Džordž Orvel, foto: Wikipedia
Poznato je da književna dela često dožive filmske adaptacije. Neka postanu i serije. Ali koliko zapravo obraćamo pažnju na muzičke adaptacije književnih dela? Koliko biste pesama inspirisanih književnošću mogli da nabrojite? Pokušaću da ovu temu malo približim čitaocima, mada bi bilo nemoguće pokriti celokupan opus koji ovde pripada.

Počnimo sa velikim imenima. Orvelova dva najpoznatija romana 1984 i Životinjska farma (Animal Farm) postali su sinonimi za totalitarnu vlast, represiju, neuspelu revoluciju i slično. Kao takvi, inspirisali su umetnike iz različitih oblasti. Ukoliko se osvrnemo na muzičke numere inspirisane ovim romanom, videćemo da su brojnije nego što bi iko pomislio.

Nedavno preminuli Dejvid Bouvi bio je fasciniran romanom 1984 toliko da je želeo čak i da ovo delo pretvori u mjuzikl. Na to je veto stavila Orvelova udovica, Sonja Braunel. To Bouvija nije sprečilo da izda čak pet pesama koje su inspirisane romanom. Reč je o pesmama sa albuma Diamond dogsBig Brother, 1984, We Are the Dead, Rock’n’Roll With Me, Sweet Thing. U pesmama su očigledne reference koje upućuju na roman – godina, sintagma veliki brat, opisi prinudne samoće, nezadovoljstvo sistemom.

Pink Floyd je Orvelovom delu posvetio ceo album. Reč je o albumu Animals gde je vidljiva tematska crta vezana za roman Životinjska farma. Tekstovi pesama sa ovog albuma kritikuju kapitalizam i opisuju različite klasne grupe naroda svrstavajući ih među ovce, pse i svinje, pri čemu su svinje nemilosrdne, ovce prihvataju naredbe bez razmisljanja, a psi su borbeni. U dva dela pesme Pigs on the Wing, u centru je ljubavna priča prisutna i u samom romanu.

Grupa Eurythmics je upravo 1984. godine objavila album pod nazivom 1984 (For the Love of Big Brother) na kojem je svaka pesma referenca na roman. Room 101 je soba u kojoj su ljudi suočavani sa svojim strahovima, Sexcrime je reč koja je upotrebljavana u romanu da označi seksualni odnos protagoniste i prostitutke (seksualni odnosi su u takvom režimu zabranjeni), I Did it Just the Same je direktan citat iz romana i slično. Nazive kao što su Winstons diary i Julija ne treba preterano objašnjavati, jasno je da su to imena glavnih likova.

Ni reperi u svojim politički angažovanim pesmama nisu ostali imuni na Orvelovu poruku.  Aesop Rock u pesmi One brick u par navrata koristi citate iz romana, Sage Francis nas opominje da ne zaboravimo koji zbir daju dva i dva u pesmi Hey Bobby, a Dead Prez u pesmi Animal in Man  kažu da ne treba verovati svinjama u doba revolucije.

Britanski bend Muse je 2009.  godine izdao album The Resistance. Članovi benda su potvrdili da im je Orvel bio velika inspiracija i da su se oslanjali na fabulu romana 1984 u toku rada na albumu. Nema mnogo direktnih referenci, ali je uočljiv tematski okvir albuma baziran na ljubavnoj priči Vinstona i Julije.

Bend Radiohead ima nekoliko pesama koje upućuju na Orvela. Pesma 2+2=5 u naslovu ima jednačinu koja je poznata svakome ko je imalo upućen u Orvelov rad. Ova jednačina korišćena je u knjizi zarad opisa totalitarnog režima koji pomoću represije i propagande nameće stvari koje želi kao istinu. Frontmen grupe, Tom Jork, izjavio je da je album Hail to the Theif inspirisan delom Danteovom Božanstvenom komedijom (tačnije, Paklom), a delom 1984. Isti bend u pesmi Optimistic pominje prasiće, farmu i podstiče pobunu pojedinca. Referenca je jasna.

Rage Against the Machine u pesmi Testify sa albuma The Battle of Los Angeles koristi slogan Partije iz romana – „Ko kontroliše prošlost, kontroliše budućnost, ko kontroliše sadašnjost, kontroliše prošlost”. I nekoliko drugih pesama sa ovog albuma impliciraju uticaj 1984. Pominje se Orvelov pakao i mali brat koji takođe posmatra (Voice of the Voiceless), kao i stihovi koje upućuju na Vinstonovog komšiju koji duboko veruje u poredak koji je Partija nametnula (Sleep Now in the Fire).

Pored navedenog treba pomenuti i poznatu pesmu benda Dead Kennedys – California Über Alles, pesmu Spies od benda Coldplay,  kao i pesmu Electric Eye, benda Judas priest.

Sve gore navedeno je samo poznatiji deo muzičkih obrada. Za sve ne bi bilo mesta, pošto je spisak umetnika kojima su ove Orvelove knjige bile inspiracija vrlo dugačak. Sve ove pesme vredi poslušati, čak iako niste čitali Orvela. Možda vas baš one inspirišu da se posvetite njegovom radu. Veliki brat vas i tako već posmatra.

piše: Aleksandra Vujić

mart, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.