Albert Kami, foto: Wikipedia

Kami je svojim neobičnim romanom Stranac uticao na oblikovanje nekih od najpoznatijih muzičkih dela. Britanski rok bend The Cure izazvao je pobunu ljudi kada je izdao prvi singl Killing an Arab. Pesma je pogrešno interpretirana kao rasistička i zbog raznih pritužbi koje su pojedinci upućivali radio-stanicama, pesma je retko emitovana na radiju. Kako bi izbegli da kontroverzu pesme ponese ceo album, bend je odlučio da na omot albuma zalepi obaveštenje da su oni protiv upotrebe pesme u cilju podsticanja nasilja protiv Arapa. Pesma je nekoliko puta i prerađena, pa smo tada dobili varijacije na temu tipa Kissing an Arab, Killing Another i Killing an Ahab.

Kontroverza oko pesme je, naravno, bila bespotrebna, jer su članovi benda bili inspirisani Strancem i scenom u kojoj Merso ubija Arapa na plaži u trenutku kada ga odsjaj sunca iznervira. Naravno, ta epizoda nema nikakve veze sa antiarapskim pokretom, niti je Kami bio rasistički nastrojen. Ipak, pesma je bend koštala mnogih nastupa i emitovanja na radiju, što ih nije sprečilo da prodaju skoro pedeset miliona albuma širom sveta.

Na prvi pogled pesma The Stranger benda Tuxedomoon nije povezana sa romanom ni sa čim osim stalnim ponavljanjem stihova Im strange. Međutim, u poslednjim strofama pesme nailazimo na stihove At the funeral they expected me to cry, well I didn’t koji nedvosmisleno aludiraju na Kamijev roman. Mersou na samom početku umre majka i on pokazuje svoju prirodu time što je nesposoban da zaplače u tom trenutku. Iako nije tipični sociopata jer oseća neki minimum emocija, on je prilično letargičan i stoga čudan okolini.

Spekuliše se da je čuvena pesma Bohemian Rhapsody grupe Queen inspirisana upravo ovim delom. Ipak, to članovi benda nikada nisu potvrdili, a frontmen grupe, Fredi Merkjuri jednom prilikom je izjavio da je pesma sastavljena od gomile reči koje se rimuju, a zapravo nemaju neko dublje značenje. Stihovi Mama, I just killed a man, put a gun against his head, pulled my trigger now he’s dead poklapaju se sa fabulom romana u kojem glavni junak hladnokrvno ubija Arapina. Stihovi nakon toga mogu se odnositi na molbu Mersoovih bližnjih da on bude pomilovan.

Ako nastavimo dalju analizu pesme, možemo uočiti još mnoštvo paralela koje se mogu povući između pesme i dela. Ipak, Merkjuri je sam rekao da želi da slušaoci sami odluče o čemu se radi u pesmi nakon prepuštanja istoj i da zato bend ne otkriva značenje stihova. Stoga, nakon čitanja ovog članka, preporučujem čitanje romana, slušanje pesama i razmišljanje.

piše: Aleksandra Vujić

jul, 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published.