foto: IMDB/Skrinšot

piše: Igor Diletant Belopavlović

Kao producenti ili samo distributeri, produkcijska kuća A24 svakako predstavlja najjače uporište američkog filma koje odbija da se povinuje blokbaster formatu. Tako je i ovog puta sa filmom Prošli životi, debitantskim delom Seline Song, koja potpisuje režiju i scenario.

U ovom (polu)autobiografskom ostvarenju pratimo tri perioda života Nore (Greta Li), prvobitno poznate kao Na Jang, i njenog školskog druga Haea Sunga (Teo Ju). U prvom delu filma imaju dvanaest godinu, idu zajedno u školu, i neminovno postaju prve simpatije jedno drugome. No, njihovo druženje biva prekinuto kada Norina porodica emigrira iz Južne Koreje za SAD. Dvanaest godina kasnije oni ponovo uspostavljaju kontakt onlajn i postaju najbolji prijatelji-na-daljinu. Ovog puta pak sami odlučuju da prekinu kontakt pošto shvate da nijedno od njih nije spremno da menja svoje životne planove da bi videlo uživo onog drugog. Ponovo prolazi dvanaest godina do njihovog konačnog viđanja u Njujorku – ona se u međuvremenu udala, a on je upravo raskinuo sa dugogodišnjom devojkom.

foto: IMDB/Skrinšot

Mada se iz priloženog može zaključiti da je u pitanju romantična drama (i uistinu film je tako i reklamiran), ne može se reći da se publika stvarno pita da li će njih dvoje na kraju završiti zajedno. Prošli životi je film koji govori o tome kako su glavni likovi odrasli u osobe koje očigledno neće biti zajedno – koliko je to posledica spoljnih okolnosti, a koliko njihovih izbora. A s obzirom na takvu temu, ne čudi da je obrađuju jednim krajnje uravnoteženim, nepretencioznim i svedenim pristupom.

„Istina je – ako odlaziš, izgubićeš neke stvari usput, ali ćeš takođe i pronalaziti nove.”

Norina mama

Zanimljiva je i paralela između ovog ostvarenja i filma Sofije Kopole Izgubljeni u prevodu. Imaju sličnu prigušenu atmosferu, koja preti da svakog časa eksplodira, ali se to nikada ne desi. Naravno, tu je i očigledna sličnosti po pitanju dvoje zemljaka koji se nađu u stranoj zemlji. Ali dok američki film, usled usamljenosti svojih likova, romantizuje njihove okolnosti, Korejci ih dekonstruišu i samim tim im ne podležu. Takođe, verujem da će se domaća publika pre pronaći u ovim novim izgubljenim likovima, koji su se iz jedne manje, zatvorene i patrijarhalnije kulture odjednom našli usred ravnodušnog Zapada.

foto: IMDB/Skrinšot

Išao bih toliko daleko da tvrdim da je poenta filma Prošli životi da shvatite kako isti nije o nesuđenoj ljubavi, koliko o odrastanju. Shodno tome, preporučio bih ga svakome ko želi da uživa u jednom odličnom (ne)romantično ostvarenju, kao i da zajedno pomno pratimo karijeru Seline Song, novog imena na svetskoj filmskoj sceni.

decembar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.