Foto: Urmel, YouTube, printskrin

Piše: Ana Samardžić

O crtaćima kao umetničkim delima i o umetnosti u crtaćima, pisali smo u nekoliko brojeva našeg časopisa. Zbog narativa, animacije, muzike, često nam se još u detinjstvu urežu neke slike iz crtanih filmova koje dugo potom pamtimo. U rubrici Dese(r)t za kraj, između ostalog, tekst Kako se beše zove taj crtać?, trebalo je da, pored umetničkih odlika crtanih filmova, podseti i na neke zaboravljene naslove. Vašim pitanjima i komentarima, dragi čitaoci, doprineli ste da taj tekst postane jedan maleni forum za pretragu crtaća. Ovog puta sledi jedan nastavak teksta u kom ćemo se prisetiti još deset crtaća koje ste možda godinama tražili, a koji su mahom zasnovani na romanima.

Robert Stivenson, Ručice i drške od metle (Bed knobs and Broomsticks), 1971.

Foto: BedknobsandBroomsticks, YouTube, printskrin

Poluigrani, poluanimirani mjuzikl Volta Diznija, zasnovan je na knjigama engleske autorke Meri Norton. Priča koja je započela niz potonjih priča o evakuaciji dece iz Londona za vreme nacističkog bombardovanja u Drugom svetskom ratu, koja ih je ovom prilikom odvela kod Gospođe Prajs, veštice početnice, koja želi da svojim činima prekine rat i sa kojom će troje dece uz profesora Brauna, poći u brojne uzbudljive avanture, kako u imaginarnom, tako i u realnom svetu. Možda se neki sećaju da grupa avanturista putuje u izmaštani svet uz pomoć kreveta kao prevoznog sredstva koje leti nebom i roni pod vodom, a koji se pokreće ručicom na krevetu u vidu čarobne kugle. Iako često poređen sa Meri Popins, film je nominovan za brojne nagrade, a osvojio je Oskara za specijalne vizuelne efekte. Ideja da od njega nastane pozorišni mjuzikl javila se 2018. godine, ali još uvek se čeka njena realizacija.

Don Blut, Tajna ružinog grma (The Secret of NIMH), 1982.

Foto: The Secret of NIMH, YouTube, printskrin

Crtani je poznat u srpskom prevodu i kao Tajna grma, Čudesni grm ili Tajna NIMZ-a (Nacionalnog instituta za mentalno zdravlje). Po mišljenju mnogih, ovo remek-delo Dona Bluta i ujedno njegovo prvo dugometražno i režisersko ostvarenje nakon napuštanja kompanije Volt Dizni, rađeno je po dečjem romanu Gospođa Frizbi i pacovi NIMZ-a (Mrs. Frisby and the Rats of NIMH) Roberta K. O’ Brajana iz 1971. godine. Priča o Gospođi Brizbi (izmenjeno u cilju da se izbegne potencijalna tužba kompanije koja je proizvodila frizbi), mišici koja pokušava da spase svoje bolesno dete Timotija, započela je niz Blutovih realno- fantastičnih avantura. Blut je već ovim crtaćem koji prati vrhunska animacija bazirana na staroj tehnici, pozadinskom osvetljenju i zlatnoj eri animacije, nagovestio da se od njega u budućnosti mogu očekivati mračne, misteriozne i fantastične priče. Nastavak animiranog filma pod imenom The Secret of NIMH 2: Timmy to the Rescue emitovan je 1998. godine, ali nije imao ni približno kultni status kakav je stekao originalni crtani.

Grupa autora, Snorkijevci (Snorks), 1984-89.

Foto: Snorks, YouTube, printskrin

Ono što su Džetsonovi bili za Kremenkove, verovatno su Snorkijevci bili za Štrumpfove, a svi su, u produkciji Hana-Barbera, obeležili šezdesete i osamdesete godine 20. veka. Snorkijevci su mala šarenolika podvodna bića, krupnih očiju, ne veća od palca (kako ih je opisao kapetan Ortega u svom brodskom dnevniku o čemu saznajemo na početku svake epizode), koja na glavi imaju produžetke u vidu disaljki za ronjenje pomoću kojih dišu i kreću se, i koji žive u grupama na dubini mora. Nik Broka je najpre kreirao strip, a potom je Fredi Monikendam, belgijski producent (koji je producirao i Štrumpfove) inicirao Snorkijevce kao američko-belgijsku animiranu seriju. Deca koja su rasla osmadesetih pamte Snorkijevce u sinhronizaciji Radio Televizije Beograd, a naslov crtaća izgovarao je Nikola Simić.

Ted Berman, Ričard Rič, Crni kotao (The Black Cauldron), 1985.

Foto: The Black Cauldron, YouTube, printskrin

Nepojmljivo netipičan za Dizni kompaniju, zbog svoje dominantno mračne priče i nedostatka muzičkih scena, Crni kotao (poznat i kao Crni kazan) prvi je crtani ove kompanije koji je dobio oznaku PG (zahtevanje roditeljskog nadzora). Danas kultni crtani, slobodnije je zasnovan na dva dela pentalogije Pridejnski letopisi američkog pisca Lojda Aleksandera, koja govore o legendama ranog srednjeg veka, čarobnjacima, vitezovima, fantastičnim svetovima i mističnoj relikviji, crnom kotlu, uz pomoć kog se može stvoriti nepobediva vojska. Crni kotao kao protagoniste ima svinjara Tarana – dečaka koji sanja o tome da postane junak, princezu Alonvi, psa Gergija, Rogatog kralja i mnoge druge. Nešto mračnije i mističnije crtaće počeo je da stvara Don Blut tri godine ranije, ali je on, za razliku od Dizni kompanije, nastavio u tom maniru.

Taku Sugijama, Plava princeza (Bosco Adventure), 1986-87.

Časopis Foto: Bosco Adventure, YouTube, printskrinKUŠ!

Crtani u stilu anime zasnovan je na knjizi Šumske priče (Storie del bosco) italijanskog autora Tonija Vulfa, ali i nekim njegovim drugim delima i govori o Plavoj princezi koja jedina može da spasi Zemlju izvora od Škorpiona, koji je po nju poslao Kukuljaša i njegove pomoćnike Đoleta i Boleta. Princezi na tom putu pomažu njeni prijatelji: mehanička ptica Trućko, verni žabac Žapko, pronalazač i kornjača Korko i Vidra, stalni član posade broda Šumenko.

Artur Renkin Džunior, Vetar u vrbaku (Wind in the Willows), 1987.

Foto: Wind in the Willows, YouTube, printskrin

Roman za decu Vetar u vrbaku, britanskog pisca Keneta Grejama iz 1908.godine, imao je brojne adaptacije u pozorištu, na televiziji i na filmu. Jedno od mnogih animiranih ostvarenja nastalo je 1987. godine. U ovoj avanturi, pored stalnog veslanja na reci, družina iz vrbaka, njihovog prirodnog staništa, koju čine krtica, pacov (tačnije vodena voluharica), žabac i jazavac, vraćaju svog problematičnog prijatelja Žapca na pravi put.

Andrea Breščani, Ričard Slapčinski, Alisa u zemlji iza ogledala (Alice Through the Looking Glass), 1987.

Foto: Alice Through the Looking Glass , YouTube, printskrin

Taman kad pomislite da priča o Alisi ne može biti uvrnutija, pojave se dvorska luda – Ludi Tom, kentaur, leteći slonovi, jednorog, Pegaz, gospoda jarac i konj, čovek od novina, zmajolika bića i Beli vitez. Priča Luisa Kerola animirana je australijsko-italijanskom saradnjom, a ovog puta Alisa želi da postane kraljica i da bi to ostvarila, mora da dođe do osmog polja, iako je usput čekaju razne nevolje.

Tibor Hernadi, Mačak Feliks: film (Felix the Cat: The Movie), 1988.

Foto: Felix the Cat: The Movie, YouTube, printskrin

Da je internet bio dostupan deci kada je nastao ovaj crtani, kao što je danas, možda bi najkraći opis bio Šta smo ovo upravo odlgedali? Čudnjikava (i na momente malo strašna) avantura mačka Feliksa, junaka koji postoji još od 1919. godine, prepuna je neobičnih likova i mesta. Kraljevstvo princeze Oriane hoće da preuzme njen ujak, a princeza, uz pomoć drevne sprave za prolaz kroz dimenzije i svojih magičnih suza, pokušava da pronađe heroja koji će spasiti kraljevstvo. Suza dolazi do mačka Feliksa koji uz pomoć svoje čarobne torbe, ali i novih prijatelja savladava prepreke na putu da spase zatočenu princezu. Neobična mešavina svega potiče od američko-nemačko-mađarsko-poljsko-bugarsko-kanadske koprodukcije. 

Grupa autora, Čarobna frula (The Pied Piper of Hamlin), 1992.

Foto: The Pied Piper of Hamlin, YouTube, printskrin

Srednjovekovna nemačka legenda koju su, između ostalih, u svojim pričama zabeležili Gete i braća Grim, a koja se potom proširila i u drugim kulturama, govori o gradiću Hamelnu čijem stanovništvu preti kuga prouzrokovana pacovima. Problem će rešiti frulaš, stranac koji će svojim melodijama hipnotisati pacove i oterati ih iz grada. Međutim, stranac će doneti i probleme, kada stanovništvo Hamelna odbije da mu plati po dogovoru. Otuda se i u nekoliko evropskih jezika pojavila izreka: plati frulašu, a neki veruju da je legenda delimično bazirana na istinitom događaju. Čarobni frulaš je u ovoj nemačkoj animaciji pomalo zastrašujuć u (prema legendi) šarenom odelu i sa svojom Kruela de Vil frizurom, posebno u sceni kada iznenadi glavne junake, Petera i Gretu, brata i sestru, koji odlučuju da ga prate duboko u šumu. Deco, nikad ne pričajte sa strancima – još jedna je pouka ove priče.

Horsmen Cao, Urmel, 1996-97.

Foto: Urmel, YouTube, printskrin

Ako još neku nekadašnju decu koja su u sedam ujutru gledala crtaće pre nego što su kretala u školu proganja jedan bas morskog lava (tačnije, morskog slona), koji svaku epizodu započinje pesmom, znajte da je reč o Urmelu, animiranoj seriji zasnovanoj na dečjoj knjizi Urmel i ledeno doba (Urmel aus dem Eis) nemačkog pisca Maksa Kruzea iz 1969. godine. Urmel je mladi dinosaurus koji živi na ostrvu okružen prijateljima pingvinom, gušterom, galebom, svinjicom, pomenutim morskim slonom i profesorkom koja je izumela čarobni napitak odnosno kapi za govor pomoću kojih razume ove životinje, dok profesor Varalić i njegov asistent Lukavić žele da uhvate Urmela i odvedu ga u muzej ili zoološki vrt. Zasnovani na knjizi i prvobitnoj seriji, a potom i ovoj seriji s kraja devedesetih, 2006. godine nastali su film i video-igrica pod imenom Impijevo ostrvo.

Foto: Urmel, YouTube, printskrin

jul, 2020.

66 thoughts on “Kako se beše zove taj crtać? (deo drugi)”

 1. Da li se neko seća u pitanju je animirani crtać, radilo se o nekoj mehaničkoj planeti koja je jela ostale planete, a grupa ljudi je spašavala planete tako što su unutar planeta nalazili motore i pokretali ih. Glavni savez su činile 4 planete, planeta kamenja, koja je imala svoje mesece sa laserima, ledena planeta i još dve nmg. se setih, ali poenta je bila kao što sam naveo gore, bila je ta mehanička planeta koja je išla i “jela” tačnije uništavala ostale planete ali sve planete su u sebi posedovale motore, koji bi omogućili kretanje istih.

 2. Da li neko zna mozda da mi pomogne, crtani je bio na disku i onako star fora kao iz 90-ih i imao je nekog carobnjaka koji dobija neku moc od vile i nekog deveta, a to drvo je u velikoj sumi u sredini i ima taj neki zlikovac koji zivi na ledenoj strani i salje neke vestice na njega i ta stvorovenja koja su tamo i cini mi se da je carobnjak zelen i te vestice imaju veoma cudnu muziku kada se pojavljuju i cini mi se da one otmu tu vilu koja ih kao sve cuva, znam da nije najbolji opis ali to je svega cega se secam

 3. Da li se neko mozda seca crtanog mislim da je kao japanski ali nisam sigurna. Kratko je ime glavnog lika a takav je i maziv crtanog filma. Radnja je u nekom selu gde su kuce od slame ili blata i tu su ljudi polugoli. Jedna zena njegova majka rodi tu bebu koja je odmah znala i da hoda i da prica, upocetku je pitao ljude sta je sta, stalno je nesto zaputkivao bio je jako mali, bili su malo tamnije boje ali ne kao crnci nego onako kao suncani, mislim da je bio celav ili je imao crni repic nisam sigurna, oni su turadili,bilo je mnogo dece, vajali su cupove tacne i prodavali ih u obliznjem bogatijem selu,isli su fo reke sa cupovuma na glavi da donesu bodu, nisam sigurna ali koliko me pamcenje sluzi jer je bilo bas davno fazon 4-5 godina njih je tamo napalo nesto, da li neka ptica, divlja zivotinja.. nemam pojma.Ali je ovaj mali bilo jako pametan pa ih je spasio cini mi se. Pa im je neko zapalio selo pa su ga valjda obnavljali, znam da su im presusile biljke i da se on dosetio da iskopaju tunelcice kroz bastu da navodnjavaju biljke, valjda su ga slavili posle i mislim da ga u pocetku nisu ni voleli. Ne znam treba mi pomoc da ga nanhem znam da je bilo na youtube-u. Hvala vam puno i nadam se da ce pomoci moji opisi.♡

 4. Pozdrav, da li neko zna kako se zove crtani, emitovan je davno, negdje oko 2007 godine, u večernjim satima… gledali smo ga prije spavanja, prije dnevnika se emitovao… Uglavnom radnja se završava svaki put, tako što taj bijeli meda sjedne u svoju sofu(fotelju) i ispali se… Pomagajte, godinama tražim i ne uspijevam naći ..

 5. Pozdrav svima, da li neko zna kako se zove crtani, emitovan je baš davno u večernjim satima.. Gledali smo ga prije spavanja… Radi se o bijelom medi koji ima fotelju (sofu), i na kraju u nju sjedne i i ispali se… Tako se završava crtani… godinama tražim i ne mogu nigdje da pronađem ni naziv. Pomagajte!

 6. Ćaoo, da li se nekoo seca dugometraznog crtanog filma u kojem je glavni lik devojcica sa kratkom crnom kosom i u zutoj kabanici, imala je kornjacu, u crtanom filmu se radi o vremenu i ima scena gde je vise muskaraca u dugim crnim mantilima sa cigaretama. Secam se mnogoo detalja iz filma ali ne mogu da ga pronadjem 🥹

 7. Pozdrav, zelela bih da pronađem crtani film kojeg se bas malo sećam. Uglavnom radnja koju sam zapamtila jeste da je devojcica legla da spava i da je zavrsila u nekom cudnom svetu punom nekih kao alata. Ima i nekih zivotinjica tu ja msm da je bio deo gde je bio neki zec ali to je to cega se secam. Predpostavljam da zeli da spasi taj svet

 8. Caoooo kako se zove crtani u kome glavni junak leti na krevetu i u borbi sa nekim mracnim silama izgovara carobne rijeci “cizama pidzama”?

 9. Dobar dan svima, kako se zove crtani u kome glavni junak leti na krevetu i u borbi sa nekim mracnim silama izgovara carobne rijeci “cizama pidzama” i na kraju se budi i vidi da je taj san?

 10. Zdravo, već dugo pokušavam da se setim animiranog dugometražnog filma koji se prikazivao pre nekih 15ak godina. Životinje su živele su velikoj kući sa staricom, a nakon smrti starice zle sestre (valjda) pokušavaju sa preuzmu kuću, međutim životinje izvode trikove da je kuća ukleta i uspevaju da ih oteraju. Hvala unapred ako neko prepozna o kom filmu je reč i ako zna naziv.

 11. Zelim da pronadjem crtani u kome neka devojcica sa tri drugarice koristi super duper lepak i secam se da je u jednoj epizodi bio protovnik neki pauk,na svakom kraju epizode dolazi njihov drug sa telefonom i selfi stapom i kaze “selfi zoda ajnuspica” a on je uvek nosijo naocare

 12. Ee
  Znali neko ovaj crtić? Znači imaju dvije kornjače, jedna muška, druga ženska, te a njima je neka životinja(prijatelj im je), mslm noj, al nisam siguran. Njih troje nešto traže, al uvijek imaju neki njihovi neprijatelji koji pokušavaju da ih zaustave. Također se sjećam da na kraju sezone ili serije njih troje glavnih likova se penju uz planinu te ova ženska kornjača je nešto ko princeza. Ako itko zna hvala!!

 13. Trazim crtani koji je bio na Kanalu D. Crtani je na fazon super spijunki, radi se o 3 devojke koje spasavaju svet, jedna je svetlo ljubicasta, druga je roza i treca je cini mi se plava i mislim da je ta plava kao crnkinja, i animacija je bila cudna izgledale su kao da su od papira hahahaha…. Ne znam bas najbolje da objasnim

 14. Pozdrav????
  Može mala pomoć da li se sjećate crtanog Nemirna beba Hjubi ili tako nesto gledao sam kao dijete ali nikako ne mogu da nadjem nista o njemu????

 15. Pozdrav????
  Može mala pomoć da li se sjećate crtanog Nemirna beba Hjubi ili tako nesto gledao sam kao dijete ali nikako ne mogu da nadjem nista o njemu????

 16. Pozdrav! Divno je koliko nas je ljubitelja starih crtaća. E ja pokušavam jednog da se setim i da ga nađem: ’90.-tih su išli vikendom na Politici,kratki i dugi Diznijevi većinom; taj što mene zanima je Dizni ali ni dug ni kratak,tipa kao “Bendžamin Frenklin” i tema su jabuke! Sve o njima i od njih u nekoj od Američkih država, pa čak ima i praznik Dan jabuka kada sve prave u njihovu čast.
  Hvala unapred,nadam se da znate o čemu govorim!

 17. Ne mogu se setiti kako se zvao crtac al desava se u nekom izvidjackom kampu. Tu su deca i njihovi vaspitaci i stalno resavaju neke misterije i zavrzlame. Secam se da je bio neki nosati instruktor i neka simpaticna punija kuvarica ….

  Pozdrav

 18. hiii nešto tražim i niko ga se ne sjeća,

  žabica i životnije vise vode nemaju zato sto im se osušilo sve zbog vrućine, traže vodu i nadju veliku (asiatisku) kuću, zmaj ima i žaba na kraju igra šah (ili igru) da ako pobjedi vodu dobije.

 19. hiii nešto tražim i niko ga se ne sjeća,

  žabica i životnije vise vode nemaju zato sto im se osušilo sve zbog vrućine, traže vodu i nadju veliku (asiatisku) kuću, zmaj ima i žaba na kraju igra šah (ili igru) da ako pobjedi vodu dobije

 20. Da li neko zna kako se zove crtani koji se prikazivao u periodu od 2010-2012 recimo na Ultri. Radnja se dešava na groblju. Dodje neka grupica mladih i onda ti koji su mrtvi izlaze iz svojih grobova i komentarišu dešavanja.

 21. Gledala sam na tv-u animirano-igrani deciji film, negde 2005-2008 i ne mogu naci nigde niti naziv niti sta. Radi se o bicima koja zive pod zemljom i hrane se nekom ljigavstinom. Da bi spasli svoj svet potrebna im je pomoc coveka, te se nocu usunjaju u neku kucu i tu nadju dete koje treba da im pomogne pod zemljom, ne znam da li bese decak ili devojcica. Likovi koji zive pod zemljom su animirani, a iznad zemlje su glumci. Hvala unapred.

 22. Dugo tražim jedan stari crtani japanski. Radnja je da samuraji terorišu seljake i neki rat je u pitanju i ima neka devojka koja ako se dobro sećam prizove nekog džina, mislim da su ga zvali Šinđin. I na kraju on pukne na pola.
  Tako nešto. Još se sećam da je crtani bio sinhronizovan na srpski i da se ta devojka zvala Snežana 🙂

 23. Ćao, jako dugo pokušavam da se setim jednog starog crtaća. Ne sećam se puno, ali znam da je glavni lik neka devojčica, mislim u plavoj haljinici sa belom keceljom. Imala je braon kikice. U crtaću se pojavljuje velika lasta od belog papira koja može da leti. Ne znam ništa više, ali baš želim da ponovo pogledam taj crtani.

 24. Cao, dugo trazim jedan francuski, cini mi se postapokalipticni/distopijski crtani u kome su glavni likovi tinejdzeri sa velikim glavama. Sve je bilo sivo, depresivno, ziveli su u gradu i vozili hoverbordove ili skejtove. Kroz maglu se secam devojke neke, imala je crnu dugu kosu (naravno ogromnu glavu), naocare, bila je stalno smorena i bila obucena u crno. Hvala puno 😊

 25. Pozdrav! Vec dugo vremena trazim jedan crtani, mama mi ga je kupila negde 2011/2012 godine na CD-U. Ne secam se tacno radnje pa cu pokusati navesto sto vise detalja. Secam se da je bila neka devojcica koja je cini mi se putovala kroz vreme , radnja se desava mozda u Egiptu jer ima manjih piraminda, secam se da je naisla na nekog cicu celavog i sa bradicom koji je imao papagaja, posle na drvo koje je posle nekog napitka pocelo govoriti, takodje secam se da je u nekoj sumi trazila neki zacarani kamen, koji je cuvala neka zivotinja.
  Hvala unapred 🙂

 26. Pozdrav pokusavam pronaci crtani u kome princeza spava,robot pravi limunadu, pecurke rastu po gradu… gospodar snova, gospodar kockica tako nesto se zvao

 27. Treba mi pomoć. Tražim neki crtani koji sam gledao na CD oko 2012 godine. U pitanju je neko veliko, šareno, krzneno stvorenje koje ima svoju prodavnicu nekih drangulija. Svaka epizoda je počinjala tako što to stvorenje stoji ispred te prodavnice i govori “Dođite da vam pokazem moju prodavnicu” ili nešto slično. Zvao se otprilike “The M(nešto) Show”, nisu mapetovci. Taj crtani je bio po epizodama i nije bio animirani, vec su glumile lutke

 28. Ćao, mene zanima kako se zove crtani, mislim da je francuski, u kom devojčica ima oca koji vozi avion a ona ima psa i vaška je tu neki prijatelj i Aurora u balonu silazi sa neba svaki put da joj pomogme kada krenu neka zla da ih ometaju.
  Nikako ne mogu da izguglam i da nađem.

 29. Ok drustvo pomoc.
  Crtani film u seriji. Otprilike je emitovan na 3 kanalu kad je nastao. Isao je pre djajdjoa.
  Radnja5 klinaca zive u nekom dvorcu, i kada dodje neka opasnost ulaze u neke robote, koji su psi. Mogu i da se spoje u jefnog velikog robota koji izgleda kao transformers.
  Nisu mocni rendzeri, stariji je od njih.

 30. Здраво, треба ми помоћ. Већ неко време тражим цртани који сам гледала на ЦД-у али безуспешно. Радња је следећа: ” Девојка ради у продавници шешира, ту јој долази нека жена ,иначе се касније сазнаје да је зла чаробница која касније кроз причу баца чини на ту девојку да буде старица. Та девојка упознаје главног лика који је исто чаробњак или принц тако нешто, који се претвара у неко створење са перјем. Он живи у некој кући која има магична врата и може да бира где ће да живи. Такође има неки пламен који не сме да се угаси , зове се Луцифер, и он покреће ту кућу. То је све чега се сећам 🙂

 31. Hej ne znam da li ce neko odg ali ajde da probam i ovde da ga potrazi ugl crtani je star (gledala sam ga tipa 2013 na cd-u) glavni lik je jedan psic kog je poslao neki prorok sta god na Zemlju jednoj curi koju su roditelji poslali na skolovanje koliko se secam znam da je njena soba u hotelu bila crvena i imala je sliku sebe i njinih roditelja kako su se slikali sa kamilom na nekom putovanju i onda ona se zblizava sa njim i saznaje da on ima isceljiteljsku moc i mislim da je imala neka plava svetlost oko njega nmp ne secam se bas gledala sam ga pre mnogo godina i onda ona pocinje da prati tog psica negde i pocdje i njena drugarica sa njom one zavrse na brodu i tu ih zarobe ali ih spasi neki deda i da im camac i tada ih napadne neka morska zver. I pas ih odvede do tog proroka i on kaze toj curi s plavom kosom koju je psic i doveo da mora da spasi nekog decaka tj neki vid boga tj da je to njena misija i posle odlazi vljd u neku piramidu i da spasi tog decaka koji je zarobljen u staklenom kavezu i njega cuva jedan lik koji spava sa otvorenim ocima a kada je budan ima zatvorene oci…. Molim vas ako neko zna kako se zove crtani neka mi odgovori trazim ga godinamaaaa

 32. Zdravo, duze vreme pokusavam da nadjem ovaj crtac. Gledala sam ga oko 2010-e (moze biti i malo pre ili posle). Naime, likovi su misevi koji zive u nekom velikom gradu. Radnja krece tako sto mis po mis u razlicitim delovima grada nestaje. Na mestu nestanka se pojavljuje crna rupa u podu i neki cudni natpis ili simbol. Glavni lik je mali mis koji te nestanke istrazuje sa starijom sestrom koja radi u novinarskoj agenciji. Na kraju uspeju da pronadju nestale miseve zarobljene u kanalizaciji, neko ih je kidnapovao ne mogu tacno da se setim ko ali bih rekla neka druga vrsta zivotinja. Ako se neko seca puno bi mi znacilo, hvala puno unapred!

 33. Zanima me kako se zove crtani u kom devojcica slavi rodjendan i dobije od mame lutku, koju je posle stavila pored prozora i ona se istopila od sunca, sećam se i da su joj dosli drugari i oni se svi oblace u maminu garderobu i uzimaju njen nakit…

 34. Zdravo. Zanima me jedan crtani. Ja mislim da se prikazivao na minimaxu ili ultri. Radi se od devojčici, mislim da se zvala Frenki. Radila je sa dedom u prodavnici obuće, popravljati su patike, čizme, sandale i tako to. Ona kada ih obuje, nađe se u nekoj drugoj zemlji valjda. I kada se kući vrati, stavlja neke kao predmete u neku ljubičasti kutiju sa zvezdicama. Ako neko zna neka mi javi. Hvala.

 35. Zdravo, da li neko zna kako se zove animirani crtac u kom su zivotinje bile , i sad glavni lik je bio valjda pas sa crvenom kosom, a njen otac neki pronalazac. I secam se da je taj pas naucio DZUDO kao nesto. Lola tako nesto se zvala. Ako neko zna neka kazeeee

  1. Ee zdravo, htjela sam da pitam da li se neko iz mladjih generacija npr. 2006-2011 sjeca kratkometražnog crtanog filma na MiniMax-u. Radi se o psima koji su koliko se sjećam zivjeli svi zajedno i njih su stalno jurili neki šinteri. To je jedino čega se sjećam, i crtani se emitovao negdje 2013-2014, hvala svima unaprijed

 36. Zdravo, da li neko zna kako se zove animirani crtac u kom su zivotinje bile , i sad glavni lik je bio valjda pas sa crvenom kosom, a njen otac neki pronalazac. I secam se da je taj pas naucio DZUDO kao nesto. Lola tako nesto se zvala. Ako neko zna neka kazeeee

 37. Pozdrav, pokusavam da pronadjem ovaj dugometrazni crtani film vec godinama nadam se da ce mi neko pomoci. Naime rec je o nekim zivotinjicama (koliko se secam glavni lik je iz porodice zeceva). Te zivotinjice pokusavaju da spasu svoje selo od neke zle sile. Secam se da se jedna scena odigrala u nekoj takoreci fabrici, bila je jako mracna i u braon tonovima. Secam se da je tamo bio neki sat. Takodje se secam scene kada su glavni likovi morali splavom da predju neku veliku vodu da bi stigli do nekog njima jako potrebnog lika, ali na putu dotle ih napada neka vrsta vodene zmije, ogromne i sa velikim zubima. Takodje se secam da je jedna od scena kada se glavni likovi vracaju u svoje selo koje je skoro potpuno izgorelo u pozaru. Prikazan je jednom ili dva puta na minimaxu oko 2010.. molim vas pomozite, hvala

  1. je li moguce da je jedan od glavnih likova bila “zla” vila, sva u crnom…kao da je sve prekriveno naftom? na kraju se sjećam da je ona postala dobra, a da se ptica pretvorila u njenog muža

Leave a Reply

Your email address will not be published.