foto: Jelena Marinković

Novu godinu počinjemo vezom i pričom o jednom ateljeu nazvanom Jelenak u okviru kojeg nastaju unikatni komadi nakita i modnih dodataka ukrašeni spektrom različitih perlica, šljokica, kamenčića i dobrih namera. Iza imena Jelenak atelier stoji Jelena Marinković, istoričarka umetnosti i menadžerka za digitalni marketing koja u slobodno vreme stiže i da veze i od svog hobija stvara prava mala čuda.

Jelena je vezom počela da se bavi pre nekoliko godina tražeći kreativni način da se oslobodi stresa. Potraga za novim medijem izražavanja dovela ju je do tekstila, konca i igle, a s vremenom se usmerila na stvaranje broševa i, od skora beretki, koji danas nastaju pod imenom brenda Jelenak atelier. Jelenak je ime koje se javilo s vremenom, spojivši u sebi simboliku njenog imena i ideju konstantne promene i prihvatanja kako dobrih, tako i loših životnih faza.

foto: Jelena Marinković

Motivi Jelenak broševa neobični su i na prvi pogled neuklopivi. Ipak, Jelena kaže da bira da predstavi oblike koji su joj zbog nečega važni, lepi, posebno izazovni, ili ponekad prosto naručeni. Međutim, ono sa čime nema kompromisa je izbor materijala. Oni su uvek kvalitetni i dugotrajni: konac za vez, perlice od češkog ili japanskog stakla, kristali, rečni biseri i različite vrste žica za zlatovez stvaraju neobične oblike ribe, cveća, voća, ptica, koje na estetskom nivou komuniciraju sa svima, a na simboličnom ponekad samo sa autorkom i naručiocem.

Zbog toga smo Jelenu pitali: kakve se sve priče kriju iza Jelenak broševa?

Broševe izrađujem zato što su mi lepi ili kao poklon bliskim ljudima. Zato su se među njima našli jedan kišni oblak za koji moji prijatelji misle da je meduza, ili ovčica za koju misle da je oblak, sanjiv zeka i elegantan papagaj urađen za najbolju drugaricu koja me podseća na važnost brige o sebi – kao papagaj.

foto: Jelena Marinković

Uradila si i jedan neobičan broš – u pitanju je ruža, ženstven simbol, ispod kojeg se našla reč „šmeker”. Kakav je to ženski šmeker i da li poznaješ neku od njih?

Veoma često srećem žene koje su pravi šmekeri. A kad je žena šmeker, ona je neretko i veći šmeker od samog muškarca. Svi znamo jednu takvu, to je ona što uvek ume da nasmeje, da kompliment, donese cveće ili omiljenu hranu na vrata najboljim prijateljima, časti ture u kafani, ume da sasluša i tu je kad ti je teško. Tada sam primetila da je reč šmeker nepravedno rezervisana za muški rod. A češće poznajemo žene koje su ovakve – pravi šmekeri.

Ovu zimu ljubitelji Jelenak ateljea dočekali su spremno, s obzirom na to da je od skoro asortiman proširen i na proizvodnju vunenih beretki ukrašenih unikatnim vezom. Ova serija beretki nastala je kao proizvod autorkine unutrašnje borbe sa različitim mentalnim stanjima usled svakodnevog stresa, društvenih očekivanja, učenja o sebi i učenja kako da zavoliš sebe.

foto: Jelena Marinković

Drage osobe ili sebe ove zime možete obradovati kapicom koja će ih uvek podsećati na lekcije koje teško usvajamo, a zlata vrede: MOŽE jer „sigurno ima nešto što već dugo želiš. Samo pokušaj da se sebi skloniš sa puta – magija je iza ćoška”, MUSE jer moramo biti muze sami sebi pre nego što to zatražimo od drugih, ali i NEĆU – reč koju retko ko ume da kaže bez osećaja griže savesti, a svi bi trebalo to da naučimo. „Mogu da neću” je mantra kojoj psiholozi pokušavaju da nas nauče, a koju nam Jelena ponavlja na svoj kreativan, estetizovan način.

foto: Jelena Marinković

Tu po njenim beretkama, na toploj vuni, osim reči mesto su našle i raznobojne bubice. Jer, kad ih već svi nosimo u glavi, možemo neku sa ponosom na ponesemo i na njoj. Uostalom, bubica je i zaštitni znak ovog ateljea koji od naizgled manje lepih stvari, misli i odluka pravi mala umetnička dela koja izmamljuju osmeh.

Neću je neprihvatanje svih onih stvari za koje smo naučeni da klimamo glavom, buket poljskog cveća koje je međusobno različito, ali zajedno stvara harmoničan buket predstavlja slavljenje različitosti, a bube – naše bube u glavi sa kojima nekad teško izlazimo na kraj, ali sa kojima moramo da živimo”, objašnjava Jelena.

Osim brige o sebi Jelenak atelje nas podseća i na brigu o planeti. Jedna od prvih beretki ovog studija poručuje: FUCK FAST FASHION. U današnje vreme masovnog konzumerizma važno je prepoznati loše uticaje takozvane „brze mode” i štetnosti njene hiperprodukcije na društvo i eko-sistem. Brza moda nastaje u velikim fabrikama smeštenim u zemlje trećeg sveta u kojima su radnici izuzetno malo plaćeni za posao koji često obavljaju u nehumanim uslovima. Neretko ove fabrike zapošljavaju i decu. Ogromna mašinerija brzo zamenjive mode čini da se roba lošeg kvaliteta smenjuje na tržištu ne po sezonama, kako smo navikli, već u roku od nedelju dana, a nekada i brže. Masovna produkcija ovakvih komada garderobe dovodi do masovne kupovine i odbacivanja komada koje je kasnije teško ili nemoguće reciklirati. Umesto kupovine deset „krpica” koje ćemo obući jednom ili dva puta, Jelenak se zalaže za „održivu modu” – antipod brzoj modi. Održiva moda je termin kojim se označavaju garderoba i modni dodaci proizvedeni od kvalitetnih prirodnih materijala. Ovakvi komadi su dugotrajni i univerzlani, lako uklopivi i nosivi po više godina, a najčešće nastaju kao produkt ručnog rada. Jer kada kupujete unikatne ručne radove pomažete i podržavate autora, kreatora, krojača, vezilju – nekoga sa idejom, voljom, strpljenjem i talentom ko je određeni komad nakita ili garderobe izradio ručno, samo za vas.

foto: Jelena Marinković

„Budi izbirljiva sa odećom koju kupuješ kao što si izbirljiva sa selfijem koji objavljuješ”, poručuje Jelenak.

Jelenak atelje pratite na Instagram stranici @jelenak_atelier a mi vam želimo udobnu i lepu zimu, posutu perlicama, šljokicama, dobrim namerama i hrabrim rečima!

piše: MoonQueen

Leave a Reply

Your email address will not be published.