Foto: FernGully: The Last Rainforest, IMDB

Crtaći su deo vizuelne kulture našeg odrastanja. I ne samo vizuelne. Animacija od najranijih dana detinjstva uz pomoć crteža, pokretnih slika, stilova, kolorita, muzike, glasova, utiče na naš ukus, estetiku, interesovanja. Deca sa ovog podneblja odrastala su između istoka i zapada uz animacije iz SAD-a, SSSR-a, Japana, ali i domaće sredine; uz Volt Dizni, Hana-Barbera, Vorner Broz (Warner Bros.), Foks (20th Century Fox) produkciju i uz različite TV kanale i termine emitovanja, ali verovatno većina vas prepoznaje replike iz crtaća koje smo davno gledali predveče, pred spavanje ili ujutru pred školu: „Hej, šefe, koji ti je vrag?”, „Umočiću!”, „Ludo, burazere, ludo.” U zavisnosti od toga kojoj generaciji pripadate, setićete se i glasova – majstora sinhronizacije: Nikole Simića, Đuze Stojiljkovića, Nade Blam, Miće Tatića, Ljubiše Bačića, Violete Peković ili Nebojše Burovića. Drage junake našeg detinjstva kao što su Vitez Koja, Popaj, Nindža kornjače, Cipelići, Iznogud, Snorkijevci, Talični Tom, Blinki Bil, Plava princeza, Bananamen, Kaktus car, Inspektor Gedžet, Šarki i Žorž ne možemo da zaboravimo, ali nekada davno voleli smo i bezbroj puta gledali crtaće koje i dan-danas znamo da opišemo, ali ne možemo da se setimo kako se zovu. Ako ste tražili baš ove crtaće, evo prilike da ih se danas sa nekim mališanima podsetite. 

Lev Atamanov, Purpurni cvet (Aленький цветочек), 1952.

Ako ste se 1991. godine najpre upoznali sa Diznijevom ekranizacijom čuvene bajke, koju su u 18. veku kao roman uobličili francuski pisci, a koja je postojala u različitim evropskim predanjima mnogo pre toga, onda se verovatno ovog animiranog filma sećate iz detinjstva kao „ruski Lepotica i zver”. Rusku adaptaciju ove tradicionalne bajke pod nazivom Purpurni cvet napisao je Sergej Aksakov sredinom 19. veka, a ona je postala animirani film u režiji Leva Atamanova 1952. godine, nešto manje od pola veka pre Diznijeve verzije. Animirana ruska bajka i pored živopisnog i folklornog kolorita, iz perspektive dece koja su odrastala uz Diznija, mogla je da deluje malo mračnije ili jednostavno „realnije”, ali neosporni su kvalitet, raskoš i elegancija animacije u ovom filmu. Još jedno remek delo ove produkcije, predstavlja i crtani Zlatna antilopa iz 1954. godine.

 

Hana-Barbera, Džetsonovi, 1962–1987.

Pandan, odnosno futuristička verzija praistorijske porodice Flintstouns (Kremenko) bili su Džetsonovi. Obe porodice su na komičan način predstavile doba u kome žive, ali se zbog vremena u kom su ovi crtaći prvobitno nastali, neminovno oseća uticaj šezdesetih godina 20. veka, ako ni zbog čega drugog, onda zbog ovog tipa sitkoma, muzike i kolorita. Mama, tata, pas i kravata: odnosno roditelji sa dvoje dece, psom i kućnom pomoćnicom žive i rade u svetu robota, letećih brodova, holograma i vanzemaljaca smeštenih u, tada tako viđen, 21. vek. Originalno su crtani režirali Vilijam Hana i Džozef Barbera koji su ubrzo postali kultni tim sa svojom Hana-Barbera produkcijom poznatom po pomenutim Flintstounsima, Skubiju Duu, Medvedu Jogiju i Štrumpfovima. Serijal se nastavio tokom narednih dvadeset i nešto godina.

 

Grupa autora, Sport Bili, 1979/80–1981.

Ako su i vaše sestre i braća bili fascinirani Sport Bili torbom, onda verovatno znate o čemu je reč. Krajem sedamdesetih godina 20. veka jedan dečak je iz evropskog stripa, dospeo i na ekran, najpre širom Evrope, a potom i u SAD. Sport Bili je junak koji neguje sportski i takmičarski duh, fer igru i živi na planeti Olimpus sa druge strane Sunca i dolazi na Zemlju da bi promovisao sportske vrednosti koje narušava zla kraljica Vanda, u čemu mu pomažu devojčica Lili i pas Vili. Zajedno do različitih krajeva Zemlje putuju svemirskim brodom, a Bili poseduje čarobnu torbu „svaštaru” u koju može da spakuje najrazličitije predmete koje prethodno smanji (mnogima bi i danas dobro došla ova torba za trening, a posebno za putovanje). Ovaj popularni junak postao je i zvanična maskota mnogih sportskih takmičenja, prvenstveno u fudbalu, kako je i sam bio ljubitelj „najvažnije sporedne stvari na svetu”.

 

Kevin Gilis, Rakuni, 1980–1992.

Kod nas možda poznatiji kao Rakuni na ledu, zbog jednog od specijala koji se najčešće reprizirao. Pet sezona ove kanadske animirane serije premijerno su se emitovale i tokom devedesetih, dok su četiri specijala nastala u periodu između 1980–1984. godine. Reč je o ekipi rakuna koja je u konstantnoj borbi da očuva večno zelenu šumu u kojoj žive (Evergreen Forest) od zloćkastih aktera, ljubitelja industrije. Glavni lik je rakun Bert, koji živi kao cimer sa bračnim parom, rakunima Melisom i Ralfom, ali tu su i njihovi drugi prijatelji, prvenstveno dva engleska ovčara i jedan neobičan antropomorfni par. Glavni motivi serijala su prijateljstvo, timski duh, avanture, ali i očuvanje životne sredine, dok je specijal Rakuni na ledu bio u znaku klizanja i hokeja, izuzetno popularnih u Kanadi.

 

Jokota Kazujoši, Otkrića bez granica, 1983-1985.

Animirana serija koja je verovatno najviše uticala na nekoliko generacija inženjera elektrotehnike, programera, fizičara, hemičara, ali i svih ostalih ljubitelja nauke, tehnike i donekle naučne fantastike. Prvenstveno edukativnog karaktera, ova japanska anime serija iz osamdesetih godina 20. veka, kao glavnog aktera imala je jedno neobično maleno žensko biće, pod originalnim imenom Mimu (u našem prevodu koji smo preuzeli iz engleskog jezika – Džini) koja je iskakala iz računara i vodila dečaka Aleksa i devojčicu Kim, brata i sestru, kroz priče o svetski poznatim naučnicima i pronalazačima poput Ajnštajna, Galileja, Njutna, Darvina, Pastera, Fleminga i mnogih drugih. Originalni naziv serijala na japanskom jeziku bio je Miimu Iro Iro Yume no Tabi u prevodu Mimu, putnica mnogih snova, a naša nekadašnja deca pamte ga pod imenom Otkrića bez granica.

 

Don Blut, Američki repić, 1986.

Priča o američkom snu, nadi, slobodi i jednakosti ispričana kroz život jedne rusko-jevrejske porodice, tačnije porodice miševa koja usled istorijskih okolonosti napušta Carsku Rusiju i odlazi u Ameriku gde nema mačaka, a na tom putu nailazi na izazov. Prvo što gledaocima zapada za oko je to da je reč o animaciji izuzetno bliskoj Diznijevoj, ali da je ovo uvek bio nekako zaboravljen Dizni-Ne-Dizni crtani. Radi se o izuzetno talentovanom čoveku, Donu Blutu, koji je svoju karijeru započeo kao animator u Volt Dizni produkciji, ali se potom osamostalio i osnovao svoju kuću u kojoj je, između ostalog, stvorio remek dela: Zemlja pre vremena (Malo stopalo), Svi psi idu u Raj, Palčica, Anastasija za koje ljudi, uglavnom, ni danas ne znaju da nisu Diznijevi crtaći. Američki repić je bila njegova prva saradnja sa Stivenom Spilbergom koja se nastavila i kasnije, a posebno došla do izražaja u Zemlji pre vremena, dirljivoj priči o dinosaurusima. Dok je njegova animacija praktično ista, sa poznatim krupnim diznijevskim očima, blagim crtama likova, Blutov kolorit je nešto svedeniji, boje su zemljane i u skladu sa „realnije” ispričanom pričom, koja je ponekad bivala i pomalo strašna, toliko da se i dan-danas među komentarima na internetu može naći šala na umetnikov račun da je traumirao decu: No One: ____ / Literally No One: ____/ Don Bluth: Let me traumatize an entire generation of kids.

 

Bil Spirs, Izlet medvedića, 1989.

Sve je počelo sa poezijom američkog pesnika Džona Valtera Bratona: pesmom The Teddy Bears’ Picnic iz 1907. godine, da bi kasnije ove stihove u pesmu za izvođenje uz muziku adaptirao irski tekstopisac Džimi Kenedi 1932. godine, koji je živeo jedno vreme u Engleskoj, u kojoj su Tedi medvedići (plišane igračke) imale tradicionalno značajnu ulogu u odrastanju britanske dece. Pesmu su potom izvodili mnogi muzičari, ali je ona dobila i nekoliko animiranih adaptacija. Jedna od njih je ova verzija iz 1989. godine u kojoj su medvedići Bendžamin i Voli, kao i devojčica Amanda, glavni likovi. Jednom godišnje, u noći kada zvezde zasijaju posebnim sjajem, plišani medvedići, verni slušaoci i čuvari dece, ožive, odlaze na piknik i vrate se u krevet pre nego što deca i primete da su nestali. Ova verzija imala je nastavke 1992, 1998, a kasnije, u periodu između 2003. i 2015. godine i TV seriju pod nazivom Tajni svet mede Bendžamina.

 

Klaudio Bjern Bojd, Hiljadu i jedna Amerika, 1989/1991–1992.

Ne znam da li se možda i vama, kada ste bili mali, desilo da, usled neke epizode ove serije, saznate za novi pojam komplikovanog izgovora, pa u žurbi da nađete papir koji nikako da se pojavi, vi lepo, da ga ne biste zaboravili, prvim pronađenim flomasterom napišete pojam na belom kuhinjskom elementu? Hiljadu jedna Amerika bila je španska animirana serija o pretkolumbovskoj Americi, nastala da obeleži pet vekova od Kolumbovog puta na novi kontinent. U avanture sa američkim urođenicima upuštaju se desetogodišnji dečak Kris koji je na tavanu pronašao staru dedinu knjigu sa njegovih putešestvija, tako što kroz nju uz pomoć mašte ili kroz san, dečak sa svojim psom Lonom, odluta u različite krajeve obe Amerike. U tim njihovim avanturama deca su upoznavala istoriju, geografiju i kulturu Inka, Olmeka, Moča, Maja, Asteka, karipskih naroda, severnoameričkih Indijanaca i drugih. Za male istoričare, geografe, istraživače, avanturiste i svetske putnike, ovo je bila prava poslastica.

 

Bil Krojer, Poslednja prašuma, 1992.

Fantastična mala stvorenja, vile, vilenjaci i životinjice koje štite prašumu od zlog Heksusa. Još jedna priča o prijateljstvu, simpatijama i očuvanju prirode. Glavna heroina, vila Krista je opčinjena ljudima, za koje drugi stanovnici prašume veruju da su izumrla vrsta, a na koje je kasnije svi upozoravaju, sve dok se ne pojavi mladić Zek. Divna animacija i zabavna muzika Alana Silvestrija, ali ono po čemu verovatno deca najbolje pamte ovaj crtani u australijsko-američkoj produkciji je lik blesavog šišmiša Betija Kode kome je glas pozajmio niko drugi do legendardni Robin Vilijams, kao i njegova čuvena rep numera: Batty Rap gde u par navrata Beti Koda neodoljivo podseća, logično, na duha Džinija iz Aladina. U originalu, naziv crtaća glasi FernGully: The Last Rainforest, a 1998. godine, napravljen je i nastavak Ferngully 2: The Magical Rescue.

 

Mihael Šomen, Čarobno putovanje, 1992.

Nemački crtani pod nazivom Avanture Pika i Kolumba (nem. Die Abenteuer von Pico and Columbus; engl.The Magic Voyage) je jedan uvrnuti avanturistički prikaz Kolumbovih putovanja i njegove želje da ovog puta dokaže da Zemlja nije ravna, već kockasta! Kolumbov glavni pratilac na ovom putu je crv Piko koji ima svoju misiju: da spasi malu kraljicu vilu od zlog gospodara Svorma (roj) i njegove armije insekata. Čudnjikavo simpatičan, ali i pomalo neurotičan, crtani je kasnije dosta kritikovan prvenstveno zbog nedostataka u scenariju i konstantnom, često napornom, dijalogu. Nastao je takođe kao obeležavanje petstogodišnjice od Kolumbovog otkrića Amerike u nemačkoj produkciji, koja je kasnije u SAD i Kanadi imala svoju produkciju i prevode.

 

piše: Ana Samardžić

jul, 2019.

Edit:

Dragi čitaoci,

Vremenom su vaši komentari na ovaj tekst doprineli tome da se ovde formira jedan mali forum za pretragu crtaća. Kako bi vaša pretraga bila olakšana i pregledna, delimo neka pravila koja bi trebalo da sledite pre nego što postavite pitanje o nekom crtanom filmu koji ne možete da pronađete:

1. Iako su komentari brojni, najpre proverite da li je neko među njima već tražio isti crtani kao i vi, kako bismo izbegli nepotrebna ponavljanja i zabune.

2. Pogledajte da li se crtani nalazi u samom tekstu ili u njegovom nastavku.

3. Ključne reči koje biste opisali kao likove ili radnju crtaća, probajte prvo da prevedete na engleski jezik (uz pomoć gugl translejta) i ako ne budete pronašli rezultate, opišite ga ovde.

4. Kada opisujete crtani, napišite najpre da li je reč o crtanom filmu (dugometražnom ili kratkometražnom) ili o animiranoj seriji, kao i na kom jeziku ste ga vi slušali i opišite stil animacije (na primer Dizni, anime…).

5. Ukoliko ne znate otprilike vreme nastanka crtaća, probajte da se setite vremena kad ste ga gledali i na kom kanalu (mada to može da pomogne uglavnom samo pripadnicima iste generacije ili ukoliko je crtani specifičan baš za taj TV kanal).

6. Probajte da što jezgrovitije i konkretnije opišete radnju, a likove sa što više detalja (imena, ljudi ili životinje, karakteristična odeća/kostimi, neke pojedinosti, boja kose ili očiju…).

7. Pitanja postavljajte u nove komentare, a ostalim čitaocima (ukoliko znate koje crtaće traže) odgovarajte ispod komentara sa njihovim pitanjima. Takođe, odgovorite da li je reč o crtaću koji vam je neko predložio ili ne, da bismo sistemom eliminacije došli do tačnih odgovora.

Blagovrmeno odgovaramo na sve vaše komentare i želimo vam sreću u pretrazi.

767 thoughts on “Kako se beše zove taj crtać?”

 1. Ne mogu se setiti kako se zvao crtac al desava se u nekom izvidjackom kampu. Tu su deca i njihovi vaspitaci i stalno resavaju neke misterije i zavrzlame. Secam se da je bio neki nosati instruktor i neka simpaticna punija kuvarica ….

  Pozdrav

 2. Pozdrav! Nije pitanje za pronalazak filma, već bih volela da znam gde mogu da pronadjem da gledam crtani Krugolina? Bilo koji deo, znam da ima da se kupe CD-ovi ali da li ima da se nadje na netu negde?

 3. Sećam se da se radilo o Kupidu i o tome da je bila grupica od četvoro ljudi (tri muškarca i jedna žena) koi su želeli da ga se reše, i smišljali svakojake planove kako da to postignu. Sa njima je bio i mačak. Sećam se da je to bila serija.

 4. Sećam se da se radilo o Kupidu i o tome da je bila grupica od četvoro ljudi (tri muškarca i jedna žena) koi su želeli da ga se reše, i smišljali svakojake planove kako da to postignu. Sa njima je bio i mačak. Sećam se da je to bila serija.

 5. Ovaj crtani sam gledao davno, sigurno 10 godina ima. U pitanju je cini mi se japanski crtani i mislim da uvodna scena pocinje sa nekom decom i da je glavni lik koji inace stoji na korici diska neka debela macka, bas onako velika visoka macka, a drugi crtani nisam siguran iz koje je zemlje ali se radi o nekim robotima koji su na nekoj planeti, na kraju crtanog valjda zardjaju i pokrije ih trava i taj deo te zemlje gde su se borili procveta itd, bas se malo secam detalja

  1. Zna li neko crtani gde dečak odleće na neku drugu planetu i tamo sreće neku likušu koja govori jorleihi i ima neko čudovište

  2. Pozdrav, zanima me ime starog dugometražnog crtića u kojem dvoje braće, koliko se sjećam, bježi od nekoga do dvorca i krenu na putovanje na kojem im pomaže duh(koji im je možda bio djed ili netko iz obitelji)

 6. hiii nešto tražim i niko ga se ne sjeća,

  žabica i životnije vise vode nemaju zato sto im se osušilo sve zbog vrućine, traže vodu i nadju veliku (asiatisku) kuću, zmaj ima i žaba na kraju igra šah (ili igru) da ako pobjedi vodu dobije

 7. cao
  da li mozete da mi pomognete da pronadjem crtani koji trazim
  u pitanju su krokodili ili gusteri nisam siguran koji su se vozili na skejtu ili trotinetu i imalu su kape ili marame ili kackete tako nesto
  Trebalo bi da se emitovao na HRT-u oko 2007 2008

 8. Vec dugo vremena pokusavam da se setim o imenu crtanog filma, gde decak ima svoju senku i sa njim u grupi ima devojka sa kostimom kompijutera koale. Oni zajedno idu u avanturu i pokusavaju da pronadju sve kristale (u obliku skorpije ali nisam siguran) i ta senka moze da mu pomaze i moze da se hvata za stvari.Iz dela koga se secam radnja se desava u pustinji a glavni negativac je (ponovo nisam siguran, ali mislim da je kao neki duh koji se kupa u nafti i potreba mu je nefta da bi preziveo ) crtani je ja mislim malo noviji i izgleda jako dobro. i kristali se zavrte na mapi i pokazu putanju do sledeceg kristala

  1. bukvalno sam zato dosla… cek da pomognem s detaljima; momak je crnokos nosi tamno plavu odecu, devojka je ridja u zelenoj skolskoj uniformi i ima koala ranac, imaju i prijatelja koji je dekica, secam se epizode gde igraju majansku kosarku

 9. ovako, bio je jedan crtic cca 2012 sam ga gledala mozda i malo kasnije, gledala sam ga na dvdu i sjecam se samo nekih kratkih stvari
  -mislim da u pitanju nije bila animacija nego neki stop motion
  -radilo se o nekim zivotinjama (ja si zamisljam furbye al msm da nisu tak izgledali) koje su kolko se sjecam zivjele u drvu il tak nes
  -sve je bio snjeg okolo nonstop, mozda je bio neki bozicni film u pitanju
  -mislim da je dugometrazni u pitanju
  -sinkronizacija je bila cudna, muzika je bila scary i opcenito je bio spooky
  to je doslovno to cega se sjecam mislim da imam cd negdje al sad ne mogu do njih pa mi please pomozite!!

 10. Pozdrav svima, u glavi mi se vrti samo jedna scena iz nekog crtanog filma. Smešni vitez obučen u kompletan oklop nosi kelerabu nataknutu na mač i proglasio ju je (pre)svetom kelerabicom i veruje da mu donosi sreću valjda. Ja sam dete ranih 90ih, ali nemam ideju kad sam gledala tačno.

 11. Pozdrav,
  Bio je neki crtani na Minimaxu ja mislim, možda i Ultra ali pre bih rekla Minimax, gledala sam ga možda 2010-2012. Sigurna sam da se na engleskom zove “Pet pals”, i radi se o malom crnom psu koji je sav ozbiljan i pametan i kao vodja grupe; o narandžastoj macki koja je takodje pametna;onda o nekoj patki koja je glupa i stalno se sredjuje, ima i neku roze mašnu na glavi; onda neki sivi zec koji je takodje glup i uši mu stalno landaraju pa su morali da mu ih zavezuju i ta patka ga stalno nešto ismejava; bilo je neko malo žute pile i valjda neka zelena žaba. Koliko se sećam, oni su svi kucni ljubimci neke babe koja želi da ih vodi u Veneciju (oko ovog dela nisam bas sigurna), i kad su se ukrcavali na trajekt oni su je izgubili, i cela pojenta crtaca je da je pronadju i svaka epizoda je neka njihova pustolovina.
  Mnogo bi mi značilo ako neko zna ime crtaca na srpskom jer ne želim da ga gledam na engleskom, a već nekoliko dana pokušavam da ga nadjem i mislim da cu poludeti.
  Hvala unapred 🙂

 12. Pozdrav svima,
  da li neko zna za ovaj crtac, mogao se videti na TV-u 90-ih godina a i ranije. 85-90 godina.
  mislim da se radi o ruskom crtacu uradjenom u stop-motion tehnici sa naracijom pozadi, dakle likovi ne razgovaraju u crtacu. Postoji jedan vitez i princeza koju on treba da osvoji ili zastiti ili stagod. jedini momenat kojeg se secam su krila od princeze koju taj vitez baci u vatru i ona izgore. narativ je tada govorio: .. “ali ne momce, ta krila su zacarana.” onda se iz vatre nesto desi i dalje ne znam.

  bio bih zahvalan ako neko prepozna, posalje naziv ili link ctraca.
  hvala puno.

 13. Zdravo svima. Dugo pokusavam da pronađen jedan crtani koji je msm bio na HRT 2. Isao je poslije laboratorije na kraju svemira.
  Glavni lik je bio djecak koji se borio sa zlikovcima sa svoja 2 prijatelja. Te je zlikovce slao zlikovac koji je imao pomagaca. Uglavnom su slali po 1 zlikovca ali je pomagac jednom rekao da posalju 3. Neki od zlikovaca koje se sjecam su meduza koju su pobijedili tako sto su zrake koje je bacala i inace sve pretvaeale u kamen usmjerili na ogledalo zrake su se odbile i nju pretvorile(borili su se msm na brodu u pustinji).Zlikovac koji je imao veze sa slatkisima, jedan koji je vladao dinosaurusima,meka djevojcica koja je bila dobra ali ustvari zla i msm da se epizoda zvala crna kutija,jedna sto je letjela na cilimu i ukrala im neke zlikovce koje su oni inace hvatali u neku spravu.

 14. Jao zna li neko ovaj crtać? Generacija rođena 90ih bi trebalo da se seća. Tri devojke na konjima sa magičnim kamenjem i čini mi se i životinjama nekim dodatnim. Tri kamena: sunčev kamen, mesečev kamen i kamen ljubavi (srce). Ne sećam se radnje ni jedne epizode… ?

 15. Zdravo svima. Dugo pokušavam da pronađen crtani koji je bio msm na HRT 2. Išao je poslije laboratorije na kraju svemira. Glavni lik je bio djecak koji se sa jos 2 prijatelja borio protiv zlikovaca. Neki covjek je slao te zlikovce . Imao je kao i nekog pomagaca koji je bio sa njim. Uglavnom su slali po 1 zlikovca ali je jednom pomagac imao ideju da posalju odjednom 3.
  Neki od zlikovaca su bili meduza koju su pobijedili tako sto su zrake koje je ona ispustala usmjerili na ogledalo i nju pretvorili u kamen. Potom djevojčica koja je izgledala dobro ali je bila zla i msm da se epizoda zvala “crna kutija”. Neki zlikovac koji je imao veze sa slatkisima, jedan koji je vladao dinosaurusima i jedna koja je letjela na cilimu i jednom im je ukrala neke zlikovce koje su oni inače hvatali u neku spravu.

 16. Људи, ако се ико сећа назива анимиране серије која се давала пре једно 10,11 година и то ако се не варам или на Хепију или на каналу D, тематика је била везана за авионску посаду и њихова путовања и то (као кроз маглу ми се чини да се звала Jetlag али никако нисам могао да изгуглам то на нету). Серија иначе није уопште дечија и има баш карактеристичну анимацију ликова. Ако ико може то да нађе био бих му заиста захвалан ?

 17. Zdravo! Evo vec nekoliko dana ne mogu da ae sjetim jednog crtanog. Naime pocinje tako sto mladic ulazi u staru radnju gde pronalazi kocku slicnoj lego kocki koja kada se sklopi nastaje igracka ratnika on uspomoc njega se bori u drugoj dimenziji. Takodje sa svojim drugom upoznaje jos dva mladica nalik njima i zajedno se bore. Emitovalo se na prvoj u periodu 2016. Hvala!

 18. Zdravo! Vec duze vrijeme ocu da se setim crtanog filma. Pocinje tako sto tinejdzer ode u neku staru prodavnicu i nadje nesto nalik lego kockici koja je zapravo kada se sklopi ratnik i bori se u drugoj dimenziji. Posle nekog vremena njegov drug zajedno sa njim upoznaje jos dva momka nalik njima i zajedno se bore.

  1. Hteo bih sa pitam da li neko zna crtani gde je glavni lik decak koji ima životinju za pomoćnika i te životinje su u svom svetu i ne mogu se videti bez neke lampe.
   Decakov idol u jednoj epizodi je bio rvač koji je pobedio dosta ljudi da tom nevidljivom životinjom i to je bio neki tigar i onda ga je izazvao da se bore i hteo je da vidi da li ima životinju i imao je geparda a decak je imao prijatelje i nekog učitelja ili nekog odraslog uz sebe i jednom je bila životinja koja je ukrala sliku od Picasa ali to je noviji crtani i bili su negativci koji su zarobljivali retke životinje a decak i prijatelji su ih branili ima još
   1 gdw je glavni lik decak i ima zmaja crveno bele boje koji je smotan i ima 9. dimenzija u kojoj trebaju da uzmu nesti iz svake u 4. su bili pirati koji su pevali hohoho na moru od zlata hohoho evo pirata POMOZITE bar 1 da nađem kako se zove

 19. Zdravo zanima me jedan crtani kog se sećam kao kroz san. Znam samo da je bila kao neka ekspedicija i da su na jednom mjestu pronasli ogroman kameni ulaz, kao brana, mozda su ga detonirali, nisam sigurna ali znam da je bilo problema. Mozda su trazili cak i neko dete, nisam sigurna ponovo.

  1. Kada bi se setila jos nekih detalja vezanih za taj crtani, bilo bi lakse pronaci ga. Ima dosta takvih, sa “ekspedicijom”…
   Da li je uopste to i bila ekspedicija…Da li se emitovao na nekom kanalu ili si gledala na DVD-u/VHS, ; likovi( ljudi, zivotinje ili nesto su trece bili), mesto desavanja, bilo sta jos….

  2. Sigurna sam da sam ga gledala na DVD-u, fazon do 2010, ne poslije, znam da su na toj ekspediciji bili par ljudi, i znam da je bio zemljutres nakon sto su poceli da otvaraju tu branu/kapiju/ogromna zemljana vrata. Mislim da su na pocetku crtanog prikazali neki brod, ali to je manje vise to.

  1. Zdravo hteo bih da pitam da li neko zna za crtani gde je glavni lik decak i ima nekog crveno belog zmaja koji je smotan i sa prijateljima ide u druge dimenzije imalo ih je 9. i na 4 ili 5 dimenziji su bili pirati i pričali hohoho na moru od zlata hohoho evo pirata a 7. ili 6. Je bila neka robot dimenzija

 20. Devedesetih godina na RTS se davao anime crtani. Ne secam se imena. Znam samo da su junaci bili Joko i Joni ili tako nekako. I negativan lik Zed, koji je bio obucen u belu ili svetlo sivu odoru i imao je trece oko.

  Ako iko zna ime ovog crtaca, bila bih mu zahvalna da mi kaze, decenijama pokusavam da saznam

 21. Pozdrav, trazim animiranu seriju koja se prikazivala negde 2007-8. Radi se cini mi se o dva robota i valjda je glavni lik devojka koja se sprijatelji sa tim dobrim robotom koji je crven, a njih dvoje juri drugi, crni robot. Ta dva robota su cak u nekom rivalstvu i bore se.

 22. Pokusavam da se setim imena kratkometraznih crtanih filmova koji su se davali na hepiju otprilike 2002-2003. Milsim da su Merrie melodies u pitanju, slicna je animacija ali kod ovih je u sred crtanog pocinjala pesmica koju je narator vise recitovao nego pevao, bila je i neka bela loptica, kao ping pong, koja je pratila reci koje narator izgovara. Bilo je nekoliko raicitih ali znam da je uvek bila neka pesmica u sredini.

 23. Pomagajte, poludjet ću.
  Crtani star možda 20 god. Čini mi se djevojčica Sara koja često sanjari ostane sama u kući sa mlađom sestrom Dorom. Pronađu neka tajna vrata i unutra medaljon. Završe na dvorcu gdje je neka zla kraljica zatočila svoju sestru, sluge su pretvoreni u stvari. Sara upozna njenog sina i pomogne mu osloboditi je. Na kraju je taj medaljon dio slagalice u dvorani i kad ga stave na njegovo mjesto sve se vrati u normalu.

 24. Radi se o dugometražnom filmu.Prikazivao se 2015-2016 kada sam ja gledala.Radi se o devojčici kratke plave kose koja je nekako dospela ( ne sećam se,valjda joj se pojavila neka ptica u sobi)i ona je sela na tu pticu i odletela u neko selo.Selo se zapalilo i ona je otišla kod zle kraljice i spasila selo.Na kraju je se vratila sa pticom kući….

 25. Crtani film “Čarobno Putovanje” (zove se još i “Piko i Kolumbo”) koji se spominje u članku nemojte gledati jer sadrži jednu bludnu scenu koja se tiče glavnog lika Kolumba i lika kraljice.

  Tu scenu nisam bio primijetio odmah, već tek mnogo kasnije, pa sam se tek sada sjetio da bih trebao napisati ovo upozorenje.

  Također, mislim da u nekoj drugoj sceni glavni lik, Kolumbo, nosi gaće sa srcima na sebi.

  Moguće je da ima još nekih neprikladnih scena u crtanom.

  U svakom slučaju, crtani je neprikladan i nemojte ga gledati.

 26. Nemojte gledati ovaj crtani film zbog jedne bludne scene koju sadrži, a koja se tiče likova Kolumba i kraljice.

  Scenu nisam bio primijetio odmah, već tek mnogo kasnije, pa sam se sada sjetio da bih trebao napisati ovo upozorenje.

  Također, mislim da glavni lik, Kolumbo, nosi gaće sa srcima. Mislim da je to u nekoj drugoj sceni.

  U svakom slučaju, crtani je neprikladan.

 27. Tražim već dugo ovaj crtani. Koliko se sećam puštan je na pink kids-u u periodu od 2006-2008 otprilike. Jedan od likova je neki bog ili demon(crne boje, malo žutih detalja i ljubičastih ako se ne varam) koji se kupa u nafti, i obogatio je nekog čoveka (debeo, sa bradom, crno odelo) tako što mu je davao naftu, a protivnik njegov( i glavni lik) je neki dečak koji poseduje neko kamenje magično i ja misli da je koristio praćku da gađa tog boga/demona. Radnja se odvija u pustinji, tj. secam se da je bilo i gradova par, tako da mogu reci da je Egipat mesto radnje

  1. Pozdrav,
   Ne umem da nadjem gde se pise novi komentar pa pisem ovde.
   Zanima me da li neko zna gde mogu da nadjem sinhronizovanu verziju crtanog filma Snežana i sedam patuljčica. U originalu se zove Snow white happily ever after. Na youtube nalazim englesku verziju ali ne mogu sinhronizovanu. Hvala unapred puno na pomoći!

 28. Ima jedan crtani koji sam gledala kao mala (2004 sa godiste). Koliko se secam, radi se o bratu i sestri koji valjda zajedno idu u neku pevinu, gde se nalazi dosta zivotinja. Njih dvoje i te zivotinje se skupe oko bizona koji im prica bajke.

 29. Pozdrav, trazim dugometrazni crtani koji Sam gledala na video kaseti, a zatim I jednom na televiziji devedesetih. U pitanju je anime o devojcici crne kose I belom konju koji u zavrsnoj sceni silazi sa neba da pomogne u borbi protiv demona. Likovi su podsecali na ljude iz Japana, mislim da su bila I neka pirincana polja…I nekako je taj konj povezan sa snegom..

 30. Treba mi ime crtaca koji sam gedala pre par godina, 2015-16, ne znam tacan datum… radi se o devojcici koja zivi u bogatoj porodici, tata joj je kupio neko kao polje cveca i ukrasnog drveca, oni to hoce da sravne sa zemljom, ali devojcica saznaje da tu zive vile…

 31. Da li znate kako se zove crtani sa devojčicom koja živi na drvetu u parku u velikom gradu i ima prijatelja dečaka čiji je otac gradonacelnik istog.

 32. Zdravo, duže vreme tražim crtani ali ne uspevam da ga nađem.. Radnja počinje u nekoj pećini gde ima puno životinja i jedna devojčica i dečak.. Neke životinje se vljd posvađaju i onda bik ili vo nmp šta je već razdere se na njih i onda se pojavi neka knjiga i počinje priča neka.. Ima više priča ali ni to ne mogu da se setim.. Ako može neko da mi pomogne hvala mu.

 33. Pokusavam da se setim ovog crtanog oko 4 godine,radi se o cetiri medvedica/neke zivotnjicr i imaju kao usi od medveda imaju braonkasto lice a na njima su ti kao kostimi,animirani si u nekoj sumi i igraju zmurke sa pravom decom a na pocetku sede za nekim stolom molim vas pomozite

 34. Zdravo! Već duže vreme tražim jedan crtani. Radi se o devojčici sa ružičastim kosom mislim da se zove Emili, ona nosi bakin medaljon i nailazi na drvo u bašti koje otvara portal prema drugom svetu gde ona upoznaje prijatelje koji imaju moći da kontrolišu prirodu ali postoji i zla veštica koju samo ta devojčica može da pobedi, da li neko možda zna o kom crtaću je reč

 35. Zdravo, već nedeljama pokušavam da se setim crtana. Naime, crtani počinje tako što se decak na skejtu zabija u akvarijum i nešto se desava posle. Nakon toga, njegova mladja sestra nestaje i on i njegov rođak idu da je traže. Potom decak i njegov rođak upadaju u kanalizaciju i pronalaze naučnika. Oni se pretvaraju u morske zivotinje, i tu se odvija radnja. Radi se o crtanom, tj. animiranom filmu iz 2005-2006. godine. Hvala unapred!

 36. Cao ljudi,
  Znate li mozda za prilicno stari crtani (90tih godina) u kome akrobata lopov na zmaju (ne dragon, nego kite na engleskom) krade krune da bi oslobodio svog oca, a neki plemic koji je identican njemu ga sprecava u tome?

 37. Pozdrav ljudi vec neko vreme ae mucim da pronadjem crtani. Naime radi se o belom pau sa narandzastim tufnama,velikim usima i koliko se secam imaj dugacak jezik. Mislim da u uvodnoj spici skija po nekim brdima.
  Na zalost nemam vise informacija.
  Hvala unapred 😉

 38. Treba mi pomoc, problem je sto ne znam puno opisa u filmu samo da se radi o nekoj pordici koja ide na odmor negde uz obalu mora i tu pocinje da se odvija radnja. porblem je sto ne mogu da se setim nicega posle toga sta se desava ali sam ubedjen da nema puno filmova koji pocinju tako, zato pitam, ne znam iz koje je godine al mi se cini da je emitovan izmedju 2007 i 2010 godine recimo

 39. Ne mogu da se setim crtaca ali bile su tri devojke koje su ja msilkm jahale konje i one su imale kristale jedna roze u obliku srca jedna zlatan u obliku sunca i plavi u obliku meseca nzm zasto sam se setio tog crtaca ali bi voleo da znam kako se zove ne mogu da ga nadjem nigde pomoccc

 40. Oko 1995-6 na rts je bio crtać sa gl.likovima južnoameričkih biljaka,među njima i Kaktus boco. U jednoj epizodi neko se naslonio na njiga i ubo se pa mu je rekao “Boco baksuze,dabogda oćelavio”

  1. Zdravo, već neko vreme pokušavam da se setim jednog crtanog koji sam gledala na minimaxu negde između 2010 i 2014 npr nisam baš sigurna. Radilo se o nekoj devojčici sa plavom kratkom kosom (bob style) u nekom hotelu?? Mislim da je nosila crnu suknju to je sve čega se sećam…

 41. Pozdrav.
  Već evo 2 nedelje tražim jedan crtani, mislim da je bio na happy tv negde od 2009 možda. Radi se o grupi prijatelja koji se bore protiv čudovišta i kad ih dotaknu dobiju kao moći, kada glavni lik dotakne čudovište kao da dobije oklop od dijamanata ili se pretvori u dijamant, nisam siguran (nije ben 10), u prvoj epizodi dešava se nešto pa se ta čudovišta pojavljuju, a ćale od glavnog lika je naučnik neki pa on ode sa društvom do njega jer bi on trebalo da zna šta se dešava, epizoda se završava time što on dotakne čudovište i postane dijamant.
  Molim vas i hvala

 42. Za sve koji se pitaju za crtani sa pesmom ‘Ko šta zašto kako ko šta gde kad kako zašto’ ? U pitanju je crtani Živeo Hakl ili na eng. Busytown mysteries, pronašla sam pesmu na engleskom nikako ne mogu naći na srpskom tho, ali eto da znate! ^-^
  https://youtu.be/d9pftOJW0uk

 43. Pozdrav! Godinama pokušavam da se setim ime crtaća, emitovao se na Ultri i mislim da je u pitanju bio zeleni zmaj koji je držao svoju radnju. U jednoj epizodi se sećam zmije zvečarke kojoj se pokvario rep. Zmaj je bio zapravo kostim, nije bio pravi crtani.

 44. Pozdrav! Godinama pokušavam da se setim ime crtaća, emitovao se na Ultri i mislim da je u pitanju bio zeleni zmaj koji je držao svoju radnju. U jednoj epizodi se sećam zmije zvečarke kojoj se pokvario rep. Zmaj je bio zapravo kostim, nije bio pravi crtani.

 45. Ahhh već sam videla da je neko pre dve godine postavio isto pitanje i niko nije znao naziv crtanog, ali hajde opet da pokušam:)) Naime u pitanju je crtani gde se radi o grupi prijatelja koji izigravaju detektive. Uvodna špica je na fazon ‘Ko šta zašto kako, ko šta gde kad kako zašto’ već satima pokušavam da pronadjem, pomozite!! 🙂

  1. Da nije crtani po imenu “Jež Alfred na zadatku”, ako nije, vise detalja bi pomoglo, npr. na kojoj televiziji se emitovao crtani, koje godine, ko su bili likovi i sl.

  2. Znam ime na češkom hura za hádankou probaj da ukucaš na yt ili u Google pa proveri nez ime na srpskom

  3. Neko je napisao odgovor…
   Itana says:
   June 22, 2022 at 2:46 pm
   Za sve koji se pitaju za crtani sa pesmom ‘Ko šta zašto kako ko šta gde kad kako zašto’ ? U pitanju je crtani Živeo Hakl ili na eng. Busytown mysteries, pronašla sam pesmu na engleskom nikako ne mogu naći na srpskom tho, ali eto da znate! ^-^
   https://youtu.be/d9pftOJW0uk

 46. Zdravo, vec duze vreme pokusavam da pronadjem 2 crtaca, ali nemam puno uspeha s obzirom na to da se secam vrlo malo o njima. Verujem da su oba prikazivana 2008-2011 na kanalu Ultri. Prvi crtac kao sve likove ima zabe i svi zive u nekoj sumi ili siblju. Secam se jedne epizode gde sporedni lik jedini od svih zaba ima pupak i svi su jako zbunjeni zasto ga ima ukljucujuci i njega, pa on zbog toga ima nekakvu vrstu krize identiteta. Taj lik je takodje nosio i nekakav sesiric. O drugom crtacu se takodje veoma malo secam. Jedino cega se secam je da je valjda bio anime i da je postojao neki robot koji kada je vreme za borbu otvara stomak kao pistu i iz njega izlaze mali roboti psi koji napadaju neprijatelja.

 47. Sećam se jednog crtaća gde je glavna junakinja kao neki crtež koji je nacrtala devojčica, ona i devojčica su bliske i jedan dan ova nacrtana mislim ispadne kroz prozor ili tako nešto. Posle pokušava da se vrati svojoj ” gazdarici” ili tako nešto

  Ako se iko još seća molim vas odgovorite

 48. Pozdrav, odavno tražim ime crtanog, ali ni google ne pomaže, ma šta stavljao u opis. Uglavnom mislim da je išao pod imenom “Plavi Ratnik”, i mislim da je bio na francuskom. Uglavnom pomalo čudan svijet, glavni junak je nešto poput humanoidnog robota, i plav je, sa šiljavom glavom, kao kupoglav. Ima nešto poput letećeg ćilima, koji je zapravo neka levitirajuća robotska glava, ali se ispruži u ćilim kad se za tim ukaže potreba. Takođe ima neka 3 sićušna robota koji ga prate i bore se uz njega. I isto ima neki znak na svom dlanu, i pokušava skontati njegovo značenje, i čitavu seriju pokušava pronaći svoje roditelje. Glavni antagonista je neki zloća koji ide u odijelu koje gotovo podsjeća na Darth Vadera, ne znam kako bih ga drugačije opisao…

 49. Pozdrav, trazim jedan animirani film, nisam siguran koliko je trajao, mozda izmedju 30-60 min.
  Radjen je u stilu ruskih/poljskih/madjarskih prica, radnja je bila o nekim antropomorfnim mackama, jedna od njih he bila jako tuzna, oblaci su je pratili i kroz to je tekla prica.
  Animacija je uradjena sa dosta izrazenim linija, prikazivan je oko 1999-2000 jer to mi je jedino secanje, moze biti da je prikazivan na “Decijoj televiziji” ili mozda nekoj od lokalnih kragujevackih tv stanica ( mada je druga opcija mnogo manje moguca ).

 50. Pokusavam da se setim jednog crtaca radi se o decaku koji se bori sa cudovistima koji izlaze samo nocu,ako se nadju u dodir sa suncom oni se skamene i rastave. Secam se ja mislim da je cak bio posledji deo kada se decak pokusava da spasi svet od cudovista sa svojim drugom i drugaricom jer cudovista pokusavaju da stvore vecnu tamu i zavladaju svetom.Secam se da decak ima neku ogrlicu ili medaljon koju kad okrene odeca mu se pretvori u oklop i pojavi mu se plavi mac.Secam se takodje jednog dobrog cudovista sa ja mislim 12 ociju.Ako neko zna molim vas odgovorite.Hvala

  1. U prvm crtanu filmu, različiti likovi putuju brodom i doživljavaju različite avanture, a sve sa ciljem da nađu DEDIN SAT, koji je ovaj davno izgubio. Na početku svake epizode različite igračke u sobi mu kažu MI ĆEMO TI POMOĆI.
   U drugom ekipa junaka putuje svemirskim brodomp da pronađu IZGUBLJENI GRAD. Imaju i neki kompas ako se ne varam. Deda tog dečaka je jednom prošao pored istog grada i od tada je njegov štap oživeo i počeo da govori, te ih sada prati na putovanjima

 51. Vec neko vreme pokušavam da se setim jednog crtaca. Gledala sam ga na CD-u .
  Sećam se nekih scena. Tu se radi o dve porodice majmuna, kao Romeo i Julija. I oni su međusobno u svadji. Sećam se roze majmuna to je bila kao baba i mrsavog plavog majmuna. To je kao neko mesto u šumi, i po mom sećanju njihove kućice se nalaze na drveću i oni se penju po livadama.

  1. Zdravo!
   Odavno trazim jedan crtani. Prikazivao se na minimaxu oko 2017 godine. Radi se o jednoj devojcici koja pred spavanje neocekivano prelazi u dimenziju zeceva. tamo je ceka jedan decak zec koji se sa njom igra. oni slucajno upadaju u deo gde je zla vestica i njen gavran i pokusavaju da je se otarase. na kraju su pobedili vesticu, a devojcica se vratila u svoj svet.

  2. nevena, taj crtani se ukoliko se je varam zove “emili zoli” na francuskom “emilie jolie”

 52. Vec neko vreme pokušavam da se setim jednog crtaca. Gledala sam ga na CD-u .
  Sećam se nekih scena. Tu se radi o dve porodice majmuna, kao Romeo i Julija. I oni su međusobno u svadji. Sećam se roze majmuna to je bila kao baba i mrsavog plavog majmuna. To je kao neko mesto u šumi, i po mom sećanju njihove kućice se nalaze na drveću i oni se penju po livadama.

 53. Vec neko vreme pokušavam da se setim jednog crtaca. Gledala sam ga na CD-u , negde oko 2008, ali mislim da je stariji crtani.
  Sećam se nekih scena. Tu se radi o dve porodice majmuna, kao Romeo i Julija. I oni su međusobno u svadji. Sećam se roze majmuna to je bila kao baba i mrsavog plavog majmuna. To je kao neko mesto u šumi, i po mom sećanju njihove kućice se nalaze na drveću i oni se penju po livadama.

 54. Već godinama pokušavam da se setim imena crtaća, gledala sam ga na CD- u.
  Mislim da se zove Sofi.
  Sećam se nekih scena, tu se radi o jednoj devojčici koja je živela u velikoj kuci, kao vili negde blizu sela i ona je ostala sama i donete su neke bombone, kao bombonjera gde su te bombone izgledale bas lepo kao neko voće i ona to sve pojede i posle kad je shvatila da nije trebala to da pojede ona je napravila opet iste bombone od plastenika.
  Druge scene koje se sećam da kao ta devojčica prolazi kroz neki rajski vrt, tu
  ima puno voća i ona nesme nista kao da pojede.
  Treća scena koje se sećam da se neko se selo zapalilo i plastovi kao polja pšenice.

  1. Pozdrav,
   Ne mogu se setiti imana crtanog filma,gledala sam taj crtani odavno i znam da se radi o nekoj princezi koja je pala sa kočija i izgubila pamćenje,posle su je našli jedan muž i žena i odveli je da živi sa njima.Ona je kod sebe imala neki broš ili neku ogrlicu po čemu su saznali da je princeza.Mnogo bi mi značilo kada bih znala ime crtanog.

 55. Pozdrav, zanima me crtani ako se neko sjeca prikazivan na Happy TV 2010-2011 godine (gore-dole koja godina)! Sjecam se kroz maglu da je bio jedan djecak (negdje iz Azije) I njegovo selo je napao neki zmaj ili nesto tako i “usisalo” duse svih stanovnika osim tog djecaka! Zatim je taj djecak morao proci obuku 12 ucitelja koji su ga ucili svoje specijalne pokrete da bi taj djecak zatim pobijedio to zlo i spasio duse seljana!

 56. Pokusavam da se setim naziva jednog dugometraznog crtanog filma, radi se o tome kako jedan petao svako jutro budi sunce onda ostane bez glasa i napusti selo, posto vise nema ko da budi sunce, sunce ne izlazi krenu poplave i onda jedna mala druzina sa sela krene u potragu za njim da bi ga vratili na selo. Petao se zove Šante Kler.

 57. Poštovani,
  Tražila sam crtani ,animacija jednostavna,prikazivana dnevna ’90-tih…
  Ceo crtani je kako mama vozi dete na svom bajsu,svaki dan po svim vremenskim prilikama. U crtaću samo priča klinac,mama se i ne vidi nikad.
  Da li neko zna koji je to crtani?

 58. Zdravo, ja se pokusavam sjetiti jednom filma I crtica, radilo se o djevocici koja je vjestica I koristi magiju da pomaze drugima, u filmu su isli na putovanje negdje, I nekako se zapalila suma jer su nekome naocale spale, I Onda su pokusavali da ugase vatru Itd. To je jedino cega se mogu sjetiti, I’ve crtica mi je kao na vrhu jezika, nervira me

 59. Poštovani,
  nadam se da mi možete pomoći. Reč je o starom animiranom filmu, u kom su različite animacione tehnike: sećam se da ima kao neka četkica za slikanje koja lebdi i sa koje slučajno kapne mrlja, i od te mrlje nastane silueta devojke (mislim da je bila obučena u neku klovnovsku odeću ili sl., u svakom slučaju samo silueta, tj. crni oblik na beloj pozadini) i onda ona kao stavi neki šešir na glavu i krene da razmišlja o nekom predmetu. U svakoj epizodi bi bio drugi predmet… Tako nešto. Crtani je uglavnom zamišljen kao neki kolaž za razmišljanje, gde se objašnjavaju određeni pojmovi. Nema govora, samo zvučni efekti. Sećam se još jedne scene: drvena lutka u obliku ptice, na koncu, a rep joj je dugačko pero (koje izgleda kao onaj “praško” za brisanje prašine). i ona kao “hoda” tj. pokreću je konopci odozgo, i onda ona naiđe kao na neku baru ili mrlju ili nešto slično (ne sećam se tačno šta), ali to nešto je određene boje, i onda ona kao umoči kljun u to, i ta njena pera poprime tu boju koja je bila u bari/mrlji… I onda ide neka vesela muzika i ona kao korača tako obojena…
  Taj animirani film je baš star, prikazivan je početkom 80-tih, na prostoru Jugoslavije (ja sam ga gledao u Bosni). Ne znam da li je bio u stranoj ili domaćoj produkciji, uglavnom u njemu nije bilo nikakvog govora samo zvučni efekti i muzika.
  Hvala puno unapred, nadam se da će neko prepoznati o kom animiranom filmu je reč.

 60. Ajde da probam i ovde. Reč je o dve crtane serije koje sam ja gledao preko kablovske u Novom Sadu ali su kasnije prikazivani i kod nas na kanalima a jedan i u hrvatskoj HRT-u.

  1. U prvoj seriji se radi o jednoj porodici koja odlazi na tavan, otvara neku staru knjigu, izleću svi zajedno držeći se za ruke kroz prozor i putuju u neko drugo vreme u istori i postaju ljudi iz tog vremena. Tipa postanu članovi cirkusa u Francuskoj u 17. veku i tako istražuju prošlost. Mislim da je ili Španka ili Italijanska serija. Deluje mi kao kraj 80ih početak 90ih mada je možda baš iz 90ih godina. Ja sam je gledao 90ih godina.
  2. U drugoj seriji svaka epizoda je za sebe, kratkog su formata tipa 25 minuta. Ima dosta različitih radnji, tipa u jednoj epizodi princ jednog kraljevstva želi da prekine da pada kiša pa natera lokalno čarornjaka da to uradi na šta ga ovaj upozori da ako se meša u prirodni tok stvari da će mu se to vratiti i nakon što čarobnjak prekine kišu grom pogađa princa i on postaje žaba ali se naravno kasnije pokaje i uz pomoć jedne devojke vrati u normalu. U jednoj drugoj epizodi jedan dečak pomaže devojčici koja ima oblik glave kao zvezda da se vrati gore na nebo nakon što je pala na zemlju. Ona ima želju da postane zvezda tamo na nebu (gde je inače kao neka nebeska civilizacija slična zemlji i svi žele da postanu zvezde kako u popularnosti tako i u bukvalnom smislu je počnu da svetle na nebu) epizoda se završava tako što njeno lice zasija na nebu a narator kaže “A new star is born.” U trećoj epizodi pauci tinejdžeri u srednjoj školi za pauke zadirkuju drugara štrebera da krene sa njima u zabranjeni deo sveta za pauke. Taj deo je inače redovna srednja škola, te kul paukove uhvate neki klinci driposi i hoće noge da im počupaju a onda ih taj drugar štreber sve spasi i na kraju ga prihvate kao deo ekipe. Na kraju epizode on svira frulicu na srednjoškolskom koncertu tipa rok fazon a on dodaje frulicu u sve to. Išla je ova crtana serija na HRT-u naveče oko 18-19h, kao kod nas što su nekada išli crtani filmovi. Mislim da su bili i neki DVD-ijevi sa njima na kioscima ali nisam mogao da ih nađem.

  1. Da ne znate kako se zove crtani ne znam koja je tacno glavna prica, ali znam da su igrali neku drustvenu igru poput saha mislim da se zove igra go ili tako nesto

 61. ******************************************************************************************************************
  ljudiiii molim vas
  *******************************************************************************************************************
  PRVO za humanitarni sms!
  ********************************************************************************************************************
  a drugo,znate li mozda kako se zove crtani gde se radi o kao nekom macevanju,mislim da se vrti prica oko jedne devojke (crtani je u 2Du CINI MI SE) ,pricacu po delovima iz crtanog kojih se secam:
  – mislim da tako krece crtani ali nisam sigurna; naime kao neki dvorac,view ide ka tavanu??? (valjda) iznutra,pa onda kroz prozor, uporedo narator prica (sinhronizovan na srpski/hrvatski nisam sigurna mislim srpski),i onda kao scena drvo,plavo nebo i ptica na drvetu
  -devojka koja je obucena u vitesko odelo se penje na konja ,u sustret joj dolazi jedan momak u viteskom odelu takodje na konju ,oni tu se sudare sa macevima i kao ona je tu njemu zapamtila oci
  -ona pamti te oci,scena prisecanja
  -ne znam da li su u toj sceni nesto progovorili
  -ima neka scena gde neko od likova istrcava iz kao neke stale ali nisam sigurna sta se tacno desilo
  -uglavnom tog decka sa pocetka valjda ocarava neka zena(da li je vestica ili sta vec ne znam)
  -trebalo je da ubije ovu devojku
  -secam se scene gde su se njih dvoje macevali u nekom mracnom da li zamku ili sta vec(to je vec MOZDA kraj crtanog) ,decko je bio pod kontrolom vestice?? i MISLIM da je trebalo da iscupa srce ovoj devojci (kao nadjacao ju je u macevanju) i onda mu je ta devojka rekla ZAGLEDAJ SE U MOJE OCI(tako nesto),i tako se razbija ta magija bacena na njega
  -devojka je cini mi se imala crnu kosu, da li bordo/trula visnja kao gornji deo neki prsluk

  ako se setite i ako znate molim vas pisite

 62. Vec godinama pokusavam da pronadjem jedan crtani film. Nemam puno detalja o njemu. Uglavnom radi se o zivotinjama ima ih vise kao drustvo, i jedan od njih ima carobnu metlu i sada zajedno prolaze kroz avanture. Nisam bas sigurna ali bila je jedna epizoda sa mehurom, ako to isto znaci. Gledala sam ga na CD-u. Hvala u napred.

 63. Vec godinama pokusavam da pronadjem jedan crtani film. Nemam puno detalja o njemu. Uglavnom radi se o zivotinjama ima ih vise kao drustvo, i jedan od njih ima carobnu metlu i sada zajedno prolaze kroz avanture. Nisam bas sigurna ali bila je jedna epizoda sa mehurom, ako to isto znaci. Gledala sam ga na CD-u. Hvala u napred.

 64. Pozdrav narode, zanima me kako se zove crtani koji se emitovao na Happy Tv između 2010 i 2111 godine. Uglavnom radi se o nekom crtanom koji ima veze sa galaksijom. Ne mogu da se setim imena nijednog lika jer sam ga jako davno gledao. Samo mogu da se setim da se emitovao ujutru i da je bio prikazivan u isto vreme kad i Hello Kitty, zaliv školjki i avanture malog pere. Ne verujem da će vam ovo omogućiti da mi pomognete, ali mogu da se setim kroz maglu da je uvodna špica počinjala sa dve reči:”Na letećem” (naravno to su prve dve reči kojih sam se mogao setiti). Ako neko zna neka napiše.

  1. Pomoglo bi ako bi se mogao setiti još nekog detalja npr. kako su izgledali ti likovi ili barem neko od njih, radnja crtanog, mesta, bilo šta što ima veze sa tim crtaćem, bilo kakav detalj bi bio od pomoći.

 65. Zdravo, duze vreme pokusavam da nadjem ovaj crtac. Gledala sam ga oko 2010-e (moze biti i malo pre ili posle). Naime, likovi su misevi koji zive u nekom velikom gradu. Radnja krece tako sto mis po mis u razlicitim delovima grada nestaje. Na mestu nestanka se pojavljuje crna rupa u podu i neki cudni natpis ili simbol. Glavni lik je mali mis koji te nestanke istrazuje sa starijom sestrom koja radi u novinarskoj agenciji. Na kraju uspeju da pronadju nestale miseve zarobljene u kanalizaciji, neko ih je kidnapovao ne mogu tacno da se setim ko ali bih rekla neka druga vrsta zivotinja. Ako se neko seca puno bi mi znacilo, hvala puno unapred!

 66. Pozdrav. Molim za pomoc. Trazim serijal ruskih bajki prikazivanih 90-ih na RTS-u, epizoda pocinje tako sto se otvara oslikani, izrezbareni,drveni prozor i baka pocinje da pripoveda.. U pitanju su animirane bajke.
  Takodje trazim emisiju isto sa RTS-a, u studiju je snimana, kao igraliste, secam se tobogana, velikih kocki i sareni spiralni durbin kao fisek kroz koji kad pogleda voditeljka krece neka prica. I trece trazim nesto kao projekat film, studio je, sve u belom sneg pahulje i svila, nasa mlada glumica plave kose je kao neka Snezna kraljica.
  Unapred hvala na bilo kakvom odgovoru.
  Ovaj casopis je otkrovenje!
  Jelena

  1. Zdravo, Jelena. Serija sa durbinom se zvala Otkrivalica. Ova sledeća sa snežnom kraljicom mi je poznata, ali ne mogu da se setim.

 67. Pokušavam da se setim crtaća u kome je narandžasta koala koja plače non stop i plavi pas koji je mnogo srećan. Koliko se sećam zalutaju šumom i uđu u neku ukletu kuću, mislim da ih unutra jure neke zle bundeve. Hvala na pomoći <3

 68. Pozdrav!
  Ja i moje sestre vec duze vrijeme pokusavamo pronaci naziv crtaca ali nam ne ide od ruke.
  Crtani pocinje tako sto starac i starica igraju sah i klade se u zvijezde, medjutim, starici to dosadi pa se pocinju kladiti u suse, poplave i druge vremenske nepogode. Zbog toga, zivotinje iz te regije se skupljaju i idu kod njih da ih zamole da prekinu sa tim.
  Nadam se da ce se neko sjetiti, puno bi nam znacilo.
  Srdacan pozdrav!

 69. Dobar dan,setila sam se jednog crtanog filma i nikako ne mogu da ga nadjem.Gledala sam ga na youtube pre oko 10 godina i tada su bili tamo crtaci poput čarobnjakovog sesira,čudesne šume,onoj anabeli božićnoj itd….Radilo se o zecu (ili nekog drugoj životinji) i on je nestao u jednoj šumi,njegova majka je jako plakala ali niko nije smeo tamo da ode.Imala je i jedna devojčica po koju su došli i rekli su joj da ako ode po zeca ispuniće joj jednu želju a ta devojčica je htela da je otac vodi do vrtića ili škole kao što je pre to radio (ili to upste nije ni radio pre ali znam da je to htela).Ona je na kraju spasila zeca i tamo je bila neka vestica i borila se s njom.Sa njom su pošli i neki drugi prijatelji iz tog sveta od zeca.Ona je imala plavu kosu mislim zutu kao princeza neka i to je to čega se sećam

 70. Pokušavam da se setim naziva crtanog filma u kom u kući žive bada, deda i unuk.Dužni su nekome i hoće da im oduzmu farmu.Dečak se smanjuje i ide pod zemlju, tamo upoznaje mala stvorenjaa sa šiljatim ušima, bori se protiv zlih stvorenja.Na kraju pronalazi način da spasi farmu, valjda neku vrednost pronalazi.

 71. Samo znam da sam gledao na ULTRA programu tipa 2012/13 ,secam se nekih boja ne nebu i da je jedan lik nasog tog najjaceg lika i nazvao ga Bob

 72. Zdravo ?

  Tražim jedan crtani, radi se o devojčici koja čisti stvari praškom/praherom i onda se vrati u prošlost (sećam se nekih piramida). Uglavnom ima narandžastu kosu i živi sa roditeljima koliko se sećam.

 73. Dobar dan, trazim dva crtaca iz mog detinjstva , mislim da su oba bila prikazivana na minimaksu u periodu oko 2010te (gore-dole)
  1. Vec je neko spomenuo i pre, pa da i ja ponovim jos jednom, neka egipatska princeza koja putuje u vremenu sa dvojicom decaka , a njihov tata je arheolog

  2. Crtac je bio edukativnog karaktera, glavni junaci su bili Uzvicnik i Znak Pitanja (jedan je bio plave boje a drugi crveni), i uglavom su samo oni bili animirani dok ostale scene su bile iz zivota (realne)

  Hvala vam unapred

 74. Pozdrav! već godinama pokušavam naći ovaj crtić ali nikako da nadem.
  Jedino čega se sjećam je da dam ga gledala od prilike 2010-13, crtani je vjerojatno stariji. Radi se o mislim 5/4 prijatelja koji su na foru super heroja ali nemaju moći, samo glavni lik ima. Njegova moć je bila meki jaki udarac koji ako se dobro sjećam se zove “Đolanđo” ili tako nešto (mogu biti i u krivu). sjećam se dvije epizode od crtana.
  U 1. jedan od glavnih likova, koji ako se sjećam je bio klasik ogroman i nabildan, priprema na meč za hrvanje na koji se prijavio, na meču se nađe jedan lik kojeg je main villan unajmio, taj like se treba hrvat s glavnim likom ali se zaljubi za curu u ekipi heroja, naravno main villan je ljut pa ga u neku mješavinu cementa ubaci i on se vrati kao ogromno čudovište, na kraju epizode ga pobjede pomoću cure ekipe jer ga ona smiri.
  U 2. epizodi je puno manje sjećam ali. Samo znam da se bore protiv puno zločestih likova i tvornici igračaka gdje se najviše sjećam da je bilo onih klaunova u kutijama za navijanje.
  također mislim da je glavni lik zvao Meni ??? ili tako nešto. Hvala u naprijed !!

 75. Pozdrav! Vec duze trazim jedan crtani, ne znam kad je izasao ali mama mi kupila CD negde 2010. godine. Secam se omota koji je prikazivao Egipat i neke piramide. Nisam sigurna oko radnje ali detalji koji su mi ostali u pamcenju su neka suma u kojoj se krije zacarani kamen koji cuva cini mi se neka ptica ili zivotnja, zapravo cela suma je zacarana i stvara halucinacije. Tu se nalazi i neko drvo koje prica ili peva, zatim neki deka s bradicom koji je kao figura ali onda ozivi. Secam se devojcice koja je pokusavala doci do tog kamena ali suma je uporno sprecavala.

 76. Zdravo, da li se neko seća dečije emisije o prirodi i životinjama sa animiranom životinjom, čini mi se miš u garderobi koji je vodi? On se šeta po pravom radnom stolom i u kontaktu je sa ekipom reportera (takođe animirane životinje) koji su na terenu i snimaju priloge. Zatim puštaju te priloge o životinjama i miš je narator i objašnjava zanimljivosti o njima. Hvala

 77. Sećam se samo da se radilo o kralju čija je sestra bila zla čarobnica, a on je imao ćerku koja se sprijateljila sa nekim herojem i zajedno su je zaustavili. Čarobnica se zvala Malicija ili nešto slično tome, i uspavala je kralja koristeći magiju.

 78. Dobar dan.

  Već duže vreme tražim naziv jednog crtanog filma koji se najverovatnijd puštao u vreme kada su se puštali “Babaluanci” i “Medonja”(90te?). Nažalost se ne sećam mnogo toga što se tiče same radnje, ali se sećam morža koji leži na steni i peva (uvodna špica ja mislim), i čini mi se grupe naučnika (konkretno se sećam naučnice u belom mantilu) koji daju kapi gušteru (možda nije u pitanju baš gušter) koje mu omogućavaju da priča sa ljudima.

  Hvala unapred.

 79. Zdravo, kada sam bila mala gledala sam jedan crtani u kome se radilo o karatisti koji traži ubicu svog oca. Ide svetom i bori se sa negativcima pomoću karate pokreta. Svaki put kad bi se borio nekako bi se presvukao iz svoje odeće u one bele karate pantalone i ogrtač sa crnim pojasom. Sa njim je bio mali dečak. Izgledao je kao neki crtani iz 80-tih ili 90-tih, zadnji put sam ga gledala 2012-13. Takođe i koliko se sećam karatista i dečak bi se svako malo zbog nečeg razdvojili i opet sreli posle možda dve epizode. To se sećam da se desilo. Takođe se i sećam da je u jednoj epizodi bila neka devojka koja je bila u kolicima pošto nije mogla da hoda. Nadam se da neko možda zna kako se zove il barem kako se glavni junak zvao.

 80. Imam dva crtana filma koja trazim,u prvom se radi oko da porodice majmuna,na samom pocetku glavna ljunakinji je na pozorisnoj ceni,ona sretne decaka iz druge porodice majmuna i poljube se i njene sestre je zardikulju i da ima prica oko jednog velikog majmuna.
  Drugi crtani se radi o gusaru tu samo mogu da se setim jedne cene kada trebalju da oslobode nekig i da moralju da se oboje kozu kako bi bili crnci i jedan crnac koji je deo te posade hoce da se oboji ali jedan gusar mu kaze ali ti si crnac sto bi obojio kozu kada si crn ali on mu kaze vi mene uvek obocujete od akcija i hvala unapred ko mi pomogne.

 81. Crtani koji tražim se prikazivao na minimaxu. Ovako, postoje dva plemena crveno i plavo. Oni žive u šumi razdvojeni. Svako od meštana oba plemena ima svog blizanca, tačnoje jednu stvarnu životinju čije talante poseduje kao ljudsko biće. Npr, Glavni lik je dečak iz plavog pleme. Zaboravila sam mu ime. Njegov blizanac je mali rozi jazavičar (ako se dobro sećam) i sada on ima njego talente, npr, brz je i obretan i poseduje dobar njuh. Njegov najbolji prijatelj je takođe dečak iz plavog plemena, ali je za razliku od svih iz tog plemena obučen u žuto umesto plavo. On još uvek traga za svojim blizancem i u jednom momentu odkriva da je to sova. Samim tim ima sovine talente, npr može jasno da vidi u mrako. Sećam se i da je njegov otac bio veoma razočaran što je njegovom sinu blizanac ptica a ne neka snažna životinja kao njemu – krokodil. Postoji i devojčica iz crvenog plemena u koju je glavni dečak zaljubljen. Poglavica i vrač crvenog plemena je zao i stalno otežava život glavnom junaku. Eto, to je sve čega se sećam.

 82. Dobar dan. Već godinama pokušavam naći ime jednog crtanog filma. Sjećam se samo nekih detalja, npr. Znam da glavna junakinja njega ne djevojčica koja voli da sanjari mnogo i ima mlađeg brata ili sestru nisam sigurna. Jedan dan je našla u prostoriji ispod stepenica sa stvarima kovčeg neki, i prebačena je u svijet zajedno sa mlađim bratom/sestrom. Tamo je bio neki momak, možda princ nisam sigurna i kraljica koja je ja mislim htjela da zadrži tu bebu za sebe. Nisam sigurna koliko su tačni detalji jedino sam 100% sigurna za dio da voli da sanjari i da je bila ta prostorija sa kovčegom i beba. Nadam se da mi neko može pomoći!

 83. Pozdrav svima,
  Molio bih za pomoć oko naziva sledećeg crtaća
  Radi se o animiranoj seriji koja se prikazivala na RTS -u devedesetih godina (nekako paralelno kada i crtać Kadišon), rekao bih da je i ovaj crtać bio francuski ali nisam 100% siguran.
  Glavn lik je djevojčica koja se susreće-sukobljava sa različitim onostranim mračnim silama, pomaže joj vila koja je često spašava smještajući je u neki mjehur (kao od sapunice). U pojedinim epizodama serije djevojčica je nepokretna (u invalidskim kolicima je).
  Genrealno je atomosfera u crtaću prilično mračna (ili ja to tako pamtim) ..Čini mi se da je ime te djevojčice ujedno bilo i ime serije (kao kroz maglu se prisjećam da je ime počinjalo na “K” – Kimberli ili tako nešto)

 84. Zanima me crtani gde devojka ima samo oca, nalazi psa koga joj kradu i ona krece u potragu za njim, kao u neki drugi svet, na kraju se ispostavilo da je taj pas zapravo princ.. tog psa cuva covek koji spava otvorenih ociju, pas je zarobljen u nekoj staklenoj kutiji, dugometrazni crtani je u pitanju

 85. Pozdrav!
  Prijateljica i ja se pokušavamo sjetiti crtanog filma kojeg smo gledali u osnovnoj skoli, dakle ranih 2000ih godina (moguce da je i stariji)
  Jedino cega se sjecamo jest dijela pjesme : “GDJE SI SAD GDJE SKRIVAS SE, MISLIS LI SAD NA MENE”.
  Znamo da je bila neka djevojcica i da je izgubila neku zivotinjicu, mislimo zeca..
  Molimo vas za pomoc!!
  Hvalaa ??

  1. Pozdrav svima, strašno bih vam bio zahvalan ako bi ste mi pomogli da se setim jednog crtanog. Radi se o jednom “kao” strašnim crtanom filmu gde su glavni likovi dvojica braća koji su kolko s dobro sjecam nosili plave majce i imali du dugu crnu kosu. Ne sjecam se mnogo, ali neka radnja bi se desila u njihovoj školi, i tačno se sjecam jedne scene kad se jednom drugaru od ove dvojice zalepila lizalica na facu, pa je četiri puta lupio nogom na jednu pločicu na pod, i onda se otvorio neki tajni prolaz. Takođe se sećam da su bili igrali fudbal sa nekim paukom. Nadam se da sam vam donekle objasnio, jer se stvarno vise ničega ne sećam od tog crtanog.

 86. Dali neko zna kako se zove crtani gde devojčica i dečak otrce do planine a tamo ih čeka bizon i još neke životinje kao pripovedači priče, gledao sam na dvd ali se nemogu setiti imena ali crtani ima više epizoda čini mi se ???

 87. Caoo, vec godinama pokusavam naci ovaj crtani, ne sjecam se puno toga ali pokusat cu objasniti. Crtic pocinje scenom na nekog trgu gdje se pustaju baloni u zrak. Glavni likovi su djecak s globusom i bijela dobra vila koja mu stapicem popravlja globus(nisam sigurna za ovo, nesto radi u vezi globusa). Zatim vila trci uz stepenice i pretvara se u zlu vjesticu(meni najstrasnija scena kao djetetu). Mislim da se crtani zove kao i taj djecak cak bih rekla da je neko talijansko ime. Ako se netko sjecaa plsssss pomoziteeee <3

 88. Sestra i ja se pokušavamo setiti jednog dugometražnog crtanog filma, godina tipa 2007,8,9 ne znam bile smo manje, radi se o plavoj devojci koja preko interneta udje u neki drugi svet pa ide na brod pa u neku palatu i lavirint a sve vreme je neko doziva zapravo je to pas koji je u stvari princ i ona ga treba spasiti, pas je onako kao stene zlatnog retrivera. Molim vas ako znate pisite 🙂

  1. Zdravo, treba mi pomoć, već dugo tražim ime jednog crtanog filma. Sjećam se da se radio o djevojčici koja voli da sanjari mnogo i jednom pronađe ispod stepenica ostavu sa haljinama i svašta nešto. Mislim da ima mlađeg brata ili sestru i njih dvoje budu prebačeni u neki svijet, gdje ima kraljica.

 89. Caos, pokušavam da nađem crtani koji sam gledala kao mala. Radi se o Egiptu, dečak lutalica čini mi se(ribar) i devojčica egipatska princeza idu u avanture i stalno odnose pobede u nekim borbama zlih i dobrih bigova Egipta.

 90. Trazim crtani kojim sa gledao kao mali,radi se o jednom decaku i devojcici,i otimaju ih neki vazdusni pirati sa cepelinima i posle ih vode na neko izgubljeno mesto,kao neko veliko ostrvo u vazduhu tu traze zlato,i nalecu na neke velike kamene dzinove,uz sve to bore sa sa drugom ekipom zlih ljudi koji su dolsi na isto mesto u potrazi za zlatom.Ne secam se cele radnje ali ako neko zna o kom je crtacu rec bio bih mnogo zahvalan ako ostavi odgovor! Hvala unapred!

 91. Vec neko vreme trazim crtani o devojcici, cini mi se da je imala crnu kosu, ali ni to nisam sigurna, koja luta sumom, secam se da u sred sume bila neka ogromna kuca, e sad tu je zivela jedna zena, da li je bila baka ili sluskinja ne secam se, cini mi se da je valjda ta devojcica trebala da nasledi tu kucu ili je slucajno naletela na tu kucu lutajuci sumom, odgledala sam ga pre nekih 20 godina poslednji put pa ne mogu tacno da se setim radnje. Znam da ima devojcica, i ogromna kuca u sred sume

 92. Radi se o crtacu, koji se prikazivao, nakon 2010. godine otprilike. Moje neko misljenje.
  Radilo se o tome da misevi izvestavaju o zivotinjama. Jedan od njih je u kancelariji, a troje su na terenu sa zivotinjama. Taj u kancelariji je sive boje valjda. Od ovih sto su na terenu, dva su musko a jedno je zensko. Zensko ima crveno kovrdzavu kosu, jedan od muskih cini mi se ima naocare, a drugi je krupniji. Toliko se secam.

  1. I ja tražim tu emisiju, mislim da nije Džeronimo Stilton jer to je baš crtani, a ovo je bila emisija gde su samo taj miš i ovo troje na terenu animirani, a kancelarija je prava kao i snimci životinja, nadam se da neko zna kako se zove.

 93. Ima crtani koji sam gledao negde ranih 2000ih, radi se o 2 grupe majmuna prilicno sam siguran da imaju teme Romea i Julije.

 94. Imao je jedan crtac na Minimaksu pre Jankarija o indijancima, secam se da uvodi malo u njihove obicaje i ima tri glavna lika, dva decaka i jednu devojcicu.

  Takodje bi mi trebala pomoc oko nalazenja jednog animea. Mislim da je meka zanr. Gledala sam samo prvih par epizoda. Naime radnja pocinje u nekom vozu gde se pojavljuje glavni lik, godina mislim da je neka u buducnosti. Mesto gde zivi ima zabranu kretanja od nekog doba dana, onda roboti patloriraju, pa se glavni lik buni…. I mislim da postoji i neki zenski lik al za to nisam sigurna.

  No glavni lik ima crnu kosu koja je ko vecina anime likova po obliku, siske preko cela….

  Znam zvuci ko velik broj Meka …

 95. Radi se o dugmetražnom crtanom filmu. Ne sećam se kakav je bio stil animacije (znam da nije bio anime). Gledao sam ga pre oko 3 – 4 godine. Radilo se o čoveku koji živi na selu sa valjda svojim psom, gavranom i čini mi se još nekom životinjom. Tokom filma je bila neka trka, sećam se dela gde je snimatelj te trke zaspao, i neko iz radio stanice ga je probudio da mu kaže da može da spava. Takođe, čini mi se pri kraju filma, je neka sekretarica koja se zove Sabira. Molim vas pomozite, jako dugo tražim ovaj crtani.

 96. Zdravo! Ne secam se naziva dva dugometrazna crtaca od pre 10 godina, mozda su i straiji.
  1. Radnja se vrti oko istorijskog rata u kom suparnicke strane imaju odela razlicite boje. Jedni otimaju devojku duge plave haljine i upecatljiva scena koje se secam je da ona skida cipelu i gazi na kamen kako bi za njom ostajali tragovi krvi da bi je pronasli. Takodje, prelaze reku tako sto prebace kanap na drugu obalu. (Ako nisam pomesala sa drugim filmom)
  2. Decak i devojcica, sirocad, traze roditelje koliko se secam. Radnja je u srednjem veku. Ako se radi o istom crtanom, dolaze ispred utvrdjene tvrdjave i gadjaju je pomocu katapulta.

  1. Radi se o dugmetražnom crtanom filmu. Ne sećam se kakav je bio stil animacije (znam da nije bio anime). Gledao sam ga pre oko 3 – 4 godine. Radilo se o čoveku koji živi na selu sa valjda svojim psom, gavranom i čini mi se još nekom životinjom. Tokom filma je bila neka trka, sećam se dela gde je snimatelj te trke zaspao, i neko iz radio stanice ga je probudio da mu kaže da može da spava. Takođe, čini mi se pri kraju filma, je neka sekretarica koja se zove Sabira. Molim vas pomozite, jako dugo tražim ovaj crtani.

  2. U pitanju je animirana serija koja se prikazivala najkasnije početkom 2000ih.

   Jedino čega se sećam jeste upečatljivi deo uvodne špice: morž koji leži na steni i (valjda) peva dubokim glasom.

   Pored morža, sećam se i žene u belom mantilu sa crvenom/narandžastom kosom, koja je nekakav naučnik. Ali za nju nisam 100% siguran da je deo tog crtaća, dok za morža jesam.

  3. Za prvo nisam sigurna ali mislim da je ovo drugo aleks i aleksić ako su u pitanju blizanci i postoji i neki duh ja mislim.

  4. Prvi crtani je “Poslednji Mohikanac” (The Last of the Mohicans)
   Drugi zvuci kao “Aleks i Aleksis” (Alex & Alexis)

  5. Prvi crtani je “Poslednji Mohikanac” (The Last of the Mohicans).
   Drugi zvuci kao “Aleks i Aleksis” (Alex & Alexis).

 97. Nikako ne mogu da se setim crtanog o vikinzima.Naime radnja prati decaka koji je sin od nekog vikinga i on tako ide svuda sa njima i plovi i jednom kad su pravili nekakvo slavlje u nekoj kolibi kroz odzak je upala neka patka koju su oni hteli da pojedu ali je ona postala decakov prijatelj i bila je povredjena.Ne mogu da se setim jos mnogo toga ali mislim da se pojavljivao veliki vuk na mesecini i da je majka od decaka plela njega na nekoj vuni mislim da je bio Fenrir.Jos se secam da ga je taj otac ucio da lovi i da su se peli preko nekog leda.Ako neko zna molio bih vas da mi odgovorite, hvala.

 98. Zdravo! Duže vreme tražim jedan stari anime koji se , po mom sećanju, prikazivao na ultri. Jedan mlad momak koji je vozio motor i ima psa, traži ubicu svoga oca i mislim da je imao crvene pantalone. Ne mogu još nečega da se setim, nadam se da će ovo pomoći! Hvala unapred !

 99. Molim da mi neko pomogne ako zna o kom se crtacu radi.Naime prikazivan je krajem 90tih i sam pocetak 2000tih mislim prvo na BK TV a posle na Novosadskom kanalu KANAL 9.Naime radi se o jednom decaku koji se zove ako se ne veram Dilan i on je imao sa sobom jednog psa a saradjivao je sa jednim starijim covekom koji se zvao gospodin Vitaker i u jednom epizodi se taj decak takmicio sa svojom drugaricom koja je imala macku tako sto mu je gospodin Vitaker napravio jedan automobil ali je Vitakerov pomocnik slucajno taj auto namazao kerozinom a to Dilan nije znao i za vreme trke Dilan je doziveo nesrecu i posle mu je ta drugarica u bolnicu donela pehar cak i ako je ona pobedila ona smatra da to njemu pripada a dok je Dilan vozio trku,gospodin Vitaker sa svojim pomocnik zure da pronadju Dilana odnosno sprece dok ne bude kasno ali nesreca se vec dogodina,znaci rec je o crtacu iz vise epizoda ako se dobro secam.

  1. Mozda transformersi, ali ne ovi novi, ne mogu nikako da ga nadjem.
   Zavrsava sa brojem 5.
   A upecatljiva mi je bila neka hobotnica koja zivi u nekoj kao rupi i uhvat doktora koji ju je stvorio.

  2. I ja slican crtani trazim, znam da su roboti bili ogromni i usvojila ih je neka baka, svi su imali bas upecatljive licnosti, znam da je jedna (6 ili 8 koliko se sjecam) obozavala balet i stalno skakala okolo u rozoj haljinici iako je sve oko sebe tresla lol

 100. Zdravo,
  Kao deca gledali smo jedan crtani, to je bilo prije otprilike 13-15 godina, u kome se pojavljuju dva lika-slon i senka jedne devojčice na stepenicama. Mislim da crtani počinje tako što plavi slon koji živi u kući otvara prozor i maše mesecu. Nisam sigurna šta se dešava u tom crtaću, ali čini mi se da se toj devojčici, odnosno njenoj senki, svaki put priča nova priča. Crtani završava tako što slon mesecu otpeva pesmu, zatvara prozor i ulazi u kuću. Nadam se da je još neko to gledao, meni je bio mnogo drag.

  1. Hej ne znam da li ce neko odg ali ajde da probam i ovde da ga potrazi ugl crtani je star (gledala sam ga tipa 2013 na cd-u) glavni lik je jedan psic kog je poslao neki prorok sta god na Zemlju jednoj curi koju su roditelji poslali na skolovanje koliko se secam znam da je njena soba u hotelu bila crvena i imala je sliku sebe i njinih roditelja kako su se slikali sa kamilom na nekom putovanju i onda ona se zblizava sa njim i saznaje da on ima isceljiteljsku moc i mislim da je imala neka plava svetlost oko njega nmp ne secam se bas gledala sam ga pre mnogo godina i onda ona pocinje da prati tog psica negde i pocdje i njena drugarica sa njom one zavrse na brodu i tu ih zarobe ali ih spasi neki deda i da im camac i tada ih napadne neka morska zver. I pas ih odvede do tog proroka i on kaze toj curi s plavom kosom koju je psic i doveo da mora da spasi nekog decaka tj neki vid boga tj da je to njena misija i posle odlazi vljd u neku piramidu i da spasi tog decaka koji je zarobljen u staklenom kavezu i njega cuva jedan lik koji spava sa otvorenim ocima a kada je budan ima zatvorene oci…. Molim vas ako neko zna kako se zove crtani neka mi odgovori trazim ga godinamaaaa

  2. Našla sam, nije slon već medo i zove se Meda u velikoj plavoj kući (Bear in the Big Blue House).

 101. Zanima me crtani o vilama znaci svaka vila je jedna dugina boja a neprijatelji pokusavaju da ih zalede i jedna devojcica koja zna za njih je pogledala da nanebu faledugine boje i koje boje fale te vilesuu opasnosti valjda te epizode se secam uvodna spica je neki veliki dzin koji hoda i vila leti pored ja mislim na happy tv je bio

 102. Zanima me crtani o vilama ynavi svaka vila je jedna dugina boja a neprijatelji pokusavaju da ih zalede i jedna devojcica koja zna za njih je pogledala da nanebu faledugine boje i koje boje fale te vilesuu opasnosti valjda te epizode se secam uvodna spica je neki veliki dzin koji hoda i vila leti pored ja mislim na happy tv je bio

 103. Zdravo zanima me da li se iko seća ovoga. Kad sam bila mala dobila sam dvd od maminih prijatelja, ne sećam se svega lepo jer je bilo jako tužno i mama je bacila taj crtani jer smo sestre i ja stalno plakale dok smo gledale. Uglavnom u crtaću se radi o psima koji su u azilu, u jednom trenutku na tim psima se rade neki eksperimenti i nekoliko pasa uspe da pobegne jer je koliko se sećam jedan od čuvara zaboravio da zatvori kaveze kada ih je hranio. Znam da su ti psi prelazili jako opasne puteve da bi pobegli. Cela radnja crtaća se radi o psima. Ja stvarno želim da odgledam ponovo taj crtani film ali pomoglo bi mi ako iko zna kako se zove. Hvala svima unapred.

  1. The Plague dogs, nasi su preveli Drugari. Ja sam imala traume od tog crtaca kao mala ali sam ga skoro odgledala i mogu ti reci da mi se bas svideo. 🙂

 104. Da li se neko seća naziva crtaća o devojčici sa plavom frćkavom kosom koja je živela u hotelu čini mi se sa dadiljom. Njena majka je bila poznata njen otac bogat. Skoro nikada nisu bili tu. Odrasla je u hotelu. Molim pomoć!

  1. Danas sam se setila tog crtaća i jedva ga nađoh ovde. Znaš li možda gde mogu da ga gledam? Ne izlazi mi nigde kako god da kucam. Hvala unapred! ?

 105. Zdravo, duze vreme pokusavam da nadjem ovaj crtac. Gledala sam ga oko 2010-e (moze biti i malo pre ili posle). Naime, likovi su misevi koji zive u nekom velikom gradu. Radnja krece tako sto mis po mis u razlicitim delovima grada nestaje. Na mestu nestanka se pojavljuje crna rupa u podu i neki cudni natpis ili simbol. Glavni lik je mali mis koji te nestanke istrazuje sa starijom sestrom koja radi u novinarskoj agenciji. Na kraju uspeju da pronadju nestale miseve zarobljene u kanalizaciji, neko ih je kidnapovao ne mogu tacno da se setim ko ali bih rekla neka druga vrsta zivotinja. Ako se neko seca puno bi mi znacilo, hvala puno unapred!

 106. Ćaos, ne mogu da se setim crtaća u kom devojčica za svoj rodjendan dobije lutku, koja joj se ne svidja, zatim ju je stavila na prozor i lutka se istopila… Sećam se i delova kada ona slavi rodjendan i došli su joj drugari, pa se oblače u maminu garderobu i uzimaju njen nakit

  1. Da li se neko seća naziva crtaća o devojčici sa plavom frćkavom kosom koja je živela u hotelu čini mi se sa dadiljom. Njena majka je bila poznata njen otac bogat. Skoro nikada nisu bili tu. Odrasla je u hotelu. Molim pomoć!

 107. Pozdrav, zanima me ime crtanog gde plavi vanzemaljac sa ogromnom glavom pokusava sa superherojem da spasi zemlju od drugo vanzemaljca. Crtani je dugometrazni i noviji je mislim da nije stariji od 7-8 godina

 108. Vec dosta dugo trazim crtani u kojem su glavni likovi kanta za smece i (nisam siguran da li lopatica ili metla) ne znam gde se prikazivao ali su epizode tajale po 10/15 minuta i stil crtanja je vrlo star

 109. dobar dan zanima me crtani o vilama duginih boja ciji neprijatelj pokusava da ih zaledi
  secam se jedne epizode devojcica je pogledala gore i videla da dugi fale boje pa je znala da nesto nije u redu.

 110. Animirana serija koju sam gledala u periodu kada se emitovala “Patkula”. Mislim da ima veze sa Agatom Kristi, secam se samo zelenih vestica. Hvala unapred!

 111. Poštovani,

  Da li možda znate crtać u kome se radnja dešava u ukletom gradu koji s vremena na vremena bivaju bačene neke čini, pa protagonisiti moraju da nađu način da ih skinu. Čini mi se da su u pitanju životinje i da ih ima troje, kao i da jedan od glavnih likova nosi okrugle naočare,

  Pozdrav

 112. Molim pomoć!
  Kad sam bila mala imala sam CD sa 2 ili 3 crtića. Jedan je bio o dvjema sestrama, od kojih je jedna radišna, a druga lijena. Njih dvije upadnu u bunar mislim i upoznaju Djeda Mraza koji im da poklone. Lijenoj curi da ogrlicu koja se nakon povratka kući otopi te joj Djed Mraz kaže da će dobiti bolji poklon kada bude jednako radišna kao sestra. Sjećam se nekakvih kolača koje prvo radišna, a na kraju i lijena sestra prave.
  Drugi je bio o bratu i sestri koji žive na nekom polu i u toj zimi njihova mama nestane te ju oni idu potražiti. Sjećam se da dobiju nekakav luk i strijele koje svijetle/magične su. Mislim da ih koriste na kraju za nekakav most od konopca kako bi došli do palače u kojoj je njihova mama i nekakva vještica.
  Nažalost, ne sjećam se više detalja. Animacija je bila neobična pa nisam obožavala kao mala ove crtiće, ali baš zato su mi sada urezani u pamćenje i čine mi se puno ljepši zapravo. Hvala puno unaprijed ako znate crtiće, ali i za ovaj članak i dragocjen trud!

 113. Da li se neko seća crtanog koji se prikazivao pred Novu godinu/Božić, na Minimaxu. Glavni likovi su dva praseta (ako se ne varam) mislim da žive u nekom stablu. U jednom trenutku se posvađaju i razdvoje, a jedan od njih ode u šumu da skuplja javorov sirup. Nadam se da nisam pomešala sa nekim drugim crtacem jer se jako slabo sećam. Ako je nekom poznato, molim vas pišite jer pokušavam mesecima da ga nađem, ali ne ide….

  1. Da li se neko seća naziva crtaća o devojčici sa plavom frćkavom kosom koja je živela u hotelu čini mi se sa dadiljom. Njena majka je bila poznata njen otac bogat. Skoro nikada nisu bili tu. Odrasla je u hotelu. Molim pomoć!

 114. Ćao, treba mi pomoć da pronadjem jedan crtani koji sam gledao otprilike 2010. (godina gore-dole). Ne sećam se puno scena iz tog crtanog filma, ali evo nekih.. Sećam se da je neka porodica otišla na kampovanje i da su se smestili oko vilinskih krugova (stena) i probudili vile koje su im krale stvari. Tacno se secam scene gde su 2-3 vile ukrale ključ za popravku auta i krile se ispod automobila. Čini mi se da se u crtanom pojavljuje i Jeti. To je to čega se secam, mnogo bih voleo da pronadjem taj crtani i nadam se da ce mi neko pomoći u tome.
  Unapred, hvala!

 115. Zdravooo crtano-ljupci 🙂
  E ovako, pokušavam da se setim, ali ne ide, znam da je u pitanju dugometraznj, i da je radnja takva da devojka (ne znam da li je princeza, pa je zla maćeha tetosi, ili je samo seljancica) mora da sasije neke tri neverovatne haljine, sve tri imaju različith tematiku:haljina sunca, haljina meseca, i haljina vremena, pa tako joj u pomoć proskace neka vila, koja joj tu pomaže oko sivenja, kraljica ovamo ne shvata kako joj polazi za rukom pa je besna, a crtani se emitovao ihaj otkad jos haha ali detinjstvo jeste bilo moje haha cirka pre 2000-e haha hvala unapred ljub ljub

 116. Postovani,crtani smo gledali otprilike oko 2010(godina gore dole) u sjecanju mi je ostalo jedino par recenica tih “ratnika” u principu ratnici su misevi,i neki glavni junak je valjda poginuo i cesto se kao javljao ovim ostalima i govorio “ovaj mac ce vladati umesto mene” taj junak mislim da se zvao Martin
  P.s uvod crtanog je kao zelena pozadina i neko kao korijenje preko ekrana ima(nisam siguran)mislim da ima i zmija neka.Na minimaksu smo ga gledali ja mislim a mozda je bio i na rts1
  Mnogo bih volio da pronadjem crtani jer je jedan od boljih iz djetinjstva

 117. Ne mogu da se setim kako se zove crtani u kome bizon i još jedna životinja pričaju poučne priče dečaku i devojčici (jedna epizoda jedna priča).

 118. Kako se zove crtac na Hepiju je bio pre 10 godina, imala su tri jednoroga i njihove vlasnice, jedan jednorog se zvao Sunčica, i imala je neka crvena zla koja se borila protiv njih?

 119. Da li neko zna kako se zove crtani, ne sećam ga se u potpunosti, radi se o dečaku, njegovom deki i mišu, dečak je imao odelo koje mu je deka prekrojio od ćebeta, na kraju mu je od tog materijala sašio dugme. Sećam se pesme kada deka šije i ide nešto ovako ” Štric, štric, samo seci mic po mic, da je rupa bila tu ko će videti..” tako nešto, unapred hvala!

  1. Yoo, Jovana, kako se cini, ti si jedina osoba na planeti koja deli ovo secanje sa mnom. Vec duze vreme pokusavam da se setim naziva ovog crtanog filma, ali avaj, bez uspeha.
   Zanima me kako si ga gledala jer je u mom slucaju u pitanju bio narezani DVD koji apsolutno ne mogu da nadjem.
   Nadam se da cemo ga jednog dana naci :))

  2. Yoo, Jovana ti si izgleda jedina osoba na planeti koja deli ovo secanje sa mnom. Vec duze vreme ga trazim, ali bezuspesno. Secam se identicnih reci pesme i ostalih detalja koje si navela.
   Zanima me kako si ga gledala, u mom slucaju je to bio narezani DVD.
   Pozdrav i nadam se da cemo ga uskoro naci :))

 120. Dobar dan, tražim crtani kojeg se ne sećam baš najbolje. Ja mislim da je glavni lik neko biće koje kad nacrta nešto i to oživi. I pokušava neku devojku da zavede ili tako nešto. I takođe ima jako specifkčnu muziku koja ide kao ti rata ta ra ti rata.

 121. Poštovani,
  Trazim jedan crtani film, star, sjecam se samo da postoji neki momak cijem svijetu neko zlo zavlada predstavljeno je kao neka tamna boja koja je presla preko ekrana i to “zlo” mijenja ljudima srecu u tragediju jedino ne djeluje na tog djecaka. Sjecam se scena kada to zlo zavlada sve radnje koje se desavaju u tom malom gradu se pauziraju tacno pre neke katastrofe kao neko pogine i tako to. Taj djecak pobijedi to zlo ne sjecam se kako ali na kraju sva ta desavanja koja su trebala biti tragicna od toga zla se izglegnu za dlaku i svi nastave da zive srecno.

  1. Ne sjecam se koliko je bio dug animacija je prosta jer je star ali se sjecam trenutaka kada se vrijeme zaustavlja sve se zaustavi prije neke nesrece npr malom djetetu koje stoji na balkon od neke zgrade ispadne iz ruke balon i tacno kad ono hoce da ga uhvati podrazumijeva se da ce da dijete padne i tada se zaustavi vrijeme ovo mi je bas jaka scena bila kad sam bio manji. Ako treba dacu jos detalja ali nisam 100% siguran da ne navedim na pogresan smjer.

 122. Nisam sigurna da li se moj prvi komentar postavio pa saljem opet.Ovo je jedan anime stariji, u njemu je mali decak i njegova majka odlazi u nekom velikom brodu mislim da se zove mama ne idi ili mama ne odlazi ali ne mogu nigde da nadjem gledala sam na CD-u

 123. Ovo je jedan stari anime gledala sam na CD-u u njemu je jedan mali decak sa braon kosom i njegova majka odlazi u nekom velikom brodu mislim da se zove mama ne idi ili ne odlazi ali ne mogu da nadjem nigde

 124. Da li neko zna naziv crtanog filma koji de prikazivao na dečijoj happy tv, ne sećam se puno detalja, ono čega se sećam je da na početku devojčica ulazi u neki svemirski brod ili leteći tanjir i onda je tu neka radnja. Izmedju ostalog postoji i kviz u kome učestvuju neki Zik i Zak ako se dobro sećam. Hvala unapred

  1. To su dve različite emisije, jedna se zove “Zig i Zag” a ta sa letećim tanjirom je “Čarobnica i trg pitalica”.

 125. Zdravo, trazim crtani o devojcici, mislim da je anime, koja skace u vatru i prebacuje se u drugi svet. Crtani se pustao na Stv-u .
  Znam da je bila zima i neki rat? Hvala puno!

 126. Da li neko zna kako se zove onaj crtani o piratima koji hoće da ukradu čarobnu knjigu i koji putuju na kraj sveta?

 127. Znali iko kako se zove ona animirana serija stara na minimaxu o sinu i mami kako pokusavaju naci svoga oca i trazega u dzungli sa ekipom i imaju kucu na drvetu od aviona ja mislim djecak je imao plavu kosu i dzungla je misteriozna i ima dinosaura izumrlih i jedino kako mozez izac il unic u dzunglu jeste ako ti indianci neki dopuste a glavni je imao kcerku indianac.

 128. Zdravo, da li mozda neko zna kako se zvao crtani o bratu i sestri,znam da je bio dosta tuzan crtani msm da su im roditelji preminuli nesto slicno i imena su bila ja mislim ahmed i lela,lejla ili lena nzm tacno zensko ime, bio je dosta sivkast crtani.

 129. Crtatni film sam gledao pre nekih 12-14 godina.Animacija me podseca dosta na japanske starije crtace.Radi se o decaku koji zivi u gradu sa majkom.Njegova majka negde odlazi i nikada se ne vraca,a on sve vreme nju uzaludno ceka.Mislim da se crtani film zove ,,Marko mama se ne vraca kuci”,ili tako nesto slicno.Uopste ne mogu da nadjem taj crtani film a dosta mi znači.
  Hvala..

  1. Pozdrav!Treba mi pomoc oko jednog crtanog filma.Crtani sam gledao otprilike pre jedno 10,11 godina na dvd.Po secanju radnja se odvija u Hong Kongu ili Kina taj tip.Baba i unuk pokusavaju da spase decakovu majku koju su otele nindze ili tako nesto.Nadam se vasoj pomoci!

  2. Jaoj trazim isti vec godinama i ne mogu da nadjem. Secam se sa sam ga imala na disku ali jedino taj od svih diskova mi fali ne mogu da verujem. Evo bas sam danas napokon nasla kako se zove na engleskom ali ne mogu da nadjem prevedeno na sprski 🙁 “3000 leagues in search for mother”

 130. Zdravo! Odavno trazim crtani i nikako da ga pronadjem. U pitanju je kratkometrazni, stari crtani, mozda iz sedamdestih. Emitovan je na kanalu d i cini mi se na rts-u pocetkom milenijuma. Neke pticice svijaju gnezdo, pa se valjda ptici izlegu i pred zimu odlete, ali jedna ptica ostaje i krece silan vetar da duva i rusi to gnezdo. Epiloga se ne secam. Animacija unekoliko podseca na Studenka. Unapred zahvalan!

 131. Setila sam se jednog crtaca, imam ceo crtani u glavi al ne vredi , ne znam kako se zove. Decak pusta brodice na reci a njegova mladja sestra nailazi na coveculjka sa zelenim prstom. On ih vodi zajedno u magicnu zemlju gde svece je zivo i treba da spasu taj svet od zle neke vilenjakinje koja ima ljubicasti palac… ako iko hna molim za pomoc

 132. Da li se neko seca kratkometraznog crtaca mislim da je bio na kanalu boomerang ali nisam sigurna, period oko 2008-2011 ne secam se tacno radnje ali secam se jednog zutog pileta i tu je bila neka baba koja je gajila to pile sa jos nekim zivotinjama, sve te zivotinje su nosile pelene i crtani je bio na engleskom?

 133. Trazim crtani,70-tih,80tih bio je na rts1.Muzika je Cajkovskog,u njemu patuljci(mozda vilenjaci) pomazu starom obucaru preko noci da popravi obucu.klizaljkama seku djon,fakir svira u frulu,a pertle same se sniraju. . .Na kraju obucar videvsi da je sve sredjeno krisom ide na golf

 134. da li neko zna ime crtanog filma,govori se o devojcici koja iz nekog razloga odlazi iz svoje braon kuce,u sumu. Tamo joj se desava mnogo avantura,upoznaje zeca sa kim se jako dobro druzi,njih dvoje nastavljaju anatrure zajedno ali kad pocne da pada kisa zec se zaglavi u potoku a devojcica mu potom pomogne.Crtani film nije bio koliko ja znam ni ja jednom kanalu vec na CD-u.Na srpskom je i gledala sam ga izmedju 2009-2011.

 135. Crtani film je izasao 1999 godine, traje manje od sat vremena i radi se o deki, unuku i misu. Unuk je imao jedno cebe koje je njegov deka (krojac) prvo prekrojio da bude odelo pa je morao stalno da ga doradjuje jer bi unuk svaki put iscepao delic tog “cebeta” dok mu na kraju deka nije sasio dugme od malog dela materijala koji je ostao. Da li neko mozda prepoznaje crtani?

 136. Pozdrav svima! Vec neko vreme pokusavam da nadjem jedan dugometrazni crtani film. Gledala sam ga recimo negde izmedju 2004 – 2009 i bio je na nekom kanalu koji nije ni Ultra ni Happy ni Minimax. Moguce da je bio na Pinku ili RTSu ili tamom nekom kanalu. Ne secam se radnje ni imena likova ali se secam nekih detalja. Tu je bila neka devojcica bele (sive/ srebrne) kose u beloj haljinici i mrsava, i neki covek stariji od nje sa braon kosom, nisam sigurna da li je imao bradu. Sve u svemu ona se pretvara u belog jelena/irvasa/soba, neku od tih zivotinja, samo mislim u zenskom rodu ali poenta je da ima male rogčiće sto znaci da nije kosuta ni srna. Poslednja scena tog filma je kako ona u obliku belog mladunceta zivotinje trci livadom, vidimo to iz pticije perspektive, a pored nje je odrastao muzijak iste te vrste zivotinje samo sto je braon, to je zapravo taj muskarac kog sam opisala. Ne secam se nicega vise, ali radnja se desava negde u divljini znaci nije kao u centru grada ili tako nesto, i valjda je on njoj nesto pomogao pa kao hteo da ostane sa njom. Film nije bio singronizovan vec je bilo samo titla. Nadam se da mozda jos neko zna o kom crtanom se radi. Sto se tice stila mislim da nije bio dizni ali ne mogu sa sigurnoscu da kazem da je anime.

  1. Tvoj opisme dosta podseca na kinesku video igricu koja je pretvorena u crtani iz 2009. godine. Koliko se secam zove se The king of Milu deer. Ima i druge nazive kao Milu Wang, Finding the Milu king: the magic reel. Ona se zove Yoyo. I ja sam ga gladala pre dosta godina ali sada ne mogu nigde da ga nadjem sa titlom. Ako neko mozda zna na kom sajtu se moze naci ovaj crtani, nadam se da ce poslati link.

 137. Narode interesu je me dali znate ime crtanog filma u kojem brata i sestru u noći poseti cvrčak koih odvodi ka nebu i putuju na polarnom medvedu do zamka u kojem se nalazi kraljica koja je kada se okrene dan ili noć

  1. I ja pokusavam da pronadjem taj crtac vec duze vreme.
   Mislim da se zove ” Petar u čarobnoj zemlji ” brat i sestra upoznaju bubu sa 4 nogu koja svira violinu, i onda sa njom krenu da lete i tako upoznaju rosnu Mariju, Bog grmljavine, pa se voze preko mlecnog puta..

 138. Mislim da je ruski crtani film. Momak traži devojku, neko je pretvorio u pticu, ima ih nekoliko, on mora da pogodi koja je njegova devojka, kad ga pitaju kako je pogodio iz prve, on odgovara da nije ni video ostale, samo je video nju.

  1. Tražim ovaj crtani već godinama i nigde ne mogu da nadjem tu uvodnu špicu,
   U uvodnoj špici je išlo ” ko šta kako zašto ko šta gde kad kako zašto” to su neke životinje detektivi bili i prikazivalo se na minimaxu
   Plz pomoziteee

  1. Da li ne ko zna kako se zove crtani u kom su glavni likovi neka stvorenja, koja kad jedu i piju posle ponoći, pretvaraju se u čudovišta?

 139. ..postovanje,godinama trazim dugometrazni crtani film gledao sam ga krajem devedesetih pocetkom 2hiljaditih mislim da je bio na nekom rtsovom kanalu ili mozda na studio B likova i radnji kojih se secam su kisno vreme skoro tokom celog filma ,psi vezani napolju kisnu covek koji je drzao te pse (mozda je sinter) je bio cupav crnu kosu bradu neuredan msm da je nosio zelenu jaknu ,upoznao neku plavusu sa kojom je izlazio udvarao se ,hvala svima na pomoci.

 140. Da li neko znao kako se zove crtac, kao zivotinje neke glavmi lik je Lola ja msm, pas sa cevennom kosom, njen otac je neki pronalazac, a ona je kao naucila DZUDO, i pokazuje i ostalima da nauceee

 141. Pozdrav! Vec dugo trazim jedan crtani, bio je na CD-u, nisam sigurna kada je izasao ali ja sam ga gledala 2010/11 godine. Radnja se odvija koliko se secam u Marseju, neka gospođica koja uvek nosi kisobran ide u poseti nekoj devojcici a ta devojcica u posetu njoj i tu se mimoiđu i ona dolazi kod nje a u isto vreme dva lopova planiraju da opljackaju tu kucu, tako mi je ostalo u secanju.

 142. Oko 2014. godine sam gledao na Ultri animirani crtani u kome se radi o dva decaka koja su u wc solju bacala razne prljave i gadne stvari i tako se svorio jedan majmunoliki decak.U crtacu ima i neki zlikovac sa velikom bradom koji je obucen u neki crni kombinezon sa roze krestom na glavi.Vec dugo pokusavam da ga nadjem ali ne mogu.

  1. Hej ljudi pokušavam naći crtać koji sam gledaš kao mala na rts1 ili tako negde 90-tih, radi se o malim životinjama, koje slave rodjendan i desi se požar i mali slon i mala žirafa gase požar, ne mogu da se setim detalja ali mi se ta scena stalno vraća. Hvala puno.

 143. Zdravo!
  Ima jedan crtani. Gledala sam ga na minimaxu pre 2010. Bio je neki stari covek koji je istrazivao more. Secam se da u intru on sedi u helikopteru i drzi kameru. Mislim da se prezivaokusto. Ako neko zna, hvala.

 144. Zdravo svima, da li neko zna kako se zove animirani dugometrazni crtani gde se glavni lik ako se ne varam zove Tristan ili Kristijan. Izgleda nerdy sa naocarima i plavom kosom. Mislim da je neki naucnik i radi dosta stvari na kompjuteru. Inace crtani je verovatno iz 80-tih ali vrlo futuristicki. On je zaljubljen u jednu devojku koja ima moc transformacije (u trenutku promeni boju kose i odecu).

  1. Da li neko zna koji je crtani ima neka devojcica sa kratkom plavom kosom i ima brata valjda sa braon kosom i toj devojcici je valjda mama dala neku lutku i njoj se istopila i onda je pokidala neku ogrlicu od njene mame gledala sam crtani na dvd-u.

 145. Ovaj crtani je vezan za neke životinje sećam se samo miševa, bilo ih je nekoliko.
  Oni su se krili od gradonacelnika.
  Pravili su neka kolica, takodje su sedeli u nekom kaficu.
  Bile su čak i neke trke zeca i kornjače.
  Postojala je i učiteljica guska. Koja je sedela na krovu dok su oni gradili kuću.

 146. Dobar dan!
  Nadam se da biste mi mogli pomoći oko pronalaska imena ovog crtaća. Gledala sam ga pre 10ak godina na Minimaxu.
  Tri glavna lika nisu animirana, ali ostali jesu.
  Jedan lik je bio super heroj, stalno je bio u svojoj plavoj uniformi, imao je brčiće i živeo na nebu, u cepelinu, koliko se sećam.
  Drugi je bila devojčica, stalno je bila u rozem i imala je roze kosu do ramena, onako malo kraću, i šiške. Njeni drugari su bili animirani.
  Treći je bio zlikovac, imao je crnu kosu. Ne sećam se na koji način je bio zlikovac, tj. šta je radio, ali se sećam da je bio zao.
  Na sajtu Minimaxa ga nisam pronašla, nadam se da vi nekako hoćete.
  Hvala unapred!
  Pozdrav!

 147. zdravo, već duže vreme pokušavam da se setim crtaća koji se emitovao na minimaxu. jedino što se sećam jeste da je glavni lik devojčica sa braon kosom i da ima svoju sobu sa krevetom na sprat.
  ima jedna epizoda gde je njena, ja mislim baka, uči da gleda na sat. i umesto kazaljki koristi ruke i noge i tako stavlja na brojeve i pokazuje joj kako da čita. ako se setim još nečeg napisaću.

 148. Da se ne secate mozda crtanog filma iz ranih 2000 krajem 90ih. Prikazivali su ga na Sat tv .Crtani je vise za odrasle sa junakinjum koja se bori protiv nekih zlih ljudi na nekoj planeti .Cini mi se da ima vise razlicitih prica u jenom filmu

 149. Pozdrav svima, godinama pokusavam pronaci jedan crtani film i nigde ne mogu pronaci, radi se o nekoj devojci (ako me secanje ne vara plave kose) koja pronalazi psa (zlatnog retrivera?) koji na kraju koliko se secam postaje lord shiva, secam se toliko scena i svega ali ga ne mogu naci nigde

  1. Draga Mina i Nađa,

   Iako ste se setile dosta detalja, ne možemo da nađemo ovaj crtani. Možda se neko drugi javi, a vi u međuvremenu pišite ako se setite još nečega.

 150. Zdravo. Vec godinama trazim jedan crtani, mislim da je anime. Radi se o nekom princu koji bezi od zli ljudi, pretvara se u pticu na kraju svake epizode i peva neku lepu pesmu (instrumental). Jedna grupa prijatelja ga isto trazi ali zeli da mu pomogne. Hvala unapred

 151. pokušavam dosta dugo da se setim, ima jedna devojčica koja ima ravnu plavu kosu do ramena. i jednog dana je otišla da slava(mislim da je pre toga čitala neku bajku pa je tako ušla u taj svet) i došla je u taj svet. sećam se bio je neki jež, i neki kamen koji je imao ruke i noge i mogao da priča. i onda je tu bila neka zla kraljica koja se hranila tuđom tugom. i ta devojčica je sa tim ježom kamenom i jos nekim mislim otišla do te kraljice (put do te palate je bio dosta prljav tj to je bio otpad) i nešto se desilo sa kamenom tim i on se pretvorio u običan kamen i devojčica je plakala. i onda je sa ježom došla u tu i ta čarobnica ih je zarobila u neki balon ali uz pomoć bodlji ježa oni su se izbavili. i ne sećam se tačno ali za to vreme bio je neki ženski noj u tom gradu odakle je kamen i povredila je vrat. takođe na kraju ta zla kraljica je postala dobra kraljica i taj kamen se “vratio u život”

  1. Draga Mašo,

   Iako si dala vrlo detaljan opis, ne možemo da nađemo ovaj crtani. Sačekaćemo da ga neko možda prepozna. Piši ako se još nečega setiš.

 152. Dobro vece,zanimame ime dugometraznog crtanog filma.Radi se djed siromah koji ima velikim usi i kako dobro cuje,leti na brodu od leda,takodje ima jeden koji je kako brz kao munja!dvoje debelih ljudi koji mogu puno pojesti…mislim da se radi cak oRuskom crtanom einsam siguran,stariji je crtani..hvala

 153. Pozdrav. Vec dugo pokusavam da pronadjem dugometrazni animirani sinhronizovani crtani film. Film je jako star iz 70-ih, 80- ih godina. Radi se o bubi koga zovu Buboslav i koji dolazi kod brata i sestre u sobu i vodi ih na putovanje u galaksiju. Oni u pocetku lete, a kasnije se secam kako putuju na velikom belom medvedu. Ako je nekome poznato molim vas neka napise❤.

  1. Zdravo svima,
   da li se neko možda seća crtanog filma u kome je glavni lik zli prljavi čika sa prljavom kućom, gde se celo selo skupi da ga operu i njegovu kuću, i on posle postaje dobar?
   I uopšte, ciklus crtaća koji počinju kadrom gde se otvara kredenac i vide se vetrenjače? 🙂 Hvala!

 154. Pozdrav!
  Vec nekoliko godina trazim jedan crtani i nadam se da neko moze da mi pomogne. Ne secam se dobro, ali znam da se radi o nekoj devojcici koja putuje kroz vreme pa se u jednom delu vraca kod Egipcana, i recimo na jos neka mesta. Cini mi se da ima vise delova i dugomentrazni je. I takodje mislim da se prikazivao na Minimaxu i mozda cak i na Pinkidsu oko neke 2010. godine.
  Hvala unapred!

 155. Zdravo! Nikako ne mogu da se setim kako se zove crtani koji sam gledala pre jedno desetak godina, možda manje, radi se o devojčici koja u toku epizode priča neku magičnu priču, ali na kraju kaže “Ustvari…” i kaže šta se zapravo desilo, što naravno, nije čarobno, već su obične dečje avanture. Čini mi se da ima neku automobilsku gumu sa sobom i da posećuje svog tatu u nekoj prodavnici, možda u prodavnici automobilskih delova, ili obuće, to mi je vrlo maglovito.

 156. Da li neko zna kako se zove crtani gde sin i cerka pokusavaju da spasu mamu, koju je neki covek oteo i drzao uvek vezanu za stolicu, imali su i neke letelice, gledala sam ga kao mala, bilo bi mi bas drago da mi neko kaze ako zna.

 157. Stari crtani film, ja sam ga gledala krajem 80tih, pocetkom 90ih. Likovi su macke i sjecam se da svi nose neke kao cool tene, naocale ( u stilu 80ih). Ne pricaju nego samo mjaucu ali onako prilicno neki elektonski zvuk.

 158. Postovani, da li se iko seca dugomeyraznog crtanog koji se ‘80tih godina prikaZivao pred Novu godinu, u kom su devjcica i kengur, koji se povredjuje, u nekakvim ogrebotinama je, ali se niceg vise ne secam, osim da je godinama isao posle podne pred Novogodisnju noc. Hvala unapred! Sretna Nova 2021!

 159. Da li neko moze da mi pomogne. Secam se neke pesme iz jednog crtaca, uglavnom pesma ide ,, ko sta kako zasto, ko sta gde kad kako zasto”. Samo se toga sećam i mislim da je crtani bio na minimaxu. Pomozite molim vas.

  1. Dragi Marko, pogledaj gore, na kraju teksta predloge za opis više detalja, ako budeš mogao da se setiš likova ili radnje, pošto na osnovu ovoga ne može da se nađe.

  2. Dragi Marko
   acno znam na koji crtani mislis ali ne mogu pomoci jer se ni ja ne secam imena. Ali mislim da je bio na jos nekom kanalu kao RTS ili tako nesto. Secam se da je to kao farma sa zivotinjama i neka crno bela macka sa ostalim zivotinjama istrazuje nesto i sl. Epizodni je crtani, anime nije sigurno.

  3. Trazim ovaj crtani vec jedno 7 godina sigurno i ne mogu da se setim imena uopste. Secam se samo da su zivotinje neke bili detektivi i resavali misterije. Imali su neki crveni auto i tu su bile macke misevi i razne neke zivotinje.

  4. Trazim ovaj crtani vec jedno 7 godina sigurno i ne mogu da se setim imena uopste. Secam se samo da su zivotinje neke bili detektivi i resavali misterije. Imali su neki crveni auto i tu su bile macke misevi i razne neke zivotinje.

 160. Pozdrav 🙂 trazim tri cratana filma vec godinama i nikako ne mogu da ih nadjem
  1. devojcica plave (blond) zivi u hotelu sa svojom dadiljom mama joj je poznata i ona tu ima svoje drugare prikazivao se na minimaxu oko 2010. devojcica se zove Eliza ili nesto slicno tome
  2. ovaj crtani sam gledala na CD-u jako je star radi se o sultanovoj zenidbi (curan je sultan) i tu budu sve zivotinje i secam se par scena: krava sece parce torte pa pojede ostatak a parce ostavi, onda mladi izvlace trepavice dugacke to mi je ostalo upecatljivo
  3. ovaj crtani se isto prikazivao na minimaxu secam se kao nekih poljana i svuda su dinosaurusi vrlo lepo animiran i veseo crtac
  ako neko zna bilo koji nek oise veliki pozdrav i hvala unapred 😀

  1. Zdravo ?
   Prvi crtani se zove Eloise in Hollywood
   Za treći nisam sigurna ali može biti tirex ekspres?

  2. Draga Sofija, kao što su ostali čitaoci rekli i kao što smo nekome već odgovorili, prvi crtani je „Eloise at the Plaza” (2003) a postojala je i animirana serija (2006): „Eloise: The Animated Series” ili „Me, Eloise!” https://www.youtube.com/watch?v=PkEIB8A9V2w
   Za drugi crtani nam je potrebna konkretnija radnja, a treći bi možda mogao da bude „Dinosaur Island” (2002) https://www.youtube.com/watch?v=Nl_YUBoqi9M ili neki iz serije crtaća „The Land Before Time” od kojih je originalni iz 1988. godine i veoma je tužan, dok su nastavci veseliji https://en.wikipedia.org/wiki/The_Land_Before_Time

  3. Hvala na odgovorima 🙂 Drugi crtani je svadba, ćuran i ćurka se venčavaju, stavljaju veo na ćurku, a ćurana svi služe jer je on sultan. Iz ovog crtaca je ona simpaticna scena kada krava isece parce torte (pojede ostatak samo parke ostavi na tanjiru) sve zivotinje su na svadbi.

 161. Pozdrav,
  Trazim ovaj crtani vec dugo I nigde ga ne mogu naci. Naime, rec je o psu koji se zove Mališa I o lovokradicama, od kojih se jedan zove gospodin Pajk. Znam da se javljaju I zeke ( braca I sestre) I sova koja je cuvar sume.
  Ako neko zna, bila bih zahvalna na odgovori ?

 162. Pozdrav, dugo vremena pokusavam da pronadjem ime jednog crtanog filma. Prica se svodi o gazdi i psu crne boje koji zive na farmi, pas na pocetku sa svojim gazdom igra ragbi po kisi, dok glavni negativci njihove komsije sa helikopterom im stalno kradu ovce i prave probleme…sve u svemu secam se da taj pas sticajem okolnosti zavrsava u vreci zavezan i bacen u neku reku i da ga iz reke spasava drugi crni pas iste rase.Tako prica pocinje to mi stalno prolazi kroz glavu ali ne mogu da pronadjem ime crtanog filma nigde, gledao sam ga pre 7-8 godina na tv-u otprilike. Unapred hvala pozzz?

  1. Postoji i ogroman macak kojeg zovu konj, kao i ludi pacovi koje predvodi beli bacov, ni ja ne mogu da se setim kako se zove

 163. Cao, trazim vec duze crtani u kome madji momak na crvenom motoru trazi nekog, ja mislim ubicu svog oca, secam se scene da se borio sa ćelavim likom u nekoj kuci/dvorcu

  1. Ima povez ja mislim preko jednog oka i svog psa ,crtani sam gledao pre 7,8 godina na ultri ali ga posle nisu prikazivali, i na kraju skoro svake epizode on se odvozi na motoru sa psom uz zalazak sunca

  2. takodje ima scena gde se glavni lik bori sa belim tigrom, i u nekoj epizodi se spominje lik sa staklenim okom.

 164. Hteocbi pitati gde mozemo pogledati ove crtane a da imamo sve epizode i sezone
  Tutenstain mali faraon na srpskom sinhro
  Skyland
  Spektakularni spajderman
  Batman 1994 serija
  Wao of planet shadow raiders

 165. Ljudi, pomozite, trazim jedan crtani emitovao se pre oko 10 godina. Secam se da se u jednoj epizodi glavni lik borio sa nekim, i da je rukom prosao kroz njega i tako uvucen u tog lika i bio zarobljen medju ogledalima. Molim vas pomozite ubija me sto nmg da se setim.

 166. Vec godinama trazim jedan crtani, glavni lik je jedan macor koga prevari drugi macor koji mu preotme kucu tako da ovaj luta svetom i obilazi redom svoje kcerke koje su udate ali ni jedna ne zeli da ga primi, odlazi i u neki zamak sa kraljem i gavranima, macor upoznaje i zmaja koji postaje jedno sa travom, mislim da se radnja odvija na Bozic i crtani je bio na Sat televiziji

 167. Pozdrav svima vec jako dugo pokusavam da se setim jednog crtanog.
  Znam da ima 4 glavna lika, 2 muska i 2 zenska
  Radi se u 3 prostorije i u jednoj od prostorija ima portal kroz koj glavni likovi ulaze da bi igrali igrice.

  I secam se da su oni neki bend i prave razne gluposti.

  I crtani je jako smesan.

 168. Da li neko zna kako se zove dugometrazni crtani film ciji su junaci slepi misevi? Prikazivao se stalno na B92. Ne secam se drugih pojedinosti, a mislim i da nece biti potrebne jer mislim da nema puno dugometraznih crtanih vilmova sa slepim misevima.
  Hvalaa.

 169. Zdravo, drugarica trazi jedan crtani, kaze da se radi o vanzemaljcima koji putuju po svijetu i onda objasnjavaju svaki kontinent i drzavu. Sjeća se da su išli u Afriku jednom i tako objašnjavali zastave…

  1. Pozdrav,tražim crtani radi se o 2 policajca čini mi se,ne sećam se ničega iz crtanog sem jedne epizode,zvala se čini mi se:pankreas,uglavno crtani kao da je iz 90-tih ili ranih 2000-tih onako depresivan malo

  2. Radi se o jednom crtaću koji sam gledao na dvd pre 8+godina.Radi se o sinu automobilu i tati automobilu.Otac automobil govori sinu kako treba da se okupa u perionici dok sin automobil to odbija.Jedino se toga sećam.Ovaj crtani tražim već 4 godine i ne mogu da ga nadjem.Nadam se da će te mi vi pomoći

  3. Nije One’Cab.Crtani je bio na DvD.Sigurno je iz 2000-tih.Secam se još da je Sin auto nasao vanzemaljca i kasnije se vratio u perionicu gde mu je bio tata

  4. Ne, nije Space Goofs, drugarica je rekla da su u pitanju 2 vanzemaljca koja putuju svijetom i objasnjavaju zemlje, poučna emisija ili serija za djecu. Takodje je rekla da su bili na srpskom na kanalu Atv u Republici Srpskoj.

 170. Već duže vreme pokušavam da se setim imena jednig crtaća. Radi se o tome da čovek-geograf biva proteran od strane njihovog udruženja. Njegov avion se ruši u džunglu (nisam siguran ali u suštini ostaje u džungli). Njegova ćerka sa još nekim ljudima odlazi da ga traži. Ta džungla kao valjda nema izlaza, ali posle nekog vremena ona prati tragove koje je on ostavio i pronalazi izlaz iz džungle kroz neku pećinu u planini. Ničeg se više ne sećam.

 171. Pozdrav, da li se neko seća imena crtaća u kome je glavni lik dečak eskim koji putuje južnim polom na sankama koje vuku psi rase haski. On je u potrazi za velikim medvedom (koji je, secam se, izgledao kao senka medveda).

 172. Vec duze vreme zelim da nadjem crtani u kojem je jedna devojcica ili decak moze da se transvormise u robota a nisu transvormersi ne mogu nikako vise delova da se setim jer sam ga gledao kad sam imao 5-6 godina

 173. Ljudi pomozite,
  Ne mogu da se setim imena crtanog i to me ubija. Glavni lik je žena, svi koriste mačeve, one tanke rapiere. Tu su i crveni i plavi mundiri. Jezik je francuski. Crtani se prikazivao u ranim 90tim.

 174. Zdravo, ja trazim crtani gde je glavni lik zeleni zec i sa njim je zecica,oni putuju svemirom i bore se protiv nekoga i secam se da ima neki pistolj sa kojim se bori i da nosi neke naocare?

 175. Pozdrav,imam problem da nadjem jedan crtani,gledao sam ga na Dvd koliko se secam,U pitanju je kao ima neke pecurke pa pokusavaju da ih ozive putem muzike da im sviraju ako neko zna neka pomogne.

 176. Dobro veče, crtani se emitovao prije nekih 7 ili 8 godina, radilo se o nekoj djevojcici crnkinji koja je sa svojim ocem zivjela na obali neke dzungle, bicu zahvalna na bilo kakvoj informaciji 🙂

 177. Dobar dan, vec duze vreme mi iz glave ne izlazi jedan crtani koji sam gledao pre desetak godina. Crtani pocinje pricom o jednom decaku koji zivi na farmi sa majkom i ocem koji su ako se dobro secam bili bas strogi. Uglavnom decak se nekako smanjuje i roditelji ne mogu da ga pronađu te njega na put pun avantura vode ptice koje lete za Letoniju(bila je neka zemlja sa početnim slovom L). U jednom delu dečak sa pticama sleće na krov neke zgrade da odmore i kako nije mogao da spava kreće da luta ulicama velikog grada. Ali nije znao da gradom posle ponoći luta statua i traži one koji su jos na ulicama. Na žalost to je sve čega se sećam, pa ako nekoga ovo asocira na neki crtani bio bih mu jako zahvalan ako bi mi to ovde napisao.

 178. Pozdrav,
  Vec duze vreme trazim jedan crtani prikazivao se na minimaxu jedna devojcica egipatska princeza putuje kroz vreme sa dvojicom drugara (brata) i resava misterije, a njihov deda je arheolog.

  1. Evo mene posle godinu dana xD, crtani se prikazivao 2012, 2013. To je to za sada sto sam iskopao, ako se setim jos nekih detalja javljam se korz jos godinu dana xD

 179. Dobar dan! Već dugo razmišljam o crtaću koji sam gledala kao dete i bio mi je veoma drag. U crtanom filmu jedna porodica dolazi kod druge na odmor. Devojčice imaju svoju sobu, a jedna kreće u novi školu. U toj novoj skoli srece novu prijateljicu sa kojim niko ne zeli da se druzi i oni je skroz menjaju na bolje i postaju projateljice. Takodje imaju i brata koji veruje u vanzemaljce i jedno veče mu pripremaju iznenadjenje i u kukuruzima u njivi prave krug kako bi on pomislio da su tu bili vanzemaljci. Jedino se toga sećam, ako neko možda zna neka mi odgovori. Hvala?

  1. Da li neko možda zna crtani u kom lovokradice kidnapuju neke životinje i odvedu ih u neki stari zamak. Mislim da ih neka Ana i njen deda spašavaju. Gledala sam na DVD, ne znam da li postoji on-line.

  2. Crtani čije ime mene muči, gledao sam ga na CD-u, sećam se da je sve bilo nekako tamno i depresivno, radilo se o nekom dečaku i devojčici koji su na nebu na nekom dirižablu/cepelinu. Radnja mi nije naj jasnije ostala u sećanju ali mi se čini da se bore za njen život i na kraju padaju sa neba na zemlju.

 180. Vec duze vreme me mnogo zanima jedan crtani ali nikako da se setim imena. Crtani je star, radi se o nekom jakom muskarcu, imao je ogromne misice i svakog je mogao da porazi. Takodje je imao dugu kosu, i onda je neko shvatio da je zbog duge kose jak, i odekli su mu kosu dok je spavao i on vise nije bio jak. Licio je na herkulesa, znaci niceg se vise ne secam.. ?

 181. Zdravo!
  Da li znate kako se zove stari kratkometražni crtani film (iz 80. ili 90-ih) čija radnja se dešava na ulicama Londona? Scene iz crtanog filma su kao u nekom gotskom fazonu, pojavljuju se neka stvorenja kao što su vampiri, vešci, slepi miševi i slično, ne sećam se tačno, (jedan od njih je izuzetno mršav i nosi plašt) i uvek je tmurno i kišovito.
  Radnje ne mogu da se setim ali mi se čini da je neko od njih bio detektiv.

 182. Dobar dan treba mi pomoc da nadjem jedan crtac. U glavi mi je da ih je bilo 4, 2 devojke (jedna je nosila plavu haljinu i plave stikle ja mislim) i 2 momka, mislim da je jedan bio onako kao indijanac bio je bez majice i imao je sekiru i on je bio zaljubljen u jednu od devojaka i mislim da su se dosta svadjali, ali nisam sigurna. Secam se da su u jednom delu neki ljudi oteli te 2 devojke i nosili su ih zavezane na konjima, ali se ne secam niceg drugog.

 183. Pozdrav! Kako se zove crtani film u kome su decak i devojcica glavni likovi i idu kao kroz papir (na razna mesta putuju ali sve je od papira). Karakteristicno je da devojcica ima jedno ljubičasto oko jedno zeleno, ja mislim i ljubicasti kosu.

  1. Ja imam jedno pitanje. Znam koji je crtani ali ne mogu nigde daa ga nadjem na srpskom da se gleda. Sally mckay se zove crtani. Ima i super spicu, i muziku. Ima jedan spanski sajt cini mi se ali je nedostupan a ja sam ga sa sinom gledana na obn tv. Pa ako neko moze da pomogne, bila bih zahvalna.

  1. Pozdrav!
   Treba mi crtani na foru SNEZANE I SEDAM Patuljaka, secam se da je snezana imala 1 patuljaka i onda nasla ostale

 184. Pozdrav! dugo trazim crtani film, koji se prikazivao na politici davne 94-95, radi se o maloj devojcici andjelu, koja je cini mi se, novogodisnja sveca na jelci, ili ta devojcica spasava drugu devojcicu andela, koja je na jelci. Znam da se na kraju ctaca mali andjeo vraca svojoj kuci, smesta se u fotelju i pije caj! Mala devocica andjeo, sa zutom ili narandastom kosom, mislim da cak nije bilo ni previse teksta u crtacu1

  1. Ne, nije, ali hvala na trudu. Cini mi se da je bio iz produkcije crtanog filma Zli patuljak, koji se prikazivao 90ih godina.

 185. Ne mogu da se setim imena jednog crtaca, koliko se secam radi se o nekim misevima koji se bore protiv neke zmije a misevi su valjda neki vitezi ili tako nesto kao srednji vek

 186. Pozdrav, zanima me ovaj jedan crtic, nemogu ga se bas dobro sjetiti. Ali radi se o bratu i sestri koji odu u neku magicnu sumu kao u neku avanturu i ima kao neka gljiva koju love i nesijecam se dali je gljiva imala bradu ili ne. Prva scena u filmu je bila kako majka od to dvoje djece vjesa robu na susilo. Crtic je bio na cdu sa jos dva filma i bio je kao bonus film.

  1. AKO SE IKADA VRATIS DA VIDIS OVAJ KOMENTAR CRTANI SE ZOVE “”””VJESTICA I ČAROBNA GRANČICA”””

   Uživaj!!!

 187. Poštovani jako dugo tražim jedan crtani koji se prikazivao na hepiju, pre dosta godina. Radi se o devojčici koja pronalazi robota kojeg samo ona može da uključi i koji damo nju sluša i onda se oni bore protiv raznih drugih robota

 188. Bio je na minimaxu jedan crtani film u kom je jedna devojčica sa plavom kosom i očima,i po nju dolazi neki zec i odvodi je u neku knjigu i ta devojčica je trebala da spasi taj svet od veštica kojoj je pomagao gavran.

 189. Dali se neko seca crtanog filma koji nije animiran (crtan je) uglavnom mislim da se desava na selu razni predmeti su zivi i tu je jedna loptica za tenis koja voli jos jednu lopticu za tenis ja mislim koja je roze boje , i ta zelena muska loptica zavrsava u nekom buretu valjda .

  I dali se neko seca coveka i krave u tom crtacu covek juri kravu medjutim njega hvata neko pleme crnaca koje nosi kosti na glavi i na ustima i pokusavaju da ka skuvaju ali ga krava spasava i postaju priateljii valjda

 190. Trebaju mi nekoliko crtaca: prvi je sa nekim majmunima u dzungli, jedan majmun je kao vodja, crven i debeo je, nosi kapu kao sto nose ljudi kada idu u pustolovine, ali mislim da pocinje da se gubi ili tako nesto, pa ga mrzi jedan beli majmun koji gine mislim, uglavno tu dolaze neki ljudi pa se jedan ja mislim starac svadja sa tim crvenim majmunom jer je ta kapa njegova, bio je sinhronizovan na dvd.

  2 crtani: radnja se desava u dzungli gde ljudi padaju sa svojim avionom ali ih ugoste maje ili inke, napadaju ih kao neke gorile a vodja od tih gorila ima od aviona kao zlatni menjac i jedan krupni lik iz te grube ih brani od tih gorila ili sta vec jesu, uglavnom zena trazi svog muza a decak oca, muz je negde zarobljen zena prica preko nekog ogledala s njim koje maje imaju ali ga gube valjda, msm da je crtani bio na minimaxu.

  3 Nzn puno ali se secam da je jedan od negativaca bila zmija msm zelena koja valjda zeli da pojede heroje a zivi u lavirintu sa nekim jajima ja mislim.

  1. Zdravo svima,

   Ja sam 1985. godište a kao mali dječak gledao sam jedan neobičan animirani film iz vremena devedesetih godina.
   Mogu reći da sam zapamtio samo neke male dijelove, koji meni nisu pomogli da pronađem naziv.
   Pocetak Filma /ne crtanog dijela filma: se odvija u sobi jednog dječaka koji je plave kose.
   On ima mali kabriolet autić, sjeda u njega i desi se čarolija. Taj auto počne da lebdi, i izleti kroz prozor.
   On leti iznad kuća, a oko njega sve što je stvarno postaje čudno, boje se mijenjaju, i on uđe u svijet animacije.
   Postaje Crtani film, u kojem je glavni junak neke bajke.
   Taj crtani film, ima u sebi dijelove pjevanja, plesanja ali to rade drugi crtani junaci.

   Jako zanimljiva priča koju nikako ne mogu da pronađem.
   Hvala ko zna i pronađe.

 191. Već duže vrijeme pokušavam da se sjetim imena od jednog crtaća. Radi se o gusarima i jednoj kao princezi, koja biva oteta. Nakon toga oni idu na to jedno kao putovanje i tu se dese mnoge cudne stvari kao npr. sirene koje pjevaju magicne pjesme. Onda divovska zivotinja za po kojoj su oni hodali i mislili da je tlo i jos mnogo toga. Sjecam se jos da je na tom brodu bio jedan pas onako bijel i cupav i bas dosta je slinio. Nadam se da je ovo dovoljno.

 192. Pozdrav! Da li mi možete pomoći? Crtani je prastar, iz 90-ih, ako ne i pre, možda je čak i domaći, kratkometražni. Slon je izgubio svoju omiljenu detelinu ili cvet unutar koga se nalazi čitav svet pun malih bića, pa pretražuje čitavo polje istog tog cveća, ne bi li ga pronašao. Mislim da se u crtanom pominje i lik koga zovu doktor Tko. Hvala unapred!

 193. Poštovani,
  Dugo trazim jedan crtani nadam se da mi mozete pomoci. Rijec je o djecaku koji nema cipele kao druga djeca vec hoda bos i zbog toga ne moze u skolu. U jednom trenutku vrijeme u njegovom gradu staje da tece a on mora odnijeti nesto ali ne znam sta dobroj plavoj vili. On juri sumama i na putu ga ometaju zla lisica i neka druga zivotinja i pokusavaju ga odvesti zloj vjestici. Na kraju se pojavljuje zla vjestica prerusena u vilu ali taj djecak (mislim da se zvao ćiću) kapira da to nije vila vec vjestica. Tu pocinje njihova borba i pojavljuje se dobra plav vila i spasava ga. Grad se vrace u normalu a djecak dobija nove cipele i krece u skolu.

  1. Dragi Lazare, na osnovu ovoga ne može da se pronađe o čemu je reč. Da li možeš da se setiš kad je otprilike crtani nastao, kakva je animacija, da li je dugometražni i na kom kanalu si gledao?

  2. I mene toliko muči cio dan sto ne mogu da se sjetim imena tog crtanog. Ti si brt detaljno opisao, samo bih jos dodao da je predmet koji mora da odnese dobroj plavoj vili zapravo GLOBUS koji je probusen od strane zle vjestice. Ako neko sazna neka javiii pls

 194. Dobar dan da li se secate nekog crtaca o vanzemaljcima i detektiv neki koji ih lovi.pa je uradjen na foru area 51 dugo se prikazivao kod nas

 195. Već dugo ne mogu da pronađem jedan crtani ili animirani film, koji se, čini mi se, emitovao na Happy televiziji.
  Radi se o dečaku koji ima figuru vuka, zmije i orla koji pod magijom oživljavaju. Dečak je, koliko se sećam, imao deku koji je umro zbog loše magije zbog koje se i figure – životinje čak boje. U jednoj sceni dečak je radio kontrolni u školi i onda je olovka počela sama da piše rešenja, a dečak je čuo u glavi kako ga neko doziva i od straha je zaustavio i polomio olovku.
  Unapred hvala na odgovoru!

  1. Da li neko zna kako se zove ovaj ctani film radi se o jednoj devojcici i njeninroditelji se sele u drugi grad i u nekoj kutiji nalazi jednu knjigu mislim da senradi o nekim zecevima i onda je u toj knjizi nasla neko pero i ulazi u taj svet njen tata dolazi u njenu sobu da proveri sta radi i ona nije tu on misli da je ona pobegla i ide da je trazi po kisi bio je mrak i izgubio je naocare dok je on trazi ona je u tom svetu i ima neka zla kraljica i njen pomocnik je vrana i na kraju ta zla kraljica pistaje dobra i vrana se pretvori u coveka i ta devojcica se vraca kuci to je sve cega se secam ali nigde ne mogu da ga nadjem.

  2. Vec duze vreme trazim jedan crtani koji sam imala na disku i nikako ne mogu da se setik kako se zove. Radi se o tri devojcice koje nakon sto su popile neke sokove i ako se dobro secam nakon sto ih je udarila struja u jednom frizerskom salonu, dobijaju moći. Jedna devojka (glavna) sa dugackom plavom kosom u crvenom kostimu je dobila ogromnu snagu. Druga devojka, duge crne kose, u plavom kostimu je dobila moć letenja. Treca, koliko se secam crnkinja, obučena u zeleni kostim je imala moć da vidi kroz zidove. Molim vas opisala sam sto sam bolje mogla, ako mozete, pomognite mi❤️

 196. Vec dugo pokusavam da se setim imaena crtaca koji se prikazivao na Minimaxu, radi se o coveku koji ima dva cudna ljubimca i oni zive ispod zemlje, valjda dolazi do neke katastrofe i oni jedini prezivljavaju

  1. Pozdrav, mislim da se zemlja zvala nešto kao Arkana, a ljubimci su izgledali kao mravojedi, pominje se neka katastrofa i oni su jedini preziveli

  2. Da li neko zna kako se zovu ova dva crtaca?
   1. U prvom crtacu grupa tinejdzera se prijavljuje za neku vrstu rijaliti soua. Medjutim taj sou se odvija u prasumi ,u nekoj divljini. Na pocetku crtaca biraju se ucesnici u velikoj sali uz pomoc reflektora. Bira se njih pet ili cetiri. Kada je grupa izabrana dok putuju u avionu na mesto snimanja,neke kontrakcije se dese sa avionom koji se srusi. Grupa iskace padobranom i ostaje zaglavljena u praistoriji sa dinosaurisima i pecinskim ljudima oko sebe da bi na kraju bili spaseni od strane novog helikoptera koji se dosao na poziv naucnika koji su uspeli da usred prasume pozovu upomoc(naucnici su deo posade aviona). Akcenat je najvise stavljen na odnos izmedju grupe tinejdzera tokom njihovih avantura u prasumi. Gledala sam ga na CD-u.

   2. Ima mnogo,mnogo Anima crtaca koji su prikazivani na ultri ali ja mislim da mi je ovaj ostao u secanju nekako najbolje. Radi se o mladoj zeni koja zeli glumacku karijeru. Ona ide na neku akademiju ili kasting. Secam se da je bila u svadji sa nekim glumcem ili pevacem sa sivom kosom,takodje se secam da je posle te svadje glavna heroina odsekla svoju narandzastu kosu na kratku do vrata(kao musko). Crtani je imao dosta filmsku pricu. Secam se recenice koja je izgovorena:”U minuti je promenila ceo tekst improvizacijom. Takva se samo jednom radja.”

 197. Treba mi pomoc oko imena jednog crtanog filma..Radnja se desava tako sto devojcica seta pored macije trave sledi jednu macku.Pritom ona krene da prica i pretvori je u macku i povede je sa sobom u maciji grad.

 198. Pozdrav, Da li se neko možda seća crtaća ko je se prikazivao ako se nevaram na Stankom televiziji, gde se radi o tome da kada porodica zaspi sve stvari ožive i pokušavaju da naprimer nađu nešto što je izgubljeno ili da reše neki problem a kada treba da osvane sat ih uvek upozorava da treba da se vrate na svoja mesta, znam da je bio sinhronizovan.
  Unapred hvala

 199. Zdravo!
  Nikako ne mogu da se setim imena crtaća o vilama i vilenjacima koji izgledaju nešto poput onih iz “Mija i ja”, znam da imaju isti oblik krila samo sa vedrijim bojama, sve u svemu, bore se sa nekim debelim čovekom u zeleno ljubičastom odelu sa onim hipnotišućim crno belim krugom na stomaku, valjda je sa neke druge planete ne znam, sećam se specifičnog dela kada jedan vilenjak napravi uragan da bi se borio, imao je tamno plavu estetiku kako se sečam, postoji i glavna vila u beloj haljini sa dugom platinum kosom koja ih nadgleda…

  1. Draga Jovana,

   Da li su u pitanju „Vinks vile” (Winx Club) iz 2004. godine? Ovde je prva sezona na srpskom https://www.youtube.com/watch?v=ju1RWSZIZ2A&list=PL1so7seHngWtlOCX9-6G4aJUfUnGe3-61
   Drugi predlog su „Anđeoski prijatelji” iz 2009. godine (Angel’s Friends) https://www.youtube.com/watch?v=lxHOGHKt6_c za koje je neko već pitao, a takođe su ljudi predložili i „Nebeske plesače” (Sky dancers) https://www.youtube.com/watch?v=fomhruassYI (1996)

  2. Da li neko zna kako se zove crtani, gledala sam ga oko 2013-2014 na Mini ultri. Pokušavam da ga nadjem već duže vreme ali nigde ga nema. Sećam se da je bila neka tamno roza mačka,svetlo rozi zeka(žensko i mačka i zec) i braon majmun, ne mogu da se setim da li je bio još neko. Kako se sećam oni su u nekoj šumi i mogli su da lete. Mislim da su imali i neke zvončiće ( u obliku štapića) i mislim da su bili i neki čarobni kristali. Ne mogu da se šta su radili ali kako se sećam crtani je bio sa epizodama.
   Mnogo bi mi značilo kad bi mi neko rekao kako se zove crtani. Hvala u napred!

  3. Nobody, našla sam crtani početkom ove godine valjda. Došla sam da vidim da li je neko napisao nešto, hvala ti puno jeste taj crtani.

 200. Zdravo, imam jrdno pitanje u vezi jednog crtaća. Gleda sam sa dvd-a me tako davno (uglavnom gledala sam posle 2010., ali ne znam kada je izašao). Radi se o svetu nekih insekata, većinom crva(ili gusenica). Glavni liko vi su bili porodica gusenica (mama, tata i ja mislim njihov sin). Taj njihov sin je imao drugare, sa njima je išao u akva park, u skolu, mislim da im je nastavnik bio pauk, a doktor skakavac. Sećam se da je u jednoj epizodi njihiv deda umro, pa su ga sajranili na nekom drvetu i pustili ga u vodu. I oosle teeoizode je neka trka sa gliserima, i tu je onog malog deda (sada u obliku leptira) spasao i pomogao mu da pobedi. To je sve što znsm, nadam se da neko zna na šta mislim.

 201. Vec dugo vremena pokusavam naci dva crtana i nikako mi ne uspijeva.
  Prvi je smjesten negdje u srednjem vijeku, poprilicno sam sigurna da je francuski. Glavni lik je taj vitez koji je konstantno u tamno plavom oklopu sa crvenim percem na vrh sljema, znaci nikada ga ne skida. Znam da on i ostali likovi zive u zamku, ima carobnjak (na tavanu koliko se sjecam) i princeza koji vitez stalno spasava. Ostalo mi je mutno, mislim da je imao i pomocnika, samo znam da je on najjaci bukvalno kao Supermen.

  A drugi nemam pojma odakle je, jedna mama/baka odgaja deset giganata (mozda i robota) i svima su imena zapravo brojevi, npr. jedna je skroz roza i stalno nosi tutu suknjicu i kad skace sve se zivo trese, mislim da je ona bila broj 6.

  Bilo kakva pomoc bi bila dragocjena, narocito za prvi, ganjam ih godinama.

  1. Mozda je prvi crtani ,,Vitez Gvozdeni Nos”. Vitez je pomalo smotan, spasavao je princezu Kasandru, a njen otac ,kralj Kadet, imao je zlog brata koji je pokusavao da preotme presto. To je sve cega se secam, trazila sam ga i ja dugo po internetu ali bezuspesno

 202. Pozdrav, pokusavam da se setim jednog crtanog animiranog starog. Sve u svemu neki lik je upao u ogromni svemirski brod pun zena gde na kraju on vozi letelice sa njima pa se njegova letelica transformise sa tri glavne devojke (svaka zasebno ima svoju letelicu) u crtanom i bore protiv nekih zlih cudesa u svemiru.

  1. Zdravo, pokušavam da nađem jedan crtani koji smo gledali u vrtiću , nisam sigurna koji bi vremenski period odgovarao ali definitivno nije sadašnji, možda 19.vek. U pitanju je čovek sa dugom crnom kosom koji jedva da govori kroz ceo film, mislim da Bezi od nekog čoveka i njih dvojica medjusobno mnogo lice , ali taj drugi je kao neki duh ili nesto tako.

 203. Dobar dan,
  Tražim jedan crtani. Ne sećam se kako se zove,a ni gde se prikazivao. Sećam se samo jednog dela. Radi se o dečaku kome je tata naučnik ili tako nesto. Njegov otac i on su bili u kućici na drvetu sa tatinom kolegama. Onda je njegov otac nestao,ili je samo otišao u prošlost. Tako nesto. Ili je dečak otišao u prošlost. Nije ni bitno taj dečak se sprijatelji sa nekim drugim dečakom koji valjda ima tamniji ten kože. A glavni lik ima,koliko se sećam,žutu kosu.
  Radi se o crtanoj seriji.
  Nije Animalina

  Hvala unapred!

 204. Pozdrav, mučim se već par godina da se setim imena jednog dugometražnog filma sa kanala D. Jedinih detalja kojih se sećam jesu da je na kanalu išla muzika i spot iz tog filma u kome se povremeno pojavljuje neki robotić, crnka peva tu melodiju iz filma i pozadina je roze, prikazuje se i neka zgrada, nažalost to su jedini detalji kojih se sećam, ne mogu da se tačno setim ali u refrenu pesme su reči tipa realy realy realy for it ili tako nešto. Hvala Vam unapred.

  1. Ne nažalost, sve mi je u nekoj magli, sećam se da je spot bio i deo filma, da se u tom delu radnja odvija u sobi gde se robotić šeta dok crnka peva.

 205. zdravo:) Nemogu da se setim ruskog crtanog filma koji sam gledala pred sigurno 30 godina.U cratnom filmu glavni lik je valjda voz koji mnogo voli leptire i cvece i uvek kasni jer izlazi sa pruge da bi mirisao cvece i jurio leptire. Taj crtanisu pustali zajedno sa Tri banane, Po doroge s oblakami sl.
  Hvala vam!

 206. Moze li pomoc. Sjetila sam se jednog crtaća kojeg sam gledala kao mala. Radi se o jednom dječaku/djevojčici koji zaspi u malenom čamcu i taj čamac ga odvede daleko u neki drugi svjet.

 207. Bukvalno bih sve dala da pronadjem ovaj crtani. Znam da je bio na SAT tv-u, ne secam se bas lepo. Znam da je u pitanju mali beli meda koji je imao ‘svemirski’ brod, na kraju crtanog filma jedan zenski meda umire ali je nekako beli meda ozivljava, cini mi se da se u crtanom pominje boginja Kali, znam da me je to malo plasilo? unapred hvala

 208. Pokusavam ovog crtaca da se sjetim 10-ak godina.Uglavnom,mislim da je bila spanska produkcija ali mislim da je bio na srpskom,kao neke male lutkice (one sto se kontrolisu kanapom) i sjecam se jedne epizode kada kao dodju na jedan piratski brod i dodje kapetan i kao se tu bore.Te lutkice su bile bas male a i sjecam se da je uvodna spica bila bas energicna i pjesma zarazna.Sjecam se takodje kao kada te lutkice setaju jasno se vidi trzanje ne znam kako da objasnim.Sve u svemu,hvala vam unaprijed na odgovoru i nadam se da cete znati ime.Pozdrav

  1. Dragi Strahinja,

   Da li su lutkice krpene ili drvene (kako su animirane)? U pitanju je onda crtana serija ako se sećaš epizode? Na osnovu ovoga ne možemo da nađemo, pa nam javi još neke detalje.

 209. Pozdravljeni,
  Pokusavam da nadjem jedan japanski crtani al ne zna kako se zove. Crtani se puštao ’90. Ono cega se sjecam jeste jedne djevojcice koja spasava selo od bogova vulkana.

  1. Takođe, čini mi se da je imala i bijelog konja i da je sa njim isla negdje i sa nekim razgovarala u oblacima. Zaista ne mogu da se sjetim, a tako bi ga htjela naci ?

  2. Ja trazim taj crtani godinama ? secam se da su bili i samuraji, a devojka dolazi do Vulkana, dize dva prata i vice SHINDJINE podigni se!!!! I tako izaziva tog Boga vulkana ili tako nesto… Inace njen konj se zvao Fubuki

  3. I ja tražim taj crtani već duže vreme. Devojka se zvala Snežana, njen prijatelj Cukitaro, sa decom u selu su na snegu posle grudvanja pili slatko vino i jeli gomboce. Išla je na vulkan da izazove tog nekog boga. Prethodno spomenuti Šinđin i Fubuki dodati na imena koja ja pamtim i uotavo spomenuh nažalost nisu na Google urodili plodom…

 210. Pozdrav,
  Ne mogu da se setim kako se zove crtani,
  Radi se o poplavi, gde su se sve zivotinje skupile u tu jednu kucu na brdascetu koju nije dosegla voda, dosta se razlicitih stvari desilo dok su bili u kuci, na kraju je kornjaca ispala glavni zlikovac sto je bilo neocekivano skroz.
  Nadam se da mi mozete pomoci da nadjem crtac, hvala unapred

  1. Raining Cats and Frogs
   Celu noć ga trazim za sebe, i najzad sam uspeo. Pa evo da prosledim, to je taj koji si opisala sigurno ?

 211. Nadam se da mi mozete pomoci. Naime,kao mala gledala sam jedan crtani cijeg imena sad ne mogu da se sjetim. U crtanom,djevojcica zivi sa tatom naucnikom i imaju puno zivotinja i njihov cilj je valjda da nadju nekog zlatnog majmuna sa zelenim ocima.

 212. Zdravo! Pokušavam da se setim crtaća koji sam gledala kao mala. Radi se o bratu i sestri koji vide cvrčka koji svira violinu a zatim odluče da putuju na belom medvedu do kraljica sunca i meseca. Zaustavljaju se i na mlečnom putu i jedu ga. Na kraju se uz pomoć neke rakete vraćaju nazad, bude se i vide cvrčka kako se rasteže i odleti.

  1. I ja vec duze vreme trazim taj crtani ali taj crtani je jako star i secam se da se glavni lik zove Buboslav ali ne mogu da ga nadjem.

 213. Ne secam se bas dobro crtanog filma. Znam da je u pocetku bilo nesto u vz poplave i prikazuje se covek koji pokusava da pomeri stoku na sigurno mesto. Onda vljd udara grom koji pogadja drvo i drvo pada na kucu pa dolazi kao neka sova nmp. JAKO CUDAN CRTAC.

 214. Već dugo pokušavam da se setim crtaća ali ne znam tačno o čemu se radi davno sam ga gledala. Sećam se sitnih detalja. Npr dečak i devojčica koji su otišli na neku planetu gde žive miševi a ti miševi su svaki dan jeli i krali sir sa rupicama tu je bilo još stvorena ali ne sećam se kojih.
  Hvala unapred.
  PS. Ako me budete pitali za još detalja ne znam stvarno to je jedino čega se sećam.
  PS. Dečak je imao plavu kosu

 215. Trazim crtani mislim da se prikazivao na OBN-u. Uglavnom brat i sestra su glavni likovi i izgubili su majku. Biju se protiv nekih robota a glavno oruzije tog decka je boomerang. Molim vas pomoc.

 216. Nesjecam se bas ocemu se radi ali znam da imaju neke zivotinje ili ljudi koji idu na avanture, u jednoj epizodi su bili u dzungli, u jednoj epizodi su bile ovce kojima su pomagali.

 217. Postovani,

  Da li se neko seca dugometraznog crtanog filma u kome se radi o devojcici koja nema roditelje, a koju cuva prijatelj njenih roditelja i zivi na njegovom rancu koji se zove Orlov…. Ima prijatelja psa i cuva ih i dekica koji je zaposljen na rancu.
  Ona napusta ranc penju se na planinu, napada ih puma i pas bude povredjen. Mozda postoji i neki konj tu kada je pas spasava ali ne pamtimo bas lepo.

  Ukoliko neko zna neka se javi sa odgovorom. Hvala puno

 218. Ne verujem da ce iko odgovoriti aki treba mi pomoc oko jednog crtaca secam se samo jednog dela : dva decaka u camcu ili slicno u svemiru tacnije mlecni put roze boje i jedan decak uzima solju u ubaci je u mlecni put i izvadi je i u njoj je mleko , nije onaj sa tri mace nego su bas dva decaka pomocccc

 219. Kako se tacno zove crtani, radi se u djungli i nekim klanovima, i imali su mravojeda za ljubimca(mislim). Mislio sam da se crtani zove inari, ali ne mogu da ga nadjem.

  1. Nije, radi se bas o dva klana koja se valjda bore ili su u nekom takmicenju, znam da su valjda imali neke sare na licu. I bila je neka ljubav decak iz jednog i devojcica iz drugog, a nije im bilo zabranjeno da se druze a kamoli da budu u vezi zbog nesporazuma klanova.

 220. Vec dugo pokušavam da se setim imene crtaca gde ima više delova u jedon epizodi je bio neki jogurt Jogi koji umire.A u crtacu valjda ima 2 osobe(zivotinje)gde jedna moli drugog da se igraju i on ne zeli ,a zatim se pretvori u neku zver i juri ga.

 221. Već dugo pokušavam da nadjem kako se zove jedan crtani koji je,ja mislim, bio na kanalu ultra tv. Radi se o animiranih crtanoj seriji.
  U crtanom se radi o ljudima obučenih u odelima plave,crvene,žute,zelene i crne boje. Ti ljudi voze nekakve vukove. Ti vukovi nisu životinje nego kao neka vozila mehanička. Oni su kao spasavali ljude sa drugih planeta. Mogli su da se spoje i naprave velikog “čoveka Transformersa”.
  Sećam se da je crni vuk uvek bio kao glava, valjda crveni i zeleni kao ruke i žuti i plavi kao noge.
  Nadam se da ste razumeli i hvala vam unapred!

  1. Zdravo! Već duže vreme pokušavam da nađem dvd crtani film, naslovna strana je devojčica plave kose koja je izgubljena u šumi i juri je sova, a iz crtanog se sećam delova gde ona slučajno pojede sve bombonjere iz kutije pa pravi nove kao zamenu, zatim kako svira klavir, nosi duge haljine (možda je princeza) i sećam se scene gde se neka ogrlica sa belim perlama pokida, zatim ona pere svoju kosu i staje na vrh stepenica gde razgovara sa svojom majkom, majka izlazi iz kuće i nakon toga devojčica ode u šumu preko puta njene velike kuće i tamo se izgubi. Nikako da ga nađem, a dvd mi se negde izgubio…

  2. Zdravo, vec neko duze vrijeme pokusavam da nadjem jedan crtani, ne znam mu tacno ime. Radi se o bratu i sestri koji upoznaju nekog cvrcka koji svira violinu i odvede ih do nekakvog carobnjaka koji uspavljuje djecu pomocu nekog praha. Nakon toga upoznaju princeze sunca i mjeseca. Poslije to dvohe putuje sa carobnjakom do raznih zanimljivih mjesta nekakvom raketom a na kraju crtica se brat i sestra probude a cvrcak odleti kroz prozor dok oni gledaju. Unaprijed hvala!

 222. ćao, da li se neko možda seća crtanog (sa minimaksa verujem) u kom su devojčica aša i njeni drugari (nazivali su se musketarima) preko kompjutera rešavali probleme ekološke prirode po svetu? mislim da se zvao aša i drugari ali ta pretraga ne vodi nigde..

 223. Zdravo, treba mi pomoć oko jednog crtaća koji sam gledala kao mala, a sad bih želela da ga pronađem i pustim svojoj deci. Radi se o zmaju i jednoj devojčici i ono čega se sećam jeste da ta devojčica bezi od kuće i nalazi je zmaj koji joj pokazuje tunele gde se oni kriju, provodi celo veče sa njim i on joj prica o životu zmajeva. Na kraju je vraća kući, ako se dobro sećam. Hvala unapred na pomoci 🙂

  1. Zdravo,

   Da li neko zna neki poludugometrazni crtani film prikazivan na tv Politika ako me secanje sluzi.
   Stil je nesto poput Guliverovih putovanja ali dosta mracnije i desava se negde na obali mora. Deluje mi kao britanske luke. Takodje podseca na Gospodara Prstenova animiranog
   Bio sam mali pa ne mogu da se setim vise detalja, verujem da je prica vrlo ozbiljna.

 224. Hej ne znam da li ce neko odg ali ajde da probam i ovde da ga potrazi ugl crtani je star glavni lik je jedan psic kog je poslao neki prorok sta god na Zemlju jednoj curi i onda ona se zblizava sa njim i saznaje da on ima isceljiteljsku moc i mislim da je imala neka plava svetlost oko njega nmp ne secam se bas gledala sam ga pre mnogo godina i onda ona pocinje da prati tog psica negde i poce i njena drugarica sa njom one zavrse na brodu i tu ih zaribe ali ih spasi neki deda i da im camac i pas ih odvede do tog proroka i posle odlazi vljd u neku piramidu i da spasi nekog decaka a njega cuva jedan lik koji spava sa otvorenim ocima a kada je budan ima zatvorene oci…. Molim vas ako neko zna kako se zove crtani neka mi odgovori trazim ga godinamaaaa

  1. Zdravo htijela sam pitati da li mozda znate ovaj crtani
   -koliko se sjecam bila je neka devojka ili princeza koja je bila zarobljena imala je jednu pticicu koja je prenosila poruke njenim prijateljima,sjecam se da je jedan od prijatelja bila panda i jos neke zivotinjice i sjecam se da je imala muzicku kutiju koja je proizvodila divnu pjesmu
   -punoo bi znacilo ako ga nadjete,trazim ga vec 5 godina haha

 225. Jel možete da mi pomognete,gledala sam neki crtani 80ih i 90ih, počinje tako što neki covek igra golf,ali sve nekako futuricno izgleda. Posle čega se sećam da neki momak putuje na neki planetu,tamo sretne devojku i neke medvedice (ili životinje?) Koji lete i pevaju. Znam da zvuči komično…. Hvala unapred

  1. Nije Space Jam.
   Crtani je na nekom stranom jeziku (španski ili francuski)
   A ljudi su imali kao neke male kocke iznad glave i tu su bile te životinje….

 226. Da li neko možda zna na engleskog kako se zove crtani Odred iz galaksije. Dugometražni je, radnja je u svemiru i bore se ljudi tj samo žene i neki paranoidi. Kod žene dve su frakcije Jedni crveni i plavi. Paranoidi otmu jednu usade u nju plod. Rodi se covek muskarac i one na tom brodu hice da ga spasu posto, sve tri strane zele to novo bice.

  1. Pozdrav svima,
   Pokusavam da nadjem crtani. Pna varijanta crtanog u kojem su figure od plastelina. Na pocetku djecak ulovi muvu i zaveze na konac i igra se. Naidje covjek sa drugim djetetom koje place jer zeli tu muvu. Djecak je trampi za nesto drugo i do kraja crtanog on stvar koju ima mijenja za bolju, jer se ispostavi da to sto ima treba nekom drugom. Na kraju znam da uspije da dodje do svilene bube i da od toga napravi posao.
   Nadam se da je nekad neko gledao, i da nisam sto promasila.
   Hvala

 227. Kako se zove crtani, radnjase desava u moru, jako je tuzan jegulja nesi na kraju umire od nafte, jako jako tuzan crtani. Hvala u napred

  1. Videh da se ovaj crtani pominje i u starijim komentarima ali nije jos uvek pronadjen! I ja ga trazim vec godinama. Evo jos par detalja kojih se secam kao pomoc: u prici je i morski konjic (ili mala narandzasta hobotnica nisam siguran) koja je zapravo decak. Njegov deda je ribar koji ga trazi. Takodje, tu je i rak koji kroz ceo crtani trazi kucicu pocevsi od skoljki pa sve do raznih flasa i konzervi. ‘Cudiviste’ koje je u moru, koliko se secam ne zove se Nesi, ali na zalost ne secam se kako se zove. Ono misli da je poslednje od svoje vrste i tek na kraju shvata da nije samo vec da postoji i Nesi – poslednja zenka njegove vrste (ako sam u pravu).

 228. Dali se mozda neko seca kako se zvala animirana tv serija sa bajkama. Svaka epizoda je bila razlicna bajka. Intro je bio nesto kao sa karakterima koji se pojavljuju u bajkama, ljudi, zivotinje i tako to, kao nesto marsiraju…

 229. Ja pokusavam da se setim crtaca sa dvd, princeza kao vitez se nalazi sa princom i bore se macevima posle se zaljube ima i neki zmaj koji posle postane dobar

 230. Zanima me kako se zove ovaj crtani. Bio je na minimaksu 2009-2010 godine. Devojcica sa zutom kosom i crnobelom haljinom zivi u hotelu i tu pravi nevolje.Ima batlera i ima nekog prijatelja sa tamnijim tenom.Mislim da se devojcica zove Eliza.

 231. Mene zanima da li neko zna za crtani u kom su neka deca, družina, i svi imaju po nekog robota koj kao može da se unapredi, veoma je slicno digimonima samo su roboti u pitanju ako bilo ko zna i ima neku ideju o kom se radi nek napise!?!?

 232. Da dodam da vise nisam sigurna da je to nesi vec je mozda i samo jegulja, a mislim da umire od naftnih mrlja u vodi

  1. Draga Ivana, postoji crtani „Freddie as F.R.O.7” poznat i kao „Freddie the Frog” (1992) gde je glavni lik žabac, ali tu su Nesi i jegulje i scene pod vodom, samo nije tužan crtani: https://www.youtube.com/watch?v=FaH1j_5Ke48

   Drugi je igrani film iz 1995. godine, u kom morsko čudovište Orki umire zbog zagađene vode: https://www.youtube.com/watch?v=Rg24GXMRE5I

   Takođe postoji i čuveni film „Čudovište iz Loh Nesa” (Loch Ness iz 1996): https://www.youtube.com/watch?v=L90001PVzec

   Možda su ti se u sećanju preklopile ove priče.

  2. Znam na koji crtani misliš. Našao sam ga. U pitanju je letonski crtani film iz 1991. godine. Link: http://www.latfilma.lv/a/056/

   Podaci za dalju potragu:

   Production Studio Dauka
   Ness and Nessy
   Animation, 1991, 35mm, color, 60′

   Još uvek nisam našao video, ali jesam kako se crtani zove. Ako nađem video, okačiću link, a nadam se da će, ako neko drugi nađe crtani pre mene, takođe ostaviti link ovde.

 233. Mozete li mi pomoci da nadjem crtani film? Radnja se odvija u moru i mislim da je glavni lik Nesi cudoviste, ali nisam sigurna, ali neko tako stvorenje i mislim da ona umire, i tu su oko nje su uvek neke jegulje koje su valjda njeni prijatelji. Film je jako tuzan i mislim da na kraju stvorenje umire. Ne znam iz koje je godine, ali sam ga gledala pre nekih 15 godina

  1. Ja ga ne mogu naci vec duze vreme. Crtani je jako tuzan. Da ona umire na kraju od nafte tu si letece ribe koje napadaju brodove i tako umiru. Ona je zalju ljena u drugu jegulju ali mislim da on ostaje ziv.

 234. Ja pokušavam već neko vreme da nađem jedan crtani koji sam gledala najverovatnije na kanalu D kao mala ,ovako radi se o nekoliko devojaka koje su srednjoškolke i poseduju neke ćilibare koje su nosile kao pirsing u pupku i u suštuni to im je davalo neku magiju .To je sve čega se sećam ali znam da je animacija bila takva da podseća na Bratz crtani . Hvala unapredd

 235. Već dugo vremena pokušavam da pronađem jedan crtani film koji sam vrlo češto voleo da gledam kao dete.
  Crtani je dugometrazni i radi se o jednom robotu (čini mi se plavo bele boje) koji prevozi putnike. Na početku crtanog oni se sruše u neku zavejanu planinu. Ljudi odlaze po pomoć i upadaju u nevolju. Robot dolazi da ih spase.
  Sećam se da ih je spasao tako što je rukom udario u metalni zid i nastala je poplava a oni su naravno uspeli da pobegnu.
  Bio bih vam zahvalan ako biste uspeli da pronađete taj crtani.

  1. Hvala na trudu ali crtani je daleko stariji od navedenih. Crtani je iz ’80tih ili’ 90tih, doba transformersa i roboteka.
   Takođe sam hteo da vas upitam za jedan japanski crtani o 4 ili 5 devojaka koje upravljaju nekim svemirskim brodom a zaplet nastaje kad im upada uljez (čudovište) i stvara probleme. Crtani je takođe iz ’90tih… Hvala!

 236. Stari crtani film, otprilike 90e godine su u potanju. Likovi su antikvat/naučnik iu spolnog sveta, sećam se nekih kockica iz neke igre, i on dospeva u svet magije. Pomaže princezi sa belom kosom da pobede zlog čarobnjaka. Ona ima sposobnost da ga vidi i tako prati na tom putovanju. Na kraju ona prelazi u stvarni svet kod njega. Bili su i zmajevi koliko se sećam, i neka stvorenja koje je slao zli čarobnjak koja ispuštaju užasne zvukove.
  Ako nađete svaka čast.

 237. Volela bih da znam kako se zove crtani koji govori o plavoj devojcici koja se zove Moly i sa porodicom stalno ide u jedno malo mesto kod tetke gde su joj najbolje drugarice. I takodje njena prabaka se zvala Moly.

 238. Zdravo, da li znate mozda ime crtanog u kome su glavni junaci medvedi. Znam da su oni veliki, sudaraju se i jedan je dosadan i pospan. Gledala sam ga u periodu izmedju 2005-2009. Ne znam tacno koja je godina bila i na kom je kanalu bio. Hvala unapred

  1. Draga Bogznasve, ako nije „Izlet Medvedića” o kom smo pisali u tekstu a nisu ni „Mece Dobrići/Medvedići dobrog srca” a slični su im, imamo nekoliko predloga:

   Gummi Bears (1985-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=bhgLoBypReg

   Ewoks (1985-1986)
   https://www.youtube.com/watch?v=6di02MkjCNs

   Leteći mjedvedići (The Little Flying Bears) (1990-1991)
   https://www.youtube.com/watch?v=KWLj_xaO7-A

   Ako nije nijedan od ovih, pošaljite nam malo detaljniji opis.

 239. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim).Takodje znm da je na početku tu ogrlicu plave kose i mislim da je imao prijateljicu.Svi su se sdruzili i sad se bore sa onima koji su protiv njih(i oni imaju te ogrlice koje ja koliko se sjećam ili im daje neku moć.

 240. Ja bih voljela da znam kako se zove crtani u kojem neki ljudi imaju čarobne ogrlice i jednostavno se bore jedni protiv drugih i znam da se jedan lik zove Dante i ja mislim da je imao braon/crvenu kosu(mislim)