foto: MoonQueen

piše: MoonQueen

Ove jeseni vodimo vas na izlet u Zrenjanin gde vas u Salonu Narodnog muzeja čeka izložba Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar posvećena jubileju – stogodišnjici rođenja ove umetnice. Mirjana Nikolić Pećinar rođena je 1923. godine u Sarajevu. Kada je imala pet godina, porodica se seli u Veliki Bečkerek u kojem će devojčica odrastati, školovati se i pohađati slikarski tečaj kod Vase Pomorišca i Stojana Trumića. Godine 1947. upisaće Akademiju likovnih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića. Po završetku studija udaće se i ostati u Beogradu da živi i radi u ateljeu koji 1952. dobija na Starom sajmištu.

foto: MoonQueen

Slike Mirjane Nikolić Pećinar tumače se u sklopu umetnosti intimizma, pravca kojem je pripadao i njen mentor Nedeljko Gvozdenović, čiji se uticaj može primetiti u Mirjaninom radu. Neki od najčešćih motiva i tema, koje je moguće videti i na ovoj izložbi, jesu portreti članova porodice, pogotovu njenog ženskog dela i lirski poetične ili melanholične mrtve prirode. Među njima, meni je najviše pažnje privukla slika Trešnje i Politika nastala 1985. godine, koja bojama i kadrom komunicira sa savremenim svetom, dok motivom asocira na dobro poznatu svakodnevicu naših predaka – sigurnost doma, mir letnjeg popodneva, moguće nedeljnog, iz perioda kada je nedelja bila sveti dan rezervisan za odmor i opuštanje. Posmatrajući ovu sliku, učinilo mi se da su odabrani listovi Politike, tog dana kada su pozirali Mirjani, sigurno prenosili samo dobre vesti!

foto: MoonQueen

Mir i lepotu običnog života videćete i na gradskim pejzažima i vedutama, te prikazima obale i reke, s obzirom na to da je umetnica dugo godina bila redovna učesnica Umetničke kolonije u Ečki, ali i pažljiva hroničarka starog i Novog Beograda u kojem je živela i stvarala. Pogled na Studentski trg, Predvečerje, noć na Savi, Beogradski krovovi ili Gradnja Novog Beograda neke su od sekvenci koje je uhvatila kičicom i ostavila nam kao dokumente svog vremena.

foto: MoonQueen

Ukoliko ste zauvek željni leta, obratite pažnju na dve slike nastale 1975. godine: Letnji prozor i Krovovi – one su tople, intimne, jednostavne predstave suštine ovog godišnjeg doba i posmatraču nude uvek potreban tračak optimizma. No, ako pripadate onima koji jedva čekaju da zahladi, za vas je slika Ispred robne kuće Beograd na Terazijama ili Sneg u Beogradu – ova predstava u isto je vreme hladna i škriputava kao sneg pod đonovima čizama, ali i ispunjena iskrom radosti i svetlucanjem pahulja na kapama, te sjajem novogodišnjih lampica i prazničnih poklona – najlepšim darovima zime.

foto: MoonQueen

Tu su i Mirjanini zapisi sa putovanja – slike Dubrovnika i dalmatinskih ostrva koje je beležila usput, uvek noseći sa sobom mali blok za skice, kao i nešto mračnije slike, pune melanholičnog simbolizma i razmišljanja o protoku vremena i prolaznosti života, poput Predela sa strašilom, Oluje, Grobova, Sutona (Večernjih leptira) i drugih. Uzevši u obzir izložene slike, kao i podatke koji govore o njenoj dugoj i bogatoj umetničkoj karijeri, primetićete da je u pitanju slikarka koja nije zazirala od eksperimentisanja stilom i koja se uspešno oprobala u različitim pristupima mnogim temama. Jedan od najsnažnijih utisaka koji sam ponela sa ove izložbe je taj da o Mirjani Nikolić Pećinar ne znamo i ne govorimo dovoljno, što se, kako istorija izlaganja njenih slika poslednjih godina govori, polako menja. Izložba  Intimni prostori Mirjane Nikolić Pećinar biće otvorena do 6. novembra ove godine, te ako vas put odvede u Zrenjanin, ne propustite da je pogledate.

foto: MoonQueen

„Slikam da ozdravim pred prirodom.“

Mirjana Nikolić Pećinar

oktobar, 2023.

Leave a Reply

Your email address will not be published.