foto: Milovan Ilić

piše: Jovan Mladenović

Udruženje Nove zvezde klasične muzike (NZKM), u saradnji sa organizacionim partnerima i klasičnim muzičarima beogradske scene, sprovodi u delo projekat pod nazivom Koncerti 1na1 koji je zamišljen pre svega kao jedna potpuno nova forma izvođenja koncerata klasične muzike u doba pandemije koronavirusa. Ideja je potekla iz Nemačke, gde su ovakav projekat pokrenula dva orkestra – Državni orkestar iz Štutgarta (Staatsorchester Stuttgart) i Simfonijski orkestar Jugozapadnog nemačkog radija (Südwestrundfunk – SWR). Muzički saradnici na ovom projektu su članovi orkestra Muzikon i samostalni klasični muzičari u Srbiji, koji su se prijavili na konkurs udruženja Nove zvezde klasične muzike.

foto: Milovan Ilić

Projekat Koncerti 1na1 se realizuje tokom tri meseca na sedam različitih lokacija, sa sedam različitih muzičara u sedam termina od po deset minuta (koliko će trajati svaki koncert) i traje po sedam dana svakoga meseca. Posetilac koncerta dolazi na odabranu lokaciju, ne znajući kakvu muziku će slušati, koji muzičar će za njega svirati i na kom instrumentu.

foto: Milovan Ilić

Kada stigne na red, slušalac seda prekoputa muzičara i u tišini se međusobno posmatraju šezdeset sekundi. Za to vreme muzičar ima zadatak da pokuša da zađe u ličnost osobe koja sedi prekoputa i zatim odsvira dve do tri kompozicije prilagođene upravo za tog posetioca. Projekat je inspirisan umetničkim performansom Marine Abramović – Umetnik je prisutan, na kome su posetioci bili pozvani da sednu naspram umetnice i međusobno se gledaju u tišini.

U oktobru, koncerti su održani na nesvakidašnjim lokacijama za ovu vrstu izvođenja: Planetarijum na Kalemegdanu (pod zvezdanom projekcijom), Muzej afričke umetnosti, Ilegalni bioskop Kulturnog centra Magacin, Društveni centar Krov, Muzej Jugoslavije i Galerija N.EON i svečana sala Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

Kao udruženje građana, NZKM želi da aktivno učestvuje u kulturnom životu kako Beograda tako i cele Srbije. Povezivanjem sa beogradskom scenom klasičnih muzičara i zajedničkim sprovođenjem jednog ovakvog projekta razbijaju se predrasude da je mesto klasičnoj muzici samo u koncertnim salama, na binama pod svetlima i pred velikom publikom. Ovakav koncept dovodi do promena percepcije koncerata klasične muzike, budući da je publika za muzičara retko jedna osoba i na ovaj način se muzičarima stvara prilika da se na jedan intimniji način povežu sa slušaocem. S druge strane, publika na koncert klasične muzike dolazi kako bi čula određenog muzičara ili program, dok u ovakvom konceptu nema programa, niti pojedinačnog muzičara, već je slušalac taj prema kome se usmerava odabir kompozicije.

foto: Milovan Ilić

Ono što serija Koncerata 1na1 uspeva jeste da primenjuje sve zvanično preporučene mere za suzbijanje pandemije, a u isto vreme publici omogućava nesvakidašnje koncertno iskustvo. Pritom, promenom paradigme i izmeštanja koncepta koncerata klasične muzike, koji ima usklađeno mesto u institucijama visoke kulture i koncertnim salama, navodi na razmiljanje o načinima za nove forme izvođenja klasične muzike, koja, iako je nastala u trenucima nužde, u budućnosti pretenduje da zaživi kao samostalan format.

Poslednja serija Koncerata 1na1 (u ovoj godini), planirana je za drugu polovinu decembra, te, u koliko ste zainteresovani za jedno nesvakidaše koncertno iskustvo, pratite NZKM, na Instagramu, Fejsbuku ili se informišite putem sajta organizacije.

decembar, 2020.

Leave a Reply

Your email address will not be published.