Nabokov je još jedan u nizu autora koji je inspirisao savremene muzičare. Ovo se naročito odnosi na njegov roman Lolita. Najpoznatije Nabokovo delo fasciniralo je mnoge poznate i manje poznate muzičare, a tabu tema o kojoj govori roman ih je intrigirala i bila dovoljno skandalozna da privuče publiku i ka muzici.

Fabula dela vrti se oko Hamberta Hamberta koji se opsesivno zaljubi u dvanaestogodišnju Dolores. Na početku to ispoljava kroz posmatranje iz prikrajka, da bi, kako delo odmiče, njih dvoje ušli i u seksualnu avanturu. Lolita postaje simbol seksualno aktivnih mladih devojaka koje su okrenute prvenstveno starijim muškarcima. Nakon objavljivanja roman je zabranjivan i proglašavan pornografskim, ali kasnije dobija status klasika.

Sting se već pokazao kao poznavalac klasičnih dela, a sa grupom Police snimio je pesmu Don’t stand so close to me koja govori upravo o opčinjenosti starijeg čoveka, profesora, duplo mlađom učenicom. Oni nisu previše mesta ostavili nagađanju jer se jedan stih pesme direktno odnosi na Nabokova – „He starts to shake and cough, just like the old man in that book by Nabokov.” Pored ovih stihova, mladoj devojci je i refrenom poručeno da ne stoji preblizu njega, upravo zbog toga što ga previše uzbuđuje, pa ne bi mogao odgovarati za svoje postupke ukoliko bi još bio izložen njenoj pojavi.

Ni kontroverzni Merilin Menson nije ostao imun na fabulu ovog romana. Pesma pod nazivom Heart-Shaped Glasses nastala je dok je čitao Nabokovljev roman. U isto vreme, Menson se viđao sa dosta mlađom devojkom i zahvaljujući sklopu tih okolnosti, dobio je ideju za tekst pesme Heart-Shaped Glasses.

Sam naziv pesme aluzija je na poster za Kjubrikovu filmsku adaptaciju dela iz 1962. godine. Na prepoznatljivom posteru nalazi se devojčica sa naočarima za sunce u obliku srca koja liže lizalicu. Menson je izjavio da se njegova tadašnja devojka prilikom jednog susreta pojavila sa istim naočarima i da je on, videvši je, izgovorio rečenicu koja će kasnije postati refren pesme – Don’t break, don’t break my heart, and I won’t break your heart-shaped glasses. Little girl, little girl you should close your eyes, that blue is getting me high, and making me low.

Pevačiča koja je naglo osvojila publiku svojom originalnošću, Lana Del Rej, više pesama je radila pod uticajem kulta Lolite, a album Born to die sadrži nekoliko pesama u kojima je to očigledno.

Off To The Races je najeksplicitnije povezana sa knjigom. Početne rečenice knjige su doslovno postali stihovi pesme – Light of my life, fire of my loins… Sem toga, sam početak pesme – My old man is a bad man nedvosmisleno ukazuje na vezu Lolite i Hamberta

Osim ove, pesma Lolita samim naslovom ukazuje na roman, kao i pesma Carmen. Lolita je naziv knjige, a Karmen nadimak koji Hambert daje Loliti u knjizi. Lana Del Rej upotrebljava i vizuelne asocijacije na Lolitu. Ona koristi već pomenute naočare u obliku srca, lizalice i slično. Ipak, u Laninim pesmama izgleda kao da je devojčica svesna zavodnica i koketa i da u njoj nije preostalo mnogo čega nevinog i dečijeg, dok u romanu to nije u potpunosti tačno.

Pesma koju u nekom periodu dvehiljaditih godina nismo mogli da izbegnemo, a izvodi je francuska pevačica Alizée je Moi… Lolita. Spot, tekst, sve ukazuje na putenu devojčicu koja prerano hrli u svet odraslih. Mlada devojka nežnih crta lica, odlazi u noćni klub i igra zavodljivo sa mnoštvom muškaraca dok je mlađa sestra posmatra. Pri odlasku kući, prati je stariji čovek koga smo videli na početku spota kako daje novac devojci.

Lolita je inspirisala i nešto mlađe izvođače, pa se pesme sa njenim imenom nalazi i na albumima grupe Elefant i umetnice Sky Ferreira-e.

piše: Aleksandra Vujić

maj, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.