foto: Jorge Arimany
Već decenijama, Tolkinovo stvaralaštvo ima veliki uticaj na popularnu kulturu. Gotovo da ne postoji osoba koja nije odgledala film nastao po adaptaciji njegovih romana, ili pročitala neku njegovu knjigu. Tolkinu se mogu pripisati ogromne zasluge za popularizaciju epske fantastike. Ipak, iako je najpoznatija knjiga – Gospodar prstenova, objavljena 1954/55. godine u tri toma, u popularnu kulturu je ušla tek kasnih šezdesetih.

Čini se da su pripadnici grupe Led Zeppelin njegovi veliki fanovi. Oni su Tolkinovom stvaralaštvu posvetili čak tri  pesme – Ramble on, Misty Mountain Hop i Battle of Evermore. Spekuliše se da  i njihova najpopularnija pesma, Starway to Heaven, sadrži reference vezane za Gospodara prstenova, ali bend to nikada nije potvrdio.

U pesmi Ramble on javljaju se mesta i junaci iz Tolkinove knjige – Golum i Mordor („‘Twas in the darkest depths of Mordor, I met a girl so fair. But Gollum, and the evil one crept up, and slipped away with her.”). Pored ovoga, početni stihovi pesme „Leaves are falling all around, It’s time I was on my way”, mogu biti parafraza Tolkinove pesme Namárië: „Ah! like gold fall the leaves in the wind”.

Misty Mountain Hop je pesma koja tematikom nema mnogo veze sa Tolkinom (tekst se odnosi na legalizaciju marihuane), ali se na kraju spominje odlazak na Misty mountains, što je referenca na dobro poznatu lokaciju.

Referencu vezanu za Battle of Evermore nije potrebno dodatno pojašnjavati. Zanimljivo je da je ova pesma jedina koju je bend snimio sa gostujućim vokalom – Sandy Danny.

Apsolutno najčudnija pesma koja je odabrana za ovu listu je The Ballad of Bilbo Baggins koju izvodi čuveni Leonard Nimoy. Bilbo Baggins, čuveni hobit povezan sa Tolkinovim delom, glavna je tema ove zarazne pesme. Nakon gledanja ovog spota, zvezdu serije Star Trek nikada nećete gledati istim očima.

 Blind Guardian, nemački metal bend, je čitav album posvetio Gospodaru prstenova. Album Lord of the Rings prepun je referenci na istoimeni Tolkinov roman, dok je pesma The Bard’s Song inspirisana radnjom Hobita. A da ne zapostavimo nepravedno manje poznata dela, valja spomenuti da bend takođe ima album čije numere pričaju priče iz Silmariliona, kolekcije radova koje je posthumno objavio Tolkinov sin 1977. godine. Album nosi naziv Nightfall in the Middle-Earth, i objavljen je 1988. godine. Hansi Kürsch – tekstopisac i pevač ovog benda, kaže da se Tolkin toliko dobro uklapa u metal muziku jer i on, i metal stvaraju novi svet, a kod Tolkina se mogu naći sve sfere života, mitologija, jezik, politika i slično. Njegov izmišljeni svet je kompletan. Članovi benda su generalno ljubitelji epske fantastike, tako da se u njihovom repertoaru nalaze i pesme inspirisane Igrom prestola.

 Black Sabbath, britanska grupa, ima pesmu The Wizard, iz 1970. godine. Basista Gizer Batler (Geezer Butler) je jednom prilikom izjavio da je tokom pisanja teksta ove pesme čitao Gospodara prstenova i da je pesma zasnovana na Gandalfu. Ipak, uprkos ovom objašnjenju, neki i dalje tvrde da je pesma zapravo omaž njihovom dileru: „Never talking, just keep walking, spreading his magic”.

Tolkinova dela su veliku popularnost doživela upravo nakon filmske adaptacije. Zapravo, mnogo više ljudi je pogledalo film, nego što je čitalo knjige. Stoga ne čudi što naziv pesme kalifornijskog hevi-metal benda Megadeth, nosi naziv This Day We Fight!. Ova rečenica je poznata iz filma Povratak kralja, i nju izgovara Aragon tokom bitke. Zanimljivo je da se ova rečenica ne pojavljuje u knjizi, te je jasno da je isključivo film služio kao inspiracija.

Ova lista ne bi bila potpuna bez pomena albuma pod nazivom Charlemagne: By the Sword and the Cross. Iako album nije povezan sa Tolkinom, muzičar jeste. Album je, ni manje ni više, nego Sarumanov, tj. snimio ga je sam Kristofer Li, 2010, u svojoj 88. godini, a album je doživeo nastavak 2013. godine pod nazivom Charlemagne: The Omens of Death.

Ni kanadski bend Rush nije ostao imun na Tolkina, ali za razliku od prethodno pomenutih, oni su pesmu posvetili glavnom antagonisti u romanu Gospodar prstenova – Sauronu. On se prožima kroz različita dela, tako je Sauron i sekundarni antagonista u Silmarilionu, a spominje se i u Hobitu i Nezavršenim pričama. Pesma je The Necromancer, što je, zapravo, Sauronovo ime iz Hobita. U pesmi se pominju i tri putnika, što se može odnositi na Sema, Goluma i Frodoa.

Ukoliko u skorije vreme niste imali izgovor da ponovo čitate Tolkina ili odgledate neku od filmskih adaptacija, neka vam ovaj članak bude izgovor da obnovite gradivo.

piše: Aleksandra Vujić

jun, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.