Jarac, ilustracija: Srećko Radivojević
Mnogi se mitovi, kao i za većinu horoskopskih znakova, dovode u vezu sa astrološkim znakom Jarca, ali je sigurno najlepši onaj sa morskim jarcem Prikusom.

Prikus se dovodi u vezu sa Hronosom, grčkim titanom vremena, ocem Hada, Posejdona i Zevsa i vladarom starog sveta, pre pobune bogova.

Stvoren od Hronosa, Prikus je nasledio besmrtnost, kao i sposobnost da upravlja vremenom.

Za života, Prikus je postao otac čitave rase morskih jarčeva i koza, koji su bili obdareni inteligencijom, imali su izrazit osećaj za čast i ponos i bili su miljenici bogova.

S vremenom, ova morska stvorenja su osećala kako ih nešto neobjašnjivo vuče ka kopnu. Svojim prednjim nogama, jer izgled Prikusa i njegovih morskih potomaka beše takav da su od struka pa naviše izgledali kao jarčevi ili koze, dok im je donji deo bio u obliku ribe, izlazili bi na obalu i provodili bi duge sate sunčajući se na plažama. Što su više vremena provodili na kopnu, to je Prikusova magija prestajala da deluje na njih. Peraja bi im se polako pretvarala u noge, inteligencija bi se gubila i na kraju bi se pretvorili u ono što danas nazivamo jarčevima i kozama.

Uvidevši da mu potomci, kao i cela rasa, nestaju, Prikus je odlučio da spreči odlazak svojih potomaka na kopno, upotrebivši najveći dar koji mu je Hronos poklonio – upravljanje vremenom. Prikus je vratio vreme unazad. Njegovi potomci su ponovo postali morska stvorenja, ali je samo Prikus, nedodrinut vraćanjem vremena, znao šta će im se desiti. Stoga je na sve načine pokušao da ih upozori, pa čak i zabrani izlazak na kopno. Ali koliko god da se trudio, koliko god puta da je vraćao vreme unazad, ishod je uvek ostajao isti. Potomci su mu završavali na kopnu, preobraženi, a on je postajao sve usamljeniji i tužniji.

Naposletku, poražen, Prikus priznaje da ne može promeniti sudbinu i pušta svoju decu da odu, pušta da i vreme ide svojim tokom i, ostavši sam, povlači se u samoću.

U svojoj patnji, Prikus moli Hronosa da mu odmuzme besmrtnost, te da mu dozvoli da umre, jer ne može podneti činjenicu da je ostao sam, a Hronos, sažalivši se na Prikusa, smešta ga na nebo, gde će sa najvišeg mogućeg postolja, do kraja sveta, posmatrati svoje otuđene potomke i brinuti se o njima.

Jarčeve prati, donekle i opravdani, stereotip da su rezervisani i hladni u emotivnom pogledu. Ali ovaj mit daje objašnjenje svemu tome. U pitanju su ljudi velike osećajnosti, koji se suštinski boje da je ispolje jer ne znaju kako će se to ispoljavanje završiti. Činjenica jeste da vole da stvari drže pod kontrolom, Prikus čak i vraća vreme unazad kako bi to postigao, ovo nam govori i do koje su mere osobe rođene u ovom znaku, koji vlada zemljom od 21. decembra do 20. januara, spremne da idu kako bi tu kontrolu i zadržale. Ali ako jedan Prikus, sa sposobnošću da kontroliše vreme nije uspeo u svojim namerama, koje su šanse jednom običnom čoveku, makar to bila i jedna vredna, odana osoba, čvrstog karaktera, poput jarca?

Za Prikusa sve se završilo u najboljem redu tek onda kada je pustio da stvari idu svojim tokom.

To verovatno važi i za sve nas, ali u ovom slučaju, tik nešto više za same jarčeve.

piše: Andrej Pipović

decembar, 2017.

Leave a Reply

Your email address will not be published.