Utagava Kunjiosi, "Onjivakamaru i veliki šaran se bore pod vodom", izvor: Wikimedia

Kintaro, poznat još i kao Zlatni dečak, od malena je bio nadljudski snažan. Kada je porastao, postao je samuraj, i taj samurajski život prati priča koja je verovatno zasnovana na stvarnom, kultnom samuraju po imenu Sakata no Kintoki, koji je bio poznat kao sposobni ratnik i junak. Ipak, sam Kintaro je legendarni lik. Odgajan je u šumi i zbog toga je imao posebnu vezu sa istom, bio je prijatelj životinja i branio je šumske ljude od neprijatelja i čudovišta. On je sin ratnika iz Kjota koji je bio proteran sa dvora jer je jedan dvorjanin širio laži o njemu. Ratnik je sa ženom otišao u šumu, gde je ubrzo i umro, a njegova žena je rodila sina – Kintara. U šumi ga je, prema jednoj od verzija, odgajila Jama Uba, ženski šumski duh.

Jostosi, “Mladi Kintaro u borbi sa velikim šaranom”, izvor: Wikimedia

Kao sasvim mali dečak, Kintaro je bio neumoran i veoma aktivan. Na odeći je nosio kandži simbol za zlato, pa odatle nadimak „Zlatni dečak”. Uz sebe je nosio malu sekiru pomoću koje je lako obarao drveće i pobeđivao različita čudovišta, a još tada je bio veoma snažan, pa je mogao da lomi stene i čupa drveće iz korena.

Ovaj junak je imao posebnu vezu sa životinjama iz šume, kako je odrastao usamljen u divljini, umesto s drugom decom, sprijateljio se sa životinjama, naročito sa medvedom, jelenom, zecom i majmunom. Jedna priča o ovom junaku govori o nadmetanju u sumo rvanju koje je bilo organizovano u šumi. Rvali su se majmun i zec, a Kintaro je bio sudija. Kada je zec pobedio, majmun se požalio da se sapleo, te je borba ponovljena i završila se u korist majmuna. Kintaro je ipak obojici dao kolač od pirinča i tako zadovoljio obe strane. Najjača životinja je bio medved, ali je Kintaro dokazao svoju nadmoć tako što je iščupao drvo i njime premostio reku.

Pored šume, i voda je bila njegov teren, pa se često rvao i sa velikim ribama, a upravo je tako i prikazan na različitim slikama i grafikama – u klinču sa velikim, crnim japanskim šaranom.

Kintarovo dokazivanje snage čupanjem drveta video je jedan čovek i izazvao ga da obaraju ruke. Iako je čovek izgledao kao običan drvoseča, ispostavilo se da su jednako snažni. „Drvoseča” je zapravo bio pratilac moćnog Rajika koji je pozvao Kintara da postane samuraj. Kintaro je pristao, izučavao borilačke veštine, a s vremenom je čak postao vođa Četvorice hrabrih (Rajikovih pratilaca). Oni su skupa pobedili čudovište koje je napalo grad, a Kintaro mu je odsekao sve glave i po tome postao poznat širom Japana.

I danas je Kintaro popularan u Japanu, i njegov lik se nalazi svuda, od statua, preko stripova, serija i knjiga, do različitih lutaka i figura. Običaj je i da se soba novorođenčeta okiti lutkama sa njegovim likom, kako bi dete bilo snažno kao i on sam. Kintarovo lice se nalazi i na posebnoj vrsti valjkastih bombona koje potiču još iz Edo perioda, a popularne su u Japanu.

piše: Aleksandra Vujić

mart, 2019.

Leave a Reply

Your email address will not be published.