Kada se, početkom godine, javila ideja da jedan od brojeva posvetimo erotici, odlučili smo da za ovu temu rezervišemo mesec decembar. Kraj godine, svima pomalo haotičan i iscrpljujuć, kao i nadolazeća zima, nisu uobičajeno doba godine za pokretanje ove teme, ali baš zbog toga mislimo da je pravo!

Precenjena, podcenjena, često zamenjena nečim za šta mislimo da joj je sinonim i stoga pogrešno shvaćena, erotika je itekako prisutna u našim životima. Ponekad nam se učini da je ima previše i svuda, a opet, pravu i iskrenu erotiku uopšte nije lako uočiti i pronaći. Sa tim izazovom su se ovog meseca uhvatili u koštac naši autori koji su pokušali da ovu temu, često smatranu nekulturnom, a opet, vekovima prisutnu u kulturi, sagledaju u različitim oblicima umetnosti. Sa tim izazovom su se susreli i naši dizajneri, jer nije bilo lako pronići kroz slojeve različitih tumačenja i dosegnuti do srži erotike koja se oduvek krila i živela u vizuelnom. Pripremajući ovaj broj suočili smo se i sa neočekivanom slikom realnosti – erotika je, bez obzira na njenu sveopštu prisutnost, u nekim situacijama i dalje tabu tema.

Ljubavni trougao u svetu interneta, marketinga, sajber seksa i knjige PR, zatim ljubavni mnoguougao u operi Figarova ženidba, ljubvni haos (ne znamo naziv za oblik sa toliko uglova) grčkih bogova i posetioca Mulen Ruža, jedna su strana predstavljanja erotike, ona divlja i nesputana. Glorifikacija tela kao izvora želje je drugi čest pogled – razne Merlinke, Venere i  Magdalene su vekovima dovodile ljude do zaključka – te fine su najgore! Mnoštvo primera koje smo vam prestavili kroz muziku, pozorište, film, književnost i likovnu umetnost na kraju su nas doveli do zaključka da je erotika neizostavno bila deo umetnosti u svim periodima i da njenu suštinu i treba tražiti u umetnosti. Menja se dužina suknje, dužina kose ili brkova, ali ideje i želje koja ostaju za njima i uvek su iste.

Na kraju, zahvaljujemo se i svima koji su nam pomogli u realizaciji ovog broja – saradnicima na tekstovima, divnim kreativnim ljudima koji su odgovorili na naš konkurs za ilustraciju i naravno, Marti Miljanić o čijim ćete senzualnim kolekcijama čitati u intervjuu.

Da ugrejani dočekate početak zime, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.