Kad dođe oktobar i kiše padaju… Napravite od tog limuna limunadu tako što ćete dopustiti sebi hedonistički beg od stvarnosti, ušuškani u intimu svoje sobe, sa kafom/čajem i dobrom knjigom u ruci. Jesen je pravo doba da se počne sa pripremama intimnog prostora mašte, a za ljubitelje dobre knjige i filma nema važnijeg kutka od omiljene fotelje koja zna da čuva tajne. Zato vam u ovom broju predstavljamo Štep nameštaj – radionicu u kojoj stare fotelje dobijaju novo, šareno ruho, u inat svim jesenjim kišama!

Ipak, prve jesenje kiše koje najavljuju smenu godišnjih doba, mogu biti pravo vreme da se pozabavite dubokim promišljanjima, pa su naša preporuka za ovaj oktobar dela Pedra Kalderona de la Barke i Knuta Hamsuna. Oni dolaze iz različitih epoha, ali u svojoj biti postavljaju slična, večna pitanja o snu, stvarnosti i sudbini. Borba sa iluzijama i duhovima, stvarnim ili unutrašnjim, večita je opsesija danskog kraljevića, pa vam preporučujemo i predstavu Hamlet koja se od ove sezone igra u JDP-u.

Koliko je intimni prostor važan za stvaranje genija, pročitajte u našem De(s)ertu za kraj gde vam nudimo da zavirite u ateljee poznatih umetnika. Ako nas pak iznenadi miholjsko leto, prebacite muziku romantičara na telefon, pa sa slušalicama u ušima krenite u šetnju gradom. Isprobajte sledeće – zaustavite se ispred zgrada i spomenika pored kojih prolazite svakog dana i pokušajte da u njima pronađete novi smisao, a muzika će vam možda pomoći u tome. Krenite od srca grada, u potragu za delima Jelisavete Načić, prošetajte do Kamenog grada na Adi Ciganliji, oslušnite prirodu koja u jesen nudi posebnu paletu boja i možda završite na nekoj klupi, uz vodu, zamišljajući kako su izgledali Semiramidini viseći vrtovi.

I za kraj, ako vas sve ovo inspiriše za stvaranje, pošaljite svoje tri fotografije sa temom jeseni na našu adresu. Foto-konkurs otvoren je do 20. oktobra a u narednom broju objavićemo najbolje radove.

Da konačno dobijete inspiraciju za sastav „Jesen u mom kraju”  želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.