ilustracija: Srećko Radivojević

Da li ste ikada čuli za Vigo? Za grad na krajnjem zapadu Španije sa najvećom ribarskom lukom u Evropi i istorijom koja seže u praistorijsko doba, proteže se kroz rimski period i srednji vek. Za grad koji opstaje kao utvrđenje koje se brani od raznih napada, gaji i prepričava keltske mitove i piratske priče. Da li su vam poznate romantične i neukroćene obale Galicije – Fuciñodo Porco, El banco más bonito del mundo i Costa del morte, takozvana obala smrti koja je dobila ime po velikom broju poginulih u nesrećama brodova koje su se dogodile u njenim nemirnim vodama. A što je još zanimljivije, „stari” ljudi su još pre hiljadu godina verovali da je ovo mesto kraj sveta, mesto odakle duše umrlih kreću na put ka zvezdama.

instrument cristo

Danas Vigo predstavlja najveći grad u autonomnoj pokrajini Galiciji i savršenu smešu istorijskog, tradicionalnog i urbanog, industrijskog i novatorskog, upriličenu divnim pejzažima plaža sa jedne, te planina sa druge strane. Njega krase autentične ulice i susedstva, udešeni parkovi i opojni miris okeana koji vetar raspršava po licima grada. Pored prirodnih lepota i ribarstva, muzika i tradicija jedan su od najznačajnijih simbola Viga. Naime, u Vigu i njegovoj okolini postoji veliki broj lokalnih muzičkih bandi, koje sviraju duvačke instrumente, a koje svedoče o vrlo živoj muzičkoj i festivalskoj praksi i dugoj tradiciji u okviru koje se javljaju različiti autentični običaji. Međutim, uprkos tome što muzika ima izrazitu funkciju u društvu, iznenađujuća je činjenica da se samo jedan praznik/običaj danas zapravo izvodi uz muziku – u pitanju je božićni praznik pod nazivom las rondallas. Reč rondallas na galicijskom znači „ograde”, međutim, nije moguće prevesti naziv običaja.

instrument pandereta

Praznik Las rondallas koji se praktikuje na jugu provincije Pontevedra, odnosno u Vigu i okolini, predstavlja prethodno formirane sastave, folklorne grupe koje izlaze i šetaju u defileima u periodu Božića po susedstvima grada i lokalnih sela, svirajući popularne pesme, fragmente poznatih španskih opereta ili žanra paso doble i svakako galicijske narodne pesme. Svake godine se u sportskoj dvorani Vigo u paviljonu As Travesas dva meseca pre Božića održava takmičenje, svojevrsni konkurs, na kom se nadmeću i tako obrazuju budući ansambli za las rondallas. Ovaj dan namenjen je svim ljubiteljima praznika, dobre muzike i svirke, pored uvek zdravih ambicija da se dobije dobra ocena, a samim tim i nagrada.

instrument castañuelas

Učesnici defilea sviraju različite tradicionalne muzičke instrumente, a kada se svi elementi spoje, formira se zaista osoben, upečatljiv i tradicionalan ansambl koji se sastoji od sledećih instrumenata: panderetas– instrumenti koji pripadaju porodici tambura, kastanjete, cristos, charrascos, gajde (galicijske gajde), duvački instrumenti, poput truba, trombona, klarineta, kao i veliki broj udaraljki.

instrument charrasco

Društvena funkcija las rondallas je višestruka. Jedan od ciljeva praznika je da se uzdigne i osnaži nacionalni duh galicijanaca i od zaborava sačuva njihov tradicionalni folklor, dok je drugi cilj potpuno drugog karaktera, to jest da se muzički neuki učesnici defilea ohrabre i nauče po nešto od repertoara izvodeći jednostavne ritmičke obrasce pesama na različitim tipovima udaraljki (pogledaj fotografiju gore). Običaj i, u njegovom sklopu, ansambli veoma su atraktivni za javnost, posebno za starije ljude zato što su oni ti koji se sećaju pravila i tradicije dočeka.

Tradicija las rondallas božićne manifestacije je kultna – zabeležene su slične pojave još krajem 19. i početkom 20. veka – i defile po pravilu prvo paradira kroz svoju četvrt, susedstvo, obilazi kuće unoseći tako veselje i radost u narod pred veliki praznik kao što je Božić, mada i uprkos tome, današnjica beleži da je mnogo manje rondalla koje preživljavaju nova vremena.

piše: Milica O. Marković

Leave a Reply

Your email address will not be published.