Kada padne prvi sneg… hoću da pustite crtani Anastazija, makar ga gledali prvi (ili deseti) put u životu, jer možda je kliše, ali šta su decembar i sneg bez malo šarma ruske zime? Oni koji imaju kamin neka uživaju ispred njega u ime svih nas koji ga nemamo. Takođe, oni koji poseduju šubaru molim neka je prošetaju gradom u slavu ruske princeze. Svi treba da zahvalimo autoru numere Once upon a December jer čik da vidim ko može da se ne naježi kada iz slika napuštenog dvora izlete parovi (pre)prošlog veka plešući valcer! Uopšte ne morate imati dušu kustosa da biste ovu numeru uvrstili u svoju zimsku plejlistu.

Naš predlog je da prilikom stvaranja te plejliste, proširite vidike, pa ubacite i poneku pesmu dalekih predela, poput Islanda, Mongolije, Japana. Ako se pitate odakle da krenete – krenite od muzike koju peva Aleksandra Asya, devojka koja pesmom prelazi milje, i ceo svet prezentuje svojim fantastičnim glasom. Odajte poštu i legendi muzičke scene – Lenardu Koenu, koji nas je napustio tokom prethodnog meseca.

Krajem godine podsetićemo se i važnosti tolerancije i širenja sopstvenih vidika, ma koliko verovali da smo već tolerantni i civilizovani. Otuđenje ljudi je, čini se, neumitan proces koji se dešava svuda oko nas, ali kako ne bismo završili preobraženi i neprepoznatljivi, poput kafkijanskih junaka, podsetimo se ovog pisca i njegovih, često proročkih reči, napisanih tokom prošlog veka. U to ime pogledajte i film koji preporučujemo, i pokušajte da to uradite bez predrasuda. Jer – Ustav kaže da su svi građani ravnopravni bez obzira na nacionalnu, versku, seksualnu i svaku drugu pripadnost. A šta kažete vi?

Širenje vidika, pobedu nad predrasudama, romantiku ruske zime i srećne praznike koji nam predstoje, želi vam

 Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.