foto: pixabay

Majstor kada je u pitanju horor fantastika, uspešni pisac, muzičar, kolumnista, režiser i scenarista, Stiven Edvin King, zaslužio je da se njegova brojna dela adaptiraju u druge medije. Inspirisao je različite filmove, serije, stripove, ali i razna muzička dela. Ta veza je bila uzajamna, pa zahvaljujući pojedinim pesmama mi danas imamo neke od njegovih najpoznatijih dela.

Pank bend Ramones je 1989. snimio pesmu Pet Sematary po uzoru na Kingov istoimeni roman, a bila je namenjena filmskoj adaptaciji knjige. Pesma se nalazi na albumu Brain Drain, a njen nastanak prati zanimljiva anegdota. King je veliki obožavalac ove grupe, pa je pozvao članove benda u svoju kuću dok su nastupali u Mejnu, gde mu se dom i nalazi. Tokom posete, King im je dao primerak knjige Groblje kućnih ljubimaca Di Di Ramonu. Basista benda povukao se u podrum i nakon sat vremena se vratio sa tekstom pesme.

Ipak, nasuprot kasnijoj popularnosti, pesma nije bila dobro ocenjena od strane kritike, pa je bend čak bio nominovan za Zlatnu malinu, nagradu koja se dodeljuje za najgoru pesmu koja se pojavljuje u filmu. Spot za ovu pesmu sniman je na groblju u Njujorku, a u njemu se poslednji put prikazuje Di Di Ramon koji je nakon toga i napustio bend.

U pesmi It’s Not My Place (In the 9 to 5 World) sa albuma iz 1981. godine, Ramonsi pominju ime Stivena Kinga u tekstu pesme.

King je bio obožavalac Ramonsa od kad ih je prvi put čuo, tako da se njihovi tekstovi provlače kroz njegova dela. U gorepomenutom romanu Groblje kućnih ljubimaca, King citira tekst pesme Blitzkrieg Bop, dok u poznatom serijalu romana Mračna kula (The Dark Tower) spominje ime benda.

Tekst koji se nalazi na omotu tribjut albuma We’re a Happy Family napisao je upravo King. Tom prilikom je izjavio da mu je drago da baš on to učini jer je voleo bend od prvog slušanja.

Uporište (The Stand) je apokaliptični horor roman objavljen 1987. godine. Nastao je proširivanjem novele Noćno surfovanje (Night Surf) iz zbirke novela Noćna smena (Night Shift). U ovom romanu se prvi put pojavljuje jedan od glavnih Kingovih negativaca, Randal Flag (Randall Flagg), koji je prisutan i u noveli Zmajeve oči (The Eyes of the Dragon) i serijalu Mračna kula. Ovaj roman inspirisao je mnoge umetnike.

Bend Alarm snimio je pesmu The Stand čiji je tekst bio inspirisan ovim romanom, a i album Among the Living benda Antrax baziran je na ovom horor romanu. Početni stihovi „Disease! Disease! Spreading the disease! With some help from Captain Trips, he’ll bring the world down to its knees” su referenca na smrtonosni virus iz romana, a u ostatku teksta primetan je i lik koji asocira na Randala Flega. Captain Trips je naziv virusa čiji naziv je King ukrao od nadimka Džerija Garsije (Jerry Garcia), koji je isti zaslužio zbog preterane upotrebe LSD-a.

Članovi benda Antrax su obožavaoci Kingovog rada, pa su na osnovu novele Apt Pupil snimili pesmu A Skeleton in the Closet 1987. godine. Advokat diskografske kuće kojoj je bend pripadao pozvao je Kinga zbog rešavanja pitanja autorskih prava, a tada se ispostavilo da je Stiven King „fan” ove grupe, i pesme su snimljene uz njegov blagoslov.

Bend Twisted Sister se na omotu albuma Stay Hungry iz 1984. godine zahvaljuje Kingu na inspiraciji prilikom stvaranja istog, dok je danski bend Delain ime pozajmio od kraljevstva iz novele Zmajeve oči.

Pesma Carry the Blessed Home sa albuma A Twist in the Myth benda Blind Guardian govori o likovima iz serijala Mračna kula.

Za kraj ovog članka sačuvala sam jedan zanimljiv podatak koji potvrđuje uzajamnu vezu Kinga i muzike  – inspiraciju za naziv romana Isijavanje (The Shining), koji je doživeo veoma uspešnu filmsku adaptaciju, King je dobio iz teksta pesme Instant Karma Džona Lenona koji glasi: „We all shine on, like the moon and the stars, we all shine on, everyone come on

piše: Aleksandra Vujić

septembar, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.