamo kabare Svi smo mi isti u organizaciji VIS-a Neboder i dece sa teškoćama u razvoju i drugim vrstama invaliditeta. Takođe, usputna filozofija vas pita, onako usput – da li biste skočili u fontanu da pomognete detetu koje se davi? Ako je vaš odgovor pozitivan pročitajte tekst o Singerovom misaonom eksperimentu i proverite da li ste u međuvremenu promenili mišljenje.

Priče o revolucionarima nastavljaju se tekstom o indijskoj kraljici ratnici, Lakšmi Bej. Ona je jedna od mnogih žena o kojima se govori u knjizi nedavno prevedenoj na srpski – Priče za laku noć za male buntovnice. Knjigu možete koristiti i kao talisman za hrabre i lepe snove protiv zlog kućnog duha – Kikimore, iz čijeg su imena Sloveni izveli reč (noćna) mora. A u majskom broju pisali smo i o nekim nama savremenim buntovnicama, koje umetnošću menjaju svet: italijanskoj dirigentkinji slovenačkog porekla, Petri Grasi i mladoj slikarki Teodori Stojanović.

Predstavićemo vam i magični, sanjalački nadrealizam Slavka Krunića, slikara koji izlaže u mnogim domaćim i inostranim gradovima i koji nastavlja bogatu tradiciju srpskih slikara fantastike. Osim u oči i duše onih koje je Krunićeva mašta ovekovečila portretima, zavirite i u rajski vrt na Fra Anđelikovoj fresci Blagovesti, prošetajte kroz tridesetak zemalja vođeni glasom Igija Popa u filmu Slatko od ništa i pogledajte predstavu Devedesete u Narodnom pozorištu u Beogradu.

Za kraj, i za sve ono što nam lascivni maj inače radi, u telu i glavi, možda su zaduženi i bogovi, jer ovo je mesec u kojem vladavinu nebom dele lukavi Merkur i erotična Afrodita. Iz spoja ovo dvoje velikih nebeskih zavodnika rođen je mladić Hermafrodit, a više o njegovoj sudbini saznajte iz analize Ovidijevih Metamorfoza.

Slobodne misli, hrabrost za reči, ali i za dela, slatke snove i balans Merkura i Afrodite u maju, kao i u životu, želi vam urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.