foto: MoonQueen

piše: MoonQueen

Da li vam je poznato ime Kamile Ile Kofler? Nekadašnja stanovnica Beograda, talentovana umetnica čiji se rad vezuje za Pariz i Njujork, Kamila, tj. Ila Kofler bila je fotografkinja koja je sa velikom ljubavlju i strašću čitavog života posmatrala i beležila svet životinja, svoju omiljenu temu. Danas se njeno ime uglavnom vezuje za takozvanu animalističku fotografiju, a ovog meseca, u Muzeju primenjene umetnosti u Beogradu, imaćete prilike da se upoznate sa nekim od najboljih radova ove vrsne umetnice i naše bivše sugrađanke.

U nekoliko prostorija na prvom spratu muzeja čekaju vas Kamiline fotografije razvijene u velikim formatima sa kojih nas posmatraju oči divljih i domaćih mačaka, radoznalih pasa i moćnih slonova, nojevi, zebre, pingvini, zmije i konji vrebaju, napadaju, prete ili se smeju, uživaju, udvaraju se i odmaraju u svojim prirodnim okruženjima. Da li su nesvesni foto-aparata iza kojeg stoji umetnica, ili su je prihvatili kao deo ekosistema u kojem svako biće ima svoju ulogu i mesto, teško je odrediti. Ono što je pak veoma očigledno jeste to da je Ila Kofler, osim darom za fotografiju, ovladala i nemuštim jezikom, prešavši lako granicu između sveta ljudi i životinja. Njeno razumevanje prirode odlazi korak dalje od pukog poznavanja bioloških činjenica, na fotografijama se vidi da je umetnica uspevala da otkrije tajne veze i rituale među stanovnicima životinjskog carstva i uhvati nežne, ljupke, neobične i smešne trenutke koji mnogim posmatračima promiču.

foto: MoonQueen

Prva lekcija koju nam pruža ova izložba je ta da je svaka životinja posebna na svoj način, vredna posmatranja, razumevanja i poštovanja, ona zbog koje je potrebno preći pola sveta i izdržati, zarad dobre fotografije, za čoveka poprilično surove uslove, kao i „obična” kućna mačka, u kojoj, ispostavlja se, nema ničeg običnog. Druga lekcija dolazi iz Kamilinog sveta divljine koji nije toliko surov koliko smo naučeni da verujemo, već obiluje nežnošću i prijateljstvom (kao što se može videti na fotografijama poput Lav i zec ili Medvedić i ptica).

Kamila Ila Kofler je imala dve želje – jednu ostvarivu – da ode u Afriku i fotografiše faunu ovog kontinenta, i jednu neostvarivu – da se pred njenim objektivom nađu sve fantastične životinje o čijem postojanju saznajemo iz mitova, legendi i bajki, a koje su, kako je govorila, „propustile da se ukrcaju na Nojevu barku”.

foto: MoonQueen

Jedna prostorija posvećena je portretima umetnice na kojima se Kamila Kofler može videti u trenucima rada ili odmora, ali nikada bez neke životinje u blizini, rukama, krilu. Osmeh osobe koja suštinski uživa u profesiji kojom se bavi podseća nas koliko je važno slediti svoje srce, čak i kada ono želi da uđe u čeljust nilskog konja zarad dobre fotografije. Videćete i nekoliko naslovnih strana najpoznatijih svetskih časopisa na kojima su se našle Iline fotografije, kao i njena prva dva albuma fotografija, Psi i Mačke. Tu je i nekoliko njenih radova iz perioda kada je pohađala Umetničku školu u Beogradu, kao i fotografija mlade Ile u ateljeu Petra Palavičinija.

foto: MoonQueen

Posmatrajući Iline fotografije može se videti da je strah, koji mnoge od nas obuzme u prisustvu divljih životinja, njoj bio potpuno stran. Ona je verovala u dobrotu i srećan ishod, da će se životinja koja juriša na nju u poslednjem trenutku zaustaviti, što se nebrojeno puta ispostavilo kao tačno. Govorila je i da je često rizikovala život zbog dobrog kadra i iako je rizik teško uočiti na njenim fotografijama, on u potpunosti ustupa mesto bliskosti, humoru i užitku u bavljenju fotografijom. Ipak, spremnost na rizik uzela je svoj danak, pa je hrabra umetnica život okončala u Indiji, usled pada sa vozila u pokretu odakle je slikala trku bivola.

foto: MoonQueen

Moglo bi se reći – ko zna kakve bi nam predivne prizore Ila Kofler ostavila u nasleđe da je duže živela. A opet, ko zna da li bi oprez koji bi joj omogućio dug život dozvolio da njene fotografije tolikom snagom danas utiču na nas. U svakom slučaju, odvojite jedno junsko popodne za posetu Muzeju primenjenih umetnosti, upoznajte se sa Kamilom i njenim fotografijama i odgovore na ova pitanja dajte sami.

jun, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.