Ako se do sada nijednom niste probudili i pomislili pre ili tokom jutarnje kafe „danas bih baš mogla/o da odem u muzej”, možda je ovaj maj pravo vreme da vam se to desi! Ako ne spontano, onda probajte eksperimentalno i na silu, a rezultate nam možete poslati u bilo kom audio-vizuelnom formatu ili putem rukom pisane kaligrafske čestitke. Tokom maja ćete imati prilike za susret jedan na jedan sa domaćim muzejima, pošto nam slede dve velike manifestacije na teritoriji cele države, koje ne ostavljaju mnogo prostora za uobičajene izgovore svih onih koje savest s vremena na vreme podseti da možda ne idu u muzeje koliko „bi trebalo”. Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10 je prva manifestacija koja ukida izgovor slobodnog vremena, pošto će muzeji biti otvoreni do 10 sati uveče, a ako nas vreme u maju posluži sigurno nećemo provoditi prolećne večeri u kući. Doduše, i ako nas iznenadi prolećni pljusak, zašto se od njega ne bismo sakrili u muzeje? U koje će, čisto da dodam, ulaz biti besplatan.

Druga manifestacija je Noć muzeja koja tradicionalno deli ljude na one koji je jedva dočekaju i one koji neće-da-se-guraju-u-redovima-sa-ljudima-koji-inače-ne-bi-kročili-u-muzej-ali-im-je-bitno-da-te-večeri-budu-viđeni. Mene ne pitajte za mišljenje, ja pripadam grupi prvoj. A ne vidim ništa toliko loše ni u tome da se u muzej kroči makar i zbog socijalnog prestiža, kamo lepe sreće da se pojavljivanje u svetoj auli muzejskoj smatra okruženjem u kojem treba biti viđen. Doduše, oni koji bez ozleda stignu do nekih izložbenih prostora u Beogradu, poput Barutane, zaslužuju i selfi i mišiće listova koje će usput dobiti.

Kada vas ponese atmosfera umetnosti i kulture, dve vrednosti kojima kao civilizacija oduvek težimo, hteli to da priznamo ili ne, odmorite se od špartanja po muzejima, na primer, u pozorištu. Ako ste od onih koje udari sunčanica od naglog proleća, zagorčite ga malo predstavom Ples sa bogovima u Beogradskom dramskom pozorištu, ili za ljubitelje pisane reči, Palanikovim Borilačkim klubom ili Nabokovljevom Lolitom. Spoznato svarite uz melodije Đanga, munje sa tri prsta, i prosto, ako do sada to niste uradili, ovaj mesec života probajte da posvetite umetnosti.

Puno prolećnih večeri u lepim ambijentima i još lepšim društvima, želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

Leave a Reply

Your email address will not be published.