Čarls Ernest Batler, Kralj Artur, 1903, izvor: Wikimedia Commons

piše: Aleksandra Vujić

Iako je verovatno vladao pre ovog perioda, kralj Artur je često idealizovan kao vrlo sposoban vladar srednjeg veka. Legende, verovatno inspirisane stvarnim vladarom iz 5. ili 6. veka, govore o britanskom kralju o kojem su mitovi veoma rasprostranjeni. Zajedničko za sve verzije je da je Artur prikazan kao hrabar, častan i pravedan kralj kojeg je izdao rođak, dok su poznati vitezovi okruglog stola i potraga za Svetim gralom najverovatnije dodati kasnije. Likovi u legendama imaju različite odnose u zavisnosti od verzije, ali su mahom isti. Svima nam je poznat Merlin, čarobnjak, Ekskalibur, Kamelot, okrugli sto, Lanselot, Ginevra… Kako su se verzije razvijale, tako su i „sporedni likovi” dobijali svojih pet minuta slave, pa su tako danas poznate i legende o ser Lanselotu, ljubavniku kraljice Ginevre, ili legenda o ser Gavejnu koji je pobedio Zelenog viteza.

Legende o kralju Arturu spadaju u Arturijanski ciklus legendi. Ove legende predstavljaju važan deo britanske nacionalne mitologije. One spajaju keltsku mitologiju sa baladama srednjeg veka i opisuju idealizovan život u Kamelotu. Postale su popularne u Velsu pre 11. veka, a proširile su se Evropom u 12. veku.

Možda najpoznatija legenda govori o Ekskaliburu, maču koji je Arturu doneo poziciju kralja. Naime, iako je Artur sin kralja Utera Pendragona, rođen je iz vanbračne veze sa kornvolskom kraljicom Igrenom. Vanbračno dete je sklonjeno kod čarobnjaka Merlina koji ga je i odgajio. Kada je kralj Uter umro, došlo je do građanskog rata jer je Britanija ostala bez vladara. Jednog dana u dvorištu crkve pojavio se mač koji je bio zaboden u kamen. Pored njega je stajao natpis koji objašnjava da će onaj koji izvuče taj mač postati zakoniti kralj. Svi plemići koji su želeli presto su pokušavali, ali bezuspešno; mač je ostao čvrsto zaboden sve dok mu mladi Artur nije prišao. Artur ga je sa lakoćom izvukao i zauzeo kraljevski presto.

Ipak, postoje i drugačije verzije legendi koje govore o Ekskaliburu, ali ne kao o tom maču koji je Artur izvukao iz kamena, već o moćnom maču koji je kralju nešto kasnije po stupanju na vlast poklonila Gospa od jezera. Bilo kako bilo, sudbine kralja Artura i Ekskalibura su nesumnjivo isprepletane.

Artur se kasnije oženio Ginevrom, ženom zbog koje mu je Merlin predskazao tragičan kraj. Ona ne uspeva da mu rodi naslednika, i stupa u vanbračnu vezu sa Arturovim najboljim prijateljem Lanselotom. Iako veoma uspešan u borbama sa rimskim imperatorom Lucijem Imbrijem, unutrašnje nemire nije mogao da savlada. Njegov rođak Mordred diže bunu i zarobljava kraljicu. Artur uspeva da ga pobedi, ali u borbi biva smrtno ranjen i odlazi na Avalon.

Legenda kaže da je Artur živ, da je na Avalonu i da skuplja snagu. Vratiće se kada to njegovoj zemlji bude najpotrebnije.

januar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.