Proleće nas opija energijom, ili bi barem tako trebalo da bude (reci NE! prolećnom umoru!). U to ime ovog aprila posvetite se malo više nego inače ukrašavanju uskršnjih jaja, jer ona mogu biti poklon za drage ljude. Praznična trpeza može postati i prava gozba uz nekoliko odabranih detalja, pa zašto ne biste dali šansu porcelanu – plemenitom, vedrom i inspirativno dizajniranom re:art posuđu?

Dah proleća izvedite i napolje, ponesite šešir sa cvećem, poput onog koji je na svom autoportretu nosila neustrašiva dama sveta slikarstva, Elizabet Viže Lebren. Ukoliko ste veći poklonik modne klasike nudimo vam naš izbor najlepših (i najuticajnijih) haljina u istoriji. Da li ste znali da je jedna od njih napravila i malu, ali ne beznačajnu, revoluciju u svetu informacionih tehnologija? Kada smo kod „malih”, ali značajnih revolucija, pročitajte intervju sa Anom Dajić, devojkom koja svojom radio-emisijom Dirižabl, i svojom neverovatnom energijom, vraća staru slavu ovom mediju. 

U ovom broju podsetićemo se i nekih godišnjica, ne savršeno okruglih, ali zbog toga ne i manje bitnih. To su sto četrdeset godina od rođenja spisateljice Isidore Sekulić i sto dvadeset i pet godina od rođenja njenog nešto mlađeg kolege Ive Andrića. Nećemo vas pitati da li ste pročitali lektiru na vreme, ali ćemo vas uputiti da posetite neku od izložbi koje obeležavaju ove godišnjice. Na kraju krajeva, zar vas ne kopka da uživo pogledate Nobelovu nagradu?

Kako se ovih godina obeležavaju i različiti datumi vezani za Prvi svetski rat, u aprilskom broju vam nudimo jednu (ratnu) priču o fotografiji kralja Petra I Karađorđevića, koja je doživela čudesnu sudbinu i dotakla umetnike širom sveta. Osim istorije užasa, istorija rata ponekad ostavi za sobom i inspiraciju, a kreacija uvek nadživi propast. To su znali i drevni narodi Indije koji su između perioda krize i perioda obnove, slali Šivu, da u sebi sačuva razrušeni svet.

Da sačuvate, obnovite, kreirate, i da samopouzdano ponesete prolećni duh, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.