Šekspir, Vilijam Blejk, foto: Wikipedia

Muzika je inspirisala poznatog engleskog pisca Vilijema Šekspira, a dugo godina nakon toga, njegova dela ne inspirišu samo pisce i pesnike, nego i muzičare.

Svakako najpoznatija Šekspirova drama, Romeo i Julija, inspirisala je veliki broj umetnika. Tragična ljubavna priča dvoje mladih, kao i njihovo buntovništvo i spremnost da idu u ekstreme da bi bili zajedno, predstavlja interesantnu i univerzalnu priču koja nikada ne gubi na aktuelnosti.

Sada već kultna pesma benda Blue Oyster Cult, Don’t Fear The Reaper, inspirisana je ovom tragedijom, iako na prvi pogled ne izgleda tako. U drami Romeo pije otrov kada misli da je Julija mrtva. Julija onda oduzme sebi život kako bi bila sa njim u zagrobnom životu. Iako mnogi veruju kako pesma Don’t Fear The Reaper opisuje suicid i pozivanje na isti, zapravo je u centru zbivanja par koji veruje da će posle smrti ostvariti želju i biti zajedno. Ovu tvrdnju je potvrdio i gitarista grupe koji je pesmu napisao i otpevao.

Lu Rid (Lou Reed) je na interesantan način osavremenio poznato delo Romeo i Julija. Pesma Romeo Had Juliette sa albuma New York govori o ljubavi Romea Rodrigeza i Julije Bel. Njih dvoje žive na različitim stranama Njujorka i ta prostorna razdvojenost predstavlja problem. Kao i u drami, porodice su u sukobu i protive se njihovoj ljubavi. U  pesmi je, kroz ljubavnu priču, opisan i ulični život Njujorka i njegovih bandi. Na sličan, moderniji način, su tematiku predstavili članovi benda Dire Straits u pesmi koja nosi isto ime kao i tragedija.

Doli Parton, Majkl Pen, Stiv Forbet, Emili Otum (Emilie Autmn), Tejlor Svift i mnogi drugi takođe su bili inspirisani večnom ljubavlju Romea i Julije, te su, u većoj ili manjoj meri, dali svojevrsni omaž piscu tako što su njegove protagoniste smestili u svoje stihove.

Ipak, ova tragedija nije jedino delo Šekspirovog stvaralaštva koje je zaintrigiralo muzičare. U manje poznatoj pesmi, Miss Macbeth, Elvis Costello pokušava da nam približi drugačiju Lejdi Magbet. Ona je obično prikazana kao negativna i poremećena osoba koja treba da snosi krivicu za svoja dela. Ipak, u ovoj pesmi on je opravdava, ističući njenu tugu i probleme. Time on objašnjava njene postupke i njen karakter.

Sting je veliki ljubitelj Šekspirovih soneta,  što dokazuje  pesma Sister Moon u kojoj koristi delove iz soneta 130 (My mistress’ eyes are nothing like the sun). Čak i album iz 1987. godine nosi naziv Nothing Like The Sun, što je takođe sintagma pozajmljena iz soneta.

Bob Dilan je Šekspirovom stvaralaštvu posvetio nekoliko svojih pesama. U pesmi Desolation Row, iako nema direktnih referenci na Šekspira, mnogi likovi koji su spomenuti preuzeti su iz njegovih drama. Tu su Romeo iz Romea i Julije i Ofelija iz Hamleta. U pesmi Bye and Bye pojedini stihovi su pozajmljeni iz drame Kako vam drago, dok je pesma Highway 61 Revisited inspirisana Bogojavljanskom noći. Iz drame Antonije i Kleopatra, pozajmio je delove za svoju pesmu You’re Gonna Make Me Lonesome When You Go.

Članovi metal benda Rebellion bili su inspirisani Magbetom prilikom kreiranja albuma Shakespeare’s Macbeth – A tragedy in steel. Čitav album je tematski, a skoro svaka pesma sadrži i govorne deonice gde se mogu čuti delovi dijaloga i naracije iz same drame. Slovenački bend Laibach ima sličnu inspiraciju i 1987.snima album Macbeth koji služi kao muzička podloga za izvođenje drame iste godine u Hamburgu. Članovi benda su čak učestvovali u samom izvođenju predstave.

Pesma koja govori o gubitku moći, The King Must Die koju izvodi Elton John, povezana je sa nekoliko Šekspirovih dela. Stih Caesar’s had your troubles je referenca na dramu Julije Cezar, a stih koji govori o plaču udovica – na dramu Hamlet, dok upravo prvi stih pesme sadrži Šekspirovo ime. Ovim je nesumnjivo potvrđen uticaj Šekspirovog stvaralaštva na pesmu.

Ni Hamlet nije zapostavljen, te o protagonistu istoimene drame govori pesma Pull Me Under koju izvodi bend Dream Theater. Tekst pesme se odnosi na dobro poznatu tragediju, ali ispričanu iz Hamletovog ugla. Hamlet je ispunjen željom za osvetom, a u pojedinim delovima pesme, mogu se prepoznati i citati iz same tragedije (O, that this too, too solid flesh would melt).

Bend The Smiths je koristio stihove iz drame Mnogo vike ni oko čega u pesmi You’ve got everything now, a uticaj Šekspira je uočljiv i u nekim drugim njihovim pesmama. The Eagles su snimili pesmu Get Over It gde koriste svevremeni stih Old Billy was right, let’s kill all the lawyers tonight iz istorijske drame Henri VI, kako bi uputili kritiku društva. Ni Bitlsi nisu odoleli da u svoju pesmu I Am the Walrus inkorporiraju recitovanje stihova iz drame Kralj Lir. Oni su to učinili prilikom emitovanja pesme na radiju 29. septembra 1967. godine. Cute Without the E (Cut From the Team) je pesma benda Talking Back Sunday koja se bazira na stihovima iz tragedije Otelo.

Sada, kada znate sve ovo, vreme je da se bacite na čitanje Šekspira uz omiljenu muziku.

piše: Aleksandra Vujić

april, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.