U slučaju da se zapitate – zašto Šekspir, preduhitrili smo vas. Pitali smo ljude koji su se njime bavili, laike, pa i nas same: zašto Šekspir, nakon svih ovih godina? Odgovor je jednostavan – Šekspir je uvek dobra tema. Za čitanje, razmišljanje, analiziranje ili prosto uživanje, za pisanje, proučavanje, podsećanje, poistovećivanje. Šekspir je ne samo dobra već i neprevaziđena tema književnosti, pozorišne i mnogih drugih umetnosti. Vanvremenska vrednost skrivena je u njegovim delima, a njihova popularnost tokom vekova svedoči o tome. Na način na koji su stari Grci predstavili svet ljudi maskom bogova, Šekspir je ljudske osobine vratio ljudima, stvarajući karaktere koji govore o onom delu čovečije biti koja oduvek i zauvek ostaje nepromenljiva. Sposobnost svakog od nas da se prepozna u situacijama u kojima nesavršeni junaci bivaju nagrađeni ili povređeni govori i o sposobnosti autora da pročita i prepriča ljudsku dušu bez greške. Borba za ljubav i slavu, dilema i strah, deo su svačijeg života, bez obzira u kome veku i kojoj državi da živimo. Svet će ionako uvek pozdraviti ljubavnike.

Ne mali povod ovom kulturnom izletu u svet elizabetanske Engleske je i četristogodišnjica Šekspirove smrti koja se obeležava ove godine. Aprilski broj je bio logičan izbor, jer je u ovom mesecu Šekspir došao i otišao sa pozornice života (26. 4. 1564 – 23. 4. 1616). Trudili smo se da, svako na svoj način i u svojoj oblasti, što bolje prikažemo Šekspirovo stvaralaštvo iz nekog, možda do sada nedovoljno osvetljenog ugla. Sigurni smo da svako ko se ikada latio Šekspirovog dela (makar i za lektiru) ima donekle formiran stav o ovom piscu, a mi želimo da vas podsetimo koliko je njegovo stvaralaštvo uticalo na različite vidove umetnosti i koliko je i danas aktuelno u svakodnevnom životu.

Ne zaboravite i to da kod Šekspira na kraju uvek ima puno mrtvih, ali pravda nikada ne ostaje nezadovoljena. Možda se i u tome krije odgovor na pitanje zašto Šekspir nakon svih ovih godina? Možda je ljudima potreban Šekspir da ih podseti na ono što u životu nije uvek lako vidljivo. Pozorište i umetnost su često ogledalo društva u čijem se odrazu bolje vidi pravo lice, baš kao što i Lude često kroz šalu govore istinu koju je najteže izgovoriti.

Puno šale, istine, zapleta, raspleta, drame i pravdenih krajeva želi vam

Urednica,

Jovana Nikolić

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.