foto: Stock

Ako bi vas neko upitao koja je najduža američka radio emisija, koja se i dalje emituje na dnevnom nivou, verovatno biste se pre svega začudili ovim pitanjem. U slučaju da ne znate odgovor on glasi Vreme Kralja Biskvita (King Biscuit Time). Ova emisija je nastala nekoliko dana nakon što je u Saveznoj Američkoj državi Arkanzas u okrugu Filips, u gradu Helina, emitovan prvi radio prenos. Ubrzo potom legendarni usni harmonikaš (tada još uvek nepoznati) Soni Boj Vilijams (Sonny Boy Williamson II) i gitarista Robert Lokvud (Robert Lockwood, Jr.), su prišli tadašnjem vlasniku novoosnovane radio stanice Semu Andersonu sa ponudom da emituju lokalni bluz šou. Andersonu se odmah dopala ideja, ali je znao da će emisiji biti potreban sponzor, te se zato obratio Maksu Muru, vlasniku lokalne prodavnice, kao mogućem sponzoru. Videvši mogućnosti za profit Mur je pristao da sponzoriše stanicu, pod jednim uslovom, da muzičari reklamiraju njegov proizvod – brašno pod nazivom Kralj Biskvit. Tako program dobija svoj naziv. Prvo emitovanje emisije održano je 21. novembra 1941. godine.

Sonny Boy Williamson II, foto: Thomas R Machnitzki

Ubrzo potom popuplarnost emisije je počela da raste, kao i prodaja Murovog brašna. Nedugo zatim programu se priključuje još članova, čineći tako celokupnu jednu grupu koja je za emisiju nastupala pod nazivom King Biscuit Entertainers. Usledilo je nekoliko promena u formaciji grupe, a postava je bila kompletirana 1951. dolaskom Soni Pejna na poziciju voditelja emisije, koji i dan danas drži to mesto. Vreme Kralja Biskvita je bila jedna od prvih redovnih radio emisija na kojoj se puštao bluz i prva redovna emisija na kojoj se bluz izvodio uživo. Uticaj ove emisije na generacije delta bluz muzičara su nemerljive. Program i danas drzi do svoje bluz tradicije i dalje emitujući muziku uživo iz svog studija, barem jednom nedeljno. Od prvog emitovanja do danas emisija je dobila mnogobrojne nagrade kako na polju radija i novinarstva, tako i za neprestano podržavanje „originalne Američke umetničke forme“. Takođe, Soni Pejn je dobio brojne nagrade i zasluge za održavanje bluz muzike u životu.

Pored uticaja na bluz, možda se najevidentniji uticaj Vremena Kralja Biskvita može naći u muzičkoj industriji. Na D.I.R. radio mreži 1973. godine formira se emisija pod nazivom Kralj Biskvitov Cvetni Sat (King Biscuit Flower Hour). Emisija se emitovala subotom uveče sve do 2007. godine, iako su novi prenosi prekinuti 1993. pa su prethodni ponavljani. Emisija je uživo prenosila različite rok koncerte, obično u trajanju od pola sata, mada su snimani i celi koncerti. Prvi prenos održan je 18. februara, a među prvim su emitovani koncerti grupa Blood, Sweat & Tears, Mahavishnu Orchestra i Bruce Springsteen. Koncerti su obično snimani pomoću kombija u kome se nalazila studijska oprema da bi vremenom emisija prešla na bolje i efikasnije načine snimanja. Iz ove emisije se 1992. godine razvila i produkcijska kuća King Biscuit Flower Hour Records, koja je nastala kada je deo kapitala emisije prodat. Ideja je bila da se arhivski snimci emisije puste u prodaju, ali zbog sporova oko licenciranja većina snimaka najpoznatijih izvođača nije izdata. Iako se uglavnom vezuje za rok muziku, program je 70-ih i 80-ih godina podržavao i različite nove izvođače, kao i novonastajuće žanrove.

The Who (1974.), foto: King Biscuit Flower Hour

Tek ovde je nemoguće naglasiti uticaj koji je Cvetni Sat ostavio na muziku. Zadivljujuća kolekcija arhivskih dokumenata, koja broji preko 16.000 snimaka, sadrži neka od najvećih imena rok muzike kao što su: Humble Pie, Uriah Heep, The Rolling Stones, Eric Clapton, The Who, Elton John. Ovi snimci su ključni u karijerama mnogih muzičara, a neki od njih važe za najboljie koncerte tih izvođača. Zato i ne čudi što je ova emisija još uvek jedna od najprepoznatljivijih imena u muzičkoj industriji.

Koliko su samo ove emisije uticale na muziku svedoči i to što se od 1986. godine na godišnjem nivou održava festival pod nazivom King Biscuit Blues Festival. Ovaj festival u trajanju od tri dana održava se u oktobru mesecu, u gradu Heleni, rodnom mestu Kralja Biskvita. Desetine hiljada ljubitelja bluza okuplja se svake godine na obalama reke Misisipi radi uživanja u toplom i osvežavajućem zvuku bluza i odajući pritom počast Kralju Biskvitu.

piše: Marko Kolarović

Februar, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.